Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ognjenko blog
Ex Yu Muzička Biografija - V - VATRENI POLJUBAC

VATRENI POLJUBAC

(Sarajevo)

Jedna od ključnih ličnosti sarajevske scene je Milić Vukašinović Mića (rođen 1950. u Beogradu). Po prelasku u Sarajevo, na nagovor starijeg brata koji je svirao gitaru, sa dvanaest godina počinje da vežba bubnjeve. Debituje u bratovljevoj grupi, svirajući na igrankama, a sa trinaest godina osniva sastav Plavi dijamanti. Budući da je po prirodi bundžija i borac za pravdu, iz gimnazije ga izbacuju, jer je udario direktora i on prelazi da uči zanat TV mehaničara. Ni to ga nije previše zanimalo i od 1965. godine živi od muzike svirajući u sastavu Čičak. Leta 1970. godine odlazi u Italiju gde tezgari sa Goranom Bregovićem, Zeljkom Bebekom i Zoranom Redžićem. Po povratku u Sarajevo osnivaju progesivni hard rock trio Mića, Goran i Zoran. Pred kraj leta 1971. godine napušta sve i odlazi u London da bi izučavao rock na izvoru. Tamo ostaje tri godine, radi fizičke poslove, pere sudove, ali je siguran u ispravnost svoje odluke. Pred kraj 1974. godine vraća se u Sarajevo, postaje član lndexa, a oktobra 1976. godine dolazi na mesto bubnjara Bijelog dugmeta. Zatim, po odlasku iz Dugmeta, donosi još jedan radikalan rez u karijeri.

Početkom oktobra 1977. godine osniva heavy metal trio Vatreni poljubac u kome komponuje, peva i svira gitaru. Sa njim su basista Ševćet Hodža (rođen 1954. u Uroševcu, a po raspadu Jugoslavije se preselio u Sofiju) koji je pre toga svirao u grupama Rezonansa i Divlje jagode i bubnjar Perica Stojanović (rođen 1954. u Sarajevu), ranije član grupa Ambasadori i lndexi. Publici su se prvi put predstavili na festivalu BOOM 77 u Novom Sadu.

Sledi prvi singl i odmah udarac u glavu Pesma "Doktor za rokenrol" predstavlja njegovu ultimativnu biografsku priču. Singl je efektno producirao Nikola Borota, a pesma je u listu "Zdravo" 1978. godine proglašena za nit godine. Drugim singlom "Navrat, nanos i na svoju ruku" potvrđuju renome uigrane i agresivne atrakcije, a debi album "On, što te volim, joj" objavljuju krajem 1978. godine. Ploču su snimali u Londonu, producirao je Ričard Vejl (Richard Whally) i na njoj Mića demonstrira svoje gitarsko znanje, peva vrlo visoko u maniru tadašnjih heavy bendova, a sve začinjava svojim ispovednim tekstovima sa očiglednim mačo-erotskim asocijacijama. Menadžer grupe bio je Braco Ðirlo koji je imao ambicije da ovom pločom poruši sve prethodno zadate tiraže. Album donosi samo jednu mirniju kompoziciju "Baj, baj, malena". Mića u pesmama koristi folk elemente, pa ga u to vreme kritikuju da kopira Bregovića. Svoj osećaj za narodnjake Mića je višestruko koristio, tako da je već tada radio pesme za Hanku Pladum (hit "Voljela sam, voljela") a kasnije i za mnoge druge. Debi ploča je umotana u luksuzan omot, u stilu tadašnjih ploča Dugmeta, sa lascivnom fotografijom na naslovnoj strani gde ženska ruka zabada nokte u muška leđa. Povodom ploče Miči su zamerali da se previše slepo drži žanra, da su mu pesme monotone i da nije uspeo da dostigne autentičnost prvog singla. Vatreni poljubac je u proleće 1979. godine nastupio na rock večerima Opatijskog festivala i Beogradskog proleća gde su se, naravno, našli u sasvim neadekvatnom okruženju.

Kako je tokom sedamdesetih godina Mića dugo sanjao o svojoj grupi, za Vatreni poljubac mu se nakupilo puno pesama, pa je 1979. godine album "Recept za rokenrol" izašao kao dupli. U šesnaest pesama i osamdeset minuta muzike doslovno je ponovio svoju koncepciju pa je u magazinu "Džuboks" zaradio etiketu "HM narodnjak". Ploču su producirali članovi grupe uz pomoć snimatelja Radeta Ercegovca, a tu se našao instrumental "Rock kolo" i druge okretne, tvrde kompozicije. Trećom pločom "To je ono pravo", godinu dana kasnije, Mića nastavlja samouverenu liniju kako u pesmi "Nek ne sluša kome smeta moj rock'n'roll", tako i u "Oda heroju" koju je novinar Dragan Kremer duhovito okarakterisao kao narodno-oslobodilačko-revolucionarni heavy metal. U maniru klasičnog hiperproduktivca u istoj 1980. godini objavljuje novu ploču "Bez dlake na jeziku". Na njoj beleži erotski hit "Boogie je htjela" i ozbiljniju "Moj drug je otiš'o van" o odlasku obrazovanih mladih ljudi u inostranstvo.

U grupi dolazi do prve personalne promene, odlazi Ševćet Hodža i osniva sastav Carski rez, a kasnije Detektor laži. Menja ga Sanin Karić (exTeška industrija ijedno kraće vreme u Bijelom dugmetu). U to vreme Mića je šesnaest svojih pesama snimio na engleskom, planirajući da se sa tim materijalom probije napolju. Od toga, kao i obično, nije bilo ništa pa je nastavio u domovini. Na četvrtom albumu "Živio rock'n'roll" kroz pesme "Krv i znoj", "Svi za rock'n'roll" i "Stoput na dan" 1982. godine ponovo nudi recepte za upotrebu svoje muzike. Pravovernost stavova iskazuje podsmevajući se ispisnicima koji su se pod stare dane ošišali, kače se o novi talas i mlate gitarom "k'o Houra", gde se direktno referiše na Bregovićevu ska fazu. Na ovoj ploči Mića je odustao od često glorifikovane klasične kombinacije trija, pa u baladama "Kako da znam" i "Hej, zaboravi" na klaviru gostuje Laza Ristovski. Po izlasku ove ploče Mića pravi pauzu u radu grupe.

Godine 1984. objavljuje prvu solo ploču "Potraži me" na kojoj je pevao, svirao gitaru, bubnjeve i bas, a Laza Ristovski je svirao klavijature. Pored blesavih, ali šarmantnih muzičkih ujudurmi kao što je "Žikino kolo", isprobava se i u pop vodama. Tokom pauze u radu grupe, Sanin Karić izučava zanat u zlatarskoj radionici i svira kao studijski muzičar, a Perica Stojanović sa Rakom Marićem, menadžerom Bijelog dugmeta, vodi kafić Estrada.

Godine 1985. Poljubac objavljuje još jednu ploču "Iz inata", a sledeće, LP "100% rock'n'roll" na kome predstavljen novi član pevač Mladen Vojičić Tifa koji mu se pridružio posle rada sa Bijelim dugmetom i kratkim flertom sa Željkom Bebekom. Tom pločom priklonio se hard rocku na tragu Deep Purple i Whitesnake, a zadržao se na temama vezanim za seks, alkohol i slična duševna preispitivanja. Na ploči je pesma "Kad sve prođe ostaću sam" koju je Mića napisao za Bebeka, ali ona nije uvršćena na njegovoj solo ploči. Tu su još balade "Kako da te ostavim", "Ne pitaj me", narodnjački orijentisana "Stipu gatibo" i čitava serija rock brojeva. Po objavljivanju ploče Mića je raspustio Poljubac, povukao se iz javnosti i sve više posvetio komponovanju za narodnjake. Radeći ploče za njih, tražio je da se ispoštuje samo jedan uslov: da bude kompletan autor, producent, aranžer i svirač. Zatim objavljuje drugu solo ploču "Hej, jaro, jarane", a njegove nove pesme sam naziv ploče dovoljno dobro opisuje.

Posle petogodišnje pauze, 1992. godine je objavio solo ploču "Kao nekad" na kojoj su materijali nastali u periodu 1983. i 1984. godine, a ponovo je snimio dve pesme sa prvog albuma. Album je uradio u saradnji sa Mučetom iz Zabranjenog pušenja. Ploča je izašla uoči rata u Bosni, tako da je odmah potonula u vihoru sasvim drugačijih zbivanja. Do medija se jedino probila pesma "Sad ga lomi" u kojoj, po svom već dobro utvrđenom scenariju, opisuje seksualne aktivnosti sa raznim pohotnim ženskim objektima sa Zapada.

Tokom rata Mića je sve vreme ostao u Sarajevu. Izdavačka kuća Nimfa sound objavila je dva na brzinu pripremljena kompilacijska CD-a pod nazivom "Dr. za rock'n'roll" i "100% rock'n'roll" na kojima su pesme Vatrenog poljupca i sa Mićinih solo ploča. Na izboru za Pesmu Evrovizije 97 u Dablinu, Bosnu i Hercegovinu je predstavljala njegova pesma "Goodbye", a Mića je svirao gitaru i pevao prateće vokale.

Novembra 1997. godine Mića se obreo u Beogradu sa serijom novih pesama koje je ponudio potencijalnim izvođačima. Tom prilikom objavio je ploču "Sad ga lomi" na kojoj su uz nove i neke stare pesme.

Diskografija

Singlovi

"Doktor za rock'n'roll" / "Tvoje usne su bile moj najdraži dar" (Jugoton 1978.)

"Navrat-nanos i na svoju ruku"/ "Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim" (Diskoton 1979.)

Albumi

"Oh, što te volim, joj" (Sarajevo disk 1978.)

"Recept za rock'n'roll" (PGP RTB 1979. dupli)

"To je ono pravo" (PGPRTB 1980.)

"Bez dlake na jeziku" (PGP RTB 1980.)

"Živio rock'n'roll"(RTVU 1982.)

"Veliki hitovi" (RTV U 1983.)

"Iz inata" (RTV U 1985.)

"100% rock'n'roll" (Diskoton 1986.)

Milić Vukašinović Mića solo Albumi

"Potraži me" (Diskoton 1984.)

"Hej, jaro, jarane" (Diskos 1988.)

"Kao nekad" (Diskoton 1992.)

"Sad ga lomi" {DeMit 1997.)


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline ognjenko (28)
Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, VisegradBlogovi: tagovi
Arhiva unosa