Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
lena65 blog

SVETI RATNICI I SVETI TEODOR STRATILAT

О СВЕТИМ РАТНИЦИМА

У доба прогона хришћана, нарочито Деоклецијаново и Максимилијаново (4. век) гоњење зна за многе стратеге и аристократе, а и за обичне војнике, који страдају за Христову веру, као Христови Војници - мученици, великомученици. Тип великомученика је хришћанин, који ужива известан положај или има службу (војничку), која му може донети углед, новац, па се тога одриче ради небеских идеала. Свети ратник се упушта у другачији рат, рат у коме гине, али се не гине од његове руке.

Култ светих ратника је посебно везан за Србију у 14. веку, после Косовске битке (1389. година), када су земаљске хришћанске војске биле немоћне. Маштање о лепотама давно прошлих времена исплело је раскошну уметност моравске Србије. Слика неба и небеских становника није могла да личи на дворове и војску пропалог царства. С тога монахиња Јефимија у тренутку очаја, оплакујући смрт кнеза Лазара, позива свете ратнике да они ступе у борбу. Она моли погинулог кнеза: "... сабери збор својих сабеседника, светих мученика, и са свима помоли се Богу, који те је прославио, јави Георгију, покрени Димитрија, убеди Теодора, поведи Меркурија и Прокопија...".

На фрескама, у нашим манастирима, небеске војске су различито приказане: једни стоје мирно, отмени, тихи, без покрета очекујући одлучујућу битку, други потежу мачеве, немирно се осврћу траже непријатеља, "наоружани оружјем у десницама и левицама" како сликовито примећује Константин Филозоф.

ornament

Sabor Svetih Ratnika
Sveti Dimitrije
Sveti Nikita
Sveti Prokopije
Сабор Светих Ратника
Свети Димитрије
Свети Никита
Свети Прокопије
Sveti Teodor Tiron
Sveti Georgije
Sveti Arhangel Mihajlo
Sveti Arhangle Mihajlo
Свети Теодор Тирон
Свети Георгије
Свети Архангел
Михајло
Свети Архангел
Михајло
Sveti Dimitrije i Georgije
Sveti Jevstatije
Sveti Teodor Stratilat
Sveti Merkurije
Свети Димитрије и Георгије
Свети Јевстатије
Свети Теодор
Стратилат
Свети Меркурије
Sveti Trofim
Sveti Teodor Stratilat i Teodor Tiron
Sveti Artemije
Sveti Dimitrije
Свети Трофим
Свети Теодор Тирон
и Теодор Стратилат
Свети Артемије
Свети Димитрије

ornament


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

radivoj62 (55)
veoma zanimljivo
#1, 16.12.2009 - 20:23
hvala poz
16.12.2009 - 21:22