Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BalkanskiPijun blog

Nedoumice o vakcini H1N1 kruže svetomnedoumice-o-vakcini-h1n1-kruže-svetom

Kontroverzni stavovi u vezi sa vakcinom protiv gripa A H1N1 nisu svojstveni samo za Srbiju. Konfuzija se širi svetom podjednako brzo kao i sam virus.

Da li je neophodno vakcinisati se, koje su kontraindikacije, da li vakcina sadrži živu, zašto deca moraju da prime dve doze... samo su neka od najčešćih pitanja.

Koja je razlika između običnog i svinjskog gripa?

Sezonski grip se pojavljuje svake godine u neznatno različitim oblicima, dok je grip A H1N1 potpuno nova kombinacija ptičijeg gripa i dve vrste svinjskog gripa. Osim toga, novi grip se pojavio u letnjim mesecima, što nije uobičajeno, a i lakše se prenosi, piše "Njujork Tajms".

Takođe, pokazalo se da ovaj grip može biti fatalan za trudnice, decu i mlade, ali ne i za starije osobe što je inače slučaj sa standardnim sezonskim gripom. Od aprila 2009. više od 70 dece je umrlo, saopšteno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD. Tokom prva četiri meseca od izbijanja epidemije 100 trudnica je hospitalizovano sa virusom, a 28 je preminulo.

Široku aktivnost influence do sad je prijavilo 37 država, što je vrlo neobično s obzirom na to da je ovo doba godine još rano za pojavu gripa.

U čemu je razlika između vakcina za jedan i za drugi tip gripa?

Vakcina protiv novog gripa sadrži samo soj virusa H1N1, dok vakcina protiv sezonskog gripa sadrži koktel virusa: H3N2, redovnog sezonskog gripa, kao i virus gripa tipa B.

Reč je o potpuno novoj vakcini, kako da znamo da je bezbedna?

Svake godine se pravi potpuno nova vakcina protiv gripa za koji se preptostavlja da ći biti aktivan, a na osnovu ozbiljne analize. Vakcina protiv novog gripa napravljena je na isti način. Takođe, ona je testirana i klinički ispitana kao i svaka druga vakcina.

Vakcina protiv gripa A H1N1 je i dodatno ispitana i zbog utvrđivanja doze koju je potrebno primiti da bi se virus suzbio.

Takođe, značajno je i iskustvo iz zemalja koje su među prvima počele vakcinaciju. Tako u Kini, na primer, od 39.000 vakcinisanih osoba samo četvoro je imalo neželjene efekte: grčeve u mišićima i glavobolju.

"To bi moglo da nam govori da je ova vakcina čak bolje testirana od vakcine protiv sezonskog gripa" kaže za "Njujork tajms" dr Pol Ofit načelnik Bolnice za infektivne bolesti u Filadelfiji.

Da li je zbog žurbe preskočena redovna procedure u dobijanju dozvole za distribuciju?

"Za pravljenje vakcine protiv sezonskog gripa potrebno je pet, šest meseci. Isto važi i za vakcinu protiv gripa H1N1.

Takođe, napravile su ih iste kompanije, u istim proizvodnim objektima, po istoj proceduri i identičnim merama bezbednosti", rekao je na konferenciji za novinare direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD dr Tomas R. Frajden.

Isto je ponovila i Ketlin Sibelius, sekretar Agencije za zdravstvo i ljudske usluge, i dodala da je vakcina odgovor na pretnju pandemijom koju su prepoznali svetski stručnjaci.

Kako je napravljena vakcina protiv gripa H1N1?

Kao i vakcina protiv svakog drugog gripa.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je prvo identifikovao i testirao virus, zatim distribuirao verziju proizvođačima vakcina koji su ga ubrizgali u milione ’jaja’ u kojima se on potom množio. Zatim je na red došla ’berba’ virusa koji je potom pročišćen i razvijen u vakcinu.

Zašto se neke daju nazalno, a neke ubodom u rame?

Vakcina koja se daje u rame napravljena je od mrtvih virusa koji su pročišćeni tako da u ljudskom organizmu ne mogu da proizvedu grip, ali mogu da stimulišu imuni sistem da izazove zaštitu.

Nazalna vakcina, koja se zove FluMist, napravljena je od oslabljenog virusa koji nije potpuno ubijen. Može se reći da ’ukroćen’ u laboratoriji, tako da ne može da izazove virus u ljudskom telu. Na isti način je napravljena i vakcina protiv malih boginja, na primer.

Neke studije pokazuju da je nazalna vakcinacija efikasnija od tradicionalne, ali da nije odobrena za trudnice, osobe obolele od astme, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Koliko vremena je potrebno da telo posle vakcinacije razvije imunitet?

Potrebno je sedam do osam dana. Dakle, nešto brže nego nakon vakcinacije protiv običnog gripa, za koji je potrebno deset do 14 dana.

Međutim, deca do 14 godina starosti moraće da prime dve doze vakcine u razamaku od mesec dana, s tim što će potpuni imunitet imati tek nedelju dana nakon druge doze.

"Deca primaju dve doze jer njihovo telo nije u stanju da odmah, kao telo odraslog čoveka, razvije imunitet", objasnio je dr Grigorije A. Poljska, specijalista za zarazne bolesti sa klinike Mejo.

Da li se istovremeno može primiti i vakcina protiv redovnog gripa?

Pacijent može primiti kombinaciju nazalne vakcine protiv gripa H1N1 i vakcine proti sezonskog gripa.

Međutim, oni koji bi obe vakcine da prime u rame, moraju da sačekaju najmanje dve nedelje između dve vakcinacije, kako se virusi ne bi ’takmičili’ jedan protiv drugog.

Da li treba da se vakcinišu i oni koji su već preležali grip?

Ne morate da se vakcinišete samo ako imate potvrdu iz laboratorije da ste bili zaraženi baš virusom H1N1. Međutim, to ne znači da ste zaštićeni od sezonskog gripa.

Da li smem da se vakcinišem ako imam temperaturu?

Vakcinisanje se nikada, pa tako ni protiv ovog gripa, ne preporučuje kod osoba koje imaju simptome bilo koje bolesti, kako se oni ne bi tumačili kao neželjena dejstva same vakcinacije.

Smeju li alergični na jaja da prime vakcinu, kao i trudnice?

Vakcina se ne daje osobama koje su alergični na jaja. Njima, kao ni ostalima koji su skloni alergijama, preporučuje se da urade alergo test kao bi se utvrdilo da li će biti alergični na vakcinu.

I trudnice su izložene većem riziku od komplikacija jer je njihov imuni sistem oslabljen. Naročito krajem trudnoće, kada je fetus toliko porastao da su pluća majke znatno smanjenog kapaciteta što povećava rizik od respiratornih komplikacija.

Pod velikim rizikom su i ostale osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Vakcina protiv gripa deluje tako što stimuliše imuni sistem da proizvede antitela koja će se boriti protiv virusa. Osobe sa oslabljenim imunitetom ne mogu da generišu imuni odgovor tako da za njih nema mnogo koristi od vakcinacije.

To se odnosi na obolele od svih vrsta karcinoma, osobe koje prolaze kroz hemioterapiju, astamtičare, osobe koje su nedavno bile podvrgnute presađivanju oragana, ali i na zavisnike od droga.

Da li je istina da vakcina protiv novog gripa sadrži živu?

Vakcina je upakovana u bočice koje se mogu upotrebljavati više puta i zbog toga sadrže timerosal (thimerosal) - konzevans koji sprečava kontaminaciju fiola.

Tako jedna doza sadrži oko 25 mikrograma žive. Poređenje radi, konzerva tunjevine sadrži oko 28 grama žive.

Istraživanja su pokazala da je timerosal bezbedan, ali osobe koje žele da izbegnu unos žive u svoj organizam, mogu se vakcinisati takozvanom ’živom vakcinom’ koja se nalazi u paketu za jednu dozu i u kojoj nema žive. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Da ljudi, svi ste u pravu. Ja sam jedan od onih koji nikada neće primiti ovu vakcinu. Ovaj blog sam postavio iz razloga da vidim šta drugi misle o vakcinaciji. Naravno da je bolje čuti više mišljenja, nego sam odlučivati. A pošto ja radim na takvom mestu gde sam u kontaktu sa dosta lekara, svako od njih kao čovek ne preporučuje vakcinu, a kao lekar se ne izjašnjava, jer verovatno nesme. Svi ste odlični. Poydrav.
#2, 14.01.2010 - 14:15
goran0808 (45)
blog je odlican za one koji se dvoume oko vakcinisanja medjutim ja se ne dvomislim ja je necu uzimati
pozz
#1, 13.01.2010 - 09:17