Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mhuki blog

Č I Č O K A

Čičoka POVRATAK BILJKE KOJA OBEĆAVA. Čičoka (Heliantus Tuberosus), stigla je u Evropu sa američkog kontinenta. Uspeva u uslovima tople i kontinentalne klime. U prošlosti se koristila kao hrana, stočna hrana i u prizvodnji alkohola (individualnoj i industrijskoj), ali je vremenom nepravedno pala u zaborav. U novije vreme počinje sve više da se koristi u razvijenim zemljama, gde su prepoznali kvalitete te biljke. U svetu je čičoka poznata pod nazivima Jerusaleme artichoke (eng.), Topinambur (nem.), Pataka (span.), Girasole terra (ital.). Kod nas je još nazivaju divlji (stogodišnji) krompir ili slatki krompir. Čičoka je slična suncokretu, ima lep žuti cvet, a stabljika može da naraste preko dva metra. Često se nalazi uz reke i potoke, a neretko je ukras vrtova i okućnica. To je višegodišnja biljka i u našim krajevima razmnožava se krtolama. Krtole su vretenaste i izdužene i za razliku od krompira umesto skroba sadrža inulin.

INULINje polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je biljno vlakno nesvarljivo, razgranja inulina počinje u debelom crevu. Inulin je probiotik, što znači da stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima (Bifidobakterije i acidobakterije), koje imaju višestruko delovanje na zdravlje. One eliminišu štetne organizme crevne flore (Clostridiumsp, Salmonellasp, E. Coli, Candidasp,...), sprečavaju crevne infekcije, poboljšavaju absorpciju minerala za 20% (posebno Ca, Mg, Fe), same proizvode vitamine B-kompleksa, smanjuju intoksikaciju jetre, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Inulin znači normalizuje varenje, revitalizuje crevnu floru nakon upotrebe antibiotika, pomaže kod opstipacije (zatvora) i crevnih infekcija. Inulin normalizuje visinu triglicerida i holesterola u krvi, čime sprečva kardiovaskularna oboljenja a posebno smanjuje masne naslage na zidovima krvnih sudova koje muče mnoge ljude sa viškom kilograma. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namernica za dijabetičare.

Minerali i vitamini u čičoki: čičoka se odlikuje niskom energetskom vrednošću (79 kcal/100g) i sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalijuma i fosfora. Kalijum je važan za kontrolu krvnog pritiska, prenos nervnih impulsa, rad srčanog mišića i metabolizam ivode u telu. Fosfor je sastavni deo kostiju i zuba, molekula DNA i RNA, a važan je faktor u funkciji ćelija. Čičoka takođe sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe u nešto manjim količinama, međutim zahvaljujući inulinu njihova je iskoristljivost poboljšana. Važan sastojak čičoke su vitamini, koji su kao i minerali važni za pravilno funkcionisanje organizma. Ona sadrži vitamine B-kompleksa, vitamin C, vitamin D i provitamin A (betakarotin). Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina tj. Aminokiselina koje organizam ne proizvodi.

Čičoka i zdravlje: budući da uveliko pomaže zdravlju i vitalnosti, čičoka se preporučuje širokom krugu korisnika. Uvođenjem čičoke u ishranu može se popraviti zdravlje bolesnika i mogu im se olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod infekcija i smetnji u digestivnom traktu, alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, holesterola, povišenih lipida, dijabetesai hemoroida, a učestvuje i u njihovoj prevenciji.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline mhuki (45)
Srbija, Beograd, BeogradBlogovi: tagovi