Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
STENA86 blog

Ljubav - LoveLjubav je emocija, ali i motiv (strast, potreba, težnja), čija je glavna odlika snažna naklonost subjekta prema nekom privlačnom predmetu, pojavi ili biću. Ljubav prema drugoj osobi uključuje osećanje nežne privrženosti, zaokupljenost njenom ličnošću, zainteresovanost za njene potrebe, želje i misli, nesebičnu brigu za njenu sreću i strasnu želju da odnosi budu što prisniji. Udaljenost ili privremena razdvojenost od voljenog objekta može da rasplamsa osećanje ljubavi.

Postoje, u zavisnosti od objekta, brojne vrste ljubavi: roditeljska, partnerska, sinovljeva, religiozna, narcistička, bratska itd. Potreba za ljubavlju može biti neurotička, sadistička, mazohistička. U psihoanalizi označava libidinalnu strast, istovremeno nežnu, bestelesnu, s jedne, ali i telesnu, čulnu, s druge strane; infantilnu i zrelu; normalnu i abnormalnu, koja je uvek usmerena ka pribavljanju intenzivnog zadovoljstva. Sigmund Frojd (Freud) osećanju ljubavi pristupa sa razvojnog gledišta. Prvi vid ljubavi je primarni narcizam. Sa uspostavljanjem odnosa prema objektima, ego će nastojati da se svakog prijatnog objekta domogne i unese ga u sebe.

Tek u pubertetu, spajanjem čulne i nežne komponente (koje su razdvojene zabranom incesta još u ranom detinjstvu), nastaje normalna, zrela ljubav. Po Erihu Fromu (Fromm), ljubav je „jedini zdravi i zadovoljavajući odgovor na problem ljudskog postojanja“, a zrela ljubav zadovoljava osnovnu ljudsku potrebu za povezanošću sa drugima, uz očuvanje identiteta ličnosti. Ljubav kao „doživljaj pojačane vitalnosti i moći“, koja pojedinca ispunjava radošću, nema svoj koren u biološkoj, već u psihološkoj potrebi čoveka da reši problem svoje egzistencije.

Bitne komponente ljubavi su davanje, briga, odgovornost, poštovanje i poznavanje. Ako pokušavate da definišete vaš odnos sa partnerom, uzmite u obzir ove (ali i ne samo ove) elemente i pokušajte sagledati da li su i u kojoj meri oni prisutni u vašem odnosu. Nedostatak ili manja prisutnost nekog od ovih elemenata ne znači da ljubav ne postoji, ali to može da znači da ona ne postoji u svojoj sveobuhvatnosti kako je shvataju pisci, pesnici i drugi umetnici ili stvaraoci koji se tom temom bave.

Ljubav je osećaj prijatnosti i prisustvu voljene osobe

ZATO SE SAMO VOLITE A MRZNJU BAR POKUSAJTE DA JE ZANEMARITE 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Alexxs (31)
Vazi...mada i nemam neke volje da kukam blogove....Pozzz
#4, 08.02.2010 - 02:11
to ti nakbolje znas
pozzzzzzzzz
08.02.2010 - 12:02
Alexxs (31)
Sedim u jednom birtiji cekam drugara da dodje ni sam ne znam odakle na takvom mestu da se nalazimo....a stariji covek preko puta mene sedi...vidim da je zeljan price i tako rec po rec upoznasmo se...u jednom momentu pita on mene "Znas ti sta je ljubav?" u sebi mislim ma jok ti znas...ali ipak mu odgovorih da ne znam...na sta ce on meni..."Ljubav je kada ti sene dize medju nogama vec u srcu"..kad sam razmislio bolje mislim da ima pravo...Pozz
#3, 08.02.2010 - 01:03
bas je lepo ovo
ubaci ga na blg stavi ga da bi mogli svi da procitaju a ne samo ja
pozzzzzzzzz
08.02.2010 - 02:01
Alexxs (31)
e jel mogu ja jednu definiciju ljubavi jeste malo prosta pa zato pitam jel mogu........?
#2, 08.02.2010 - 00:22
moze svako to da uradi
08.02.2010 - 00:53
auuuuuuuuuuu bwe da se neko nije zaljubijoo
#1, 07.02.2010 - 21:54
hahahah mozda brate ali ne znam u koga
07.02.2010 - 21:59
 

Korisnik
offline
offline STENA86 (32)
Makedonija, Macedonia, SkopjeBlogovi: tagovi
nema tagova