Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Alexxs blog

"01.decembar 2003. 
''JEDINSTVO'' – Priština 

Intervju Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II

Moramo da radimo kao jedinstvena nacija i nemamo drugog izbora nego da krenemo napred za dobrobit našeg naroda. Duboko sam zabrinu zbog Kosova i Metohije i ogromnih patnji koje doživljava naš narod. Kosmet je u našim srcima a stvarnost, koja se tamo dešava predstavlja šok za svakog civilizovanog čoveka


Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević za veliki broj građana Sbije je jedini izlaz, mada zvanično monarhija nije vaspostavljena, ali je svakako povratak monarhije jedna od mogućih opcija i za neke jedino rešenje koje može Srbiju izvesti iz ustavne i političke krize. O značaju monarhije, parlamentarnoj krizi i Kosovu i Metohiji sa Prestolonaslednikom Aleksandrom II Karađrođevićem, razgovarala je naš zamenik direktora Rada Komazec.

• Kako je biti kod kuće, nakon toliko godina izgnanstva?

Divno je biti kod kuće. Moj san se konačno ostvario da se vratim svojim korenima i zemlji mojih predaka. Povratak kući mog dede Kralja Aleksandra I i mog oca Kralja Petra II bio je za mene veoma emotivan trenutak. Moj otac mi je često govorio o svojoj mladosti i o tome kako je bio otrgnut od svog doma.

• Kako će se neuspeli predsednički izbori odraziti na međunarodni položaj Srbije?

Neuspeli izbori su na žalost bacili senku sumnje na našu zemlju. Gledano sa pozitivne strane, u zemlji nema nemira, ali nam veoma nedostaje pozitivan imidž u inostranstvu. Moramo vrlo vešto raditi na popravljanju našeg imidža u svetu, jer potrebna nam je stabilna i demokratska budućnost. Ono što svi, kako u zemlji, tako u inostranstvu očekuju jeste stabilnost koja otvara vrata investitorima i partnerima. Ljudi žele sigurnost, radna mesta, dobre socijalne službe i normalan život.

KRALJ VLADA A VLADA UPRAVLJA

• Na koji način bi monarhija, odnosno Vi kao monarh branili demokratske procese i poboljšali ugled Srbije u Evropi u svetu?

U Evropskoj Uniji republike i ustavne monarhije tesno sarađuju na dobrobit svih građana Evropske Unije. Naša bi zemlja imala velike koristi od ustavne monarhije jer je Kralj neutralan i poštuje sve građane i sve političke stranke. Kralj je simbol jedinstva i stabilnosti, i nije član ni jedne političke stranke, pa se samim tim čvrsto zalaže za demokratske procese. U ustavnoj monarhiji kralj vlada a vlada upravlja, a parlament je izabran na slobodnim i poštenim izborima. Sasvim sigurno imidž naše zemlje bi se popravio kako u samoj zemlji tako i u inostranstvu, kao što je slučaj sa svim ustavnim monarhijama poput Španije, Belgije, Holandije, Japana, Norveške, Australije, Švedske, Kanade i td.

NASILJE SE MORA KAZNITI

• Da l je moguć suživot i pomirenje Srba i albanaca na Kosovu i Metohiji?

To jedino može biti moguće u koliko do temelja proučimo stvarnost EU i činjenicu da je miroljubiva koegzistencija svih njenih članova svakodnevna pojava. Kosovo i Metohija su u našim srcima a stvarnost koja se tamo dešava predstavlja šok za svakog civilizovanog čoveka. Naša vlada mora svakodnevno da sarađuje sa Međunarodnom zajednicom uvek čvrsto stojeći na stanovištu odbrane bezbednosti, ljudskih prava,dijaloga i vladavine zakona. Terorizam, ubistva i bilo koji vid nasilja ne sme biti tolerisan i mora biti kažnjen.

• Smatrate li da bi parlamentarna monarhija otvorila mogućnosti za stabilnost, jedinstvo, prosperitet i budućnost Srbije?

Ustavna parlamentarna monarhija jasno je dokazala da obezbeđuje stabilnost, napredak i demokratiju u Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu itd. To bi mogao da bude slučaj i sa Srbijom. Uzmite na primer Španiju, u kojoj je vladala diktatura a pod ustavnom parlamentarnom monarhijom postala zemlja velike demokratije i članica Evropske Unije. .

• Kako bi se ovnoba monarhije odrazila na očuvanje državne zajednice Srbija i Crna Gora?

U okviru Evropske Unije, republike i ustavne monarhije svakoga dana tesno sarađuju za opšte dobro. To bi bio slučaj i sa Srbijom i Crnom Gorom.

DIPLOMATSKOM BORBOM ZA KOSMET

• Kakav položaj bi bio Kosova i Metohije u eventualnoj monarhiji i na koji način biste rešavali dugogodišnju kosovsko-metohijsku dramu?

Duboko sam zabrinut zbog Kosova i Metohije i ogromnih patnji koje doživljava naš narod. Moramo biti jaki i braniti naša prava i nastaviti da budemo čvrsti u zahtevima da naš narod živi kao i svi drugi narodi u EU. Ljudska prava moraju biti pod stalnim nadzorom a oni koji ih krše moraju biti najstrože kažnjeni. U ustavnoj parlamentarnoj monarhiji vlada i njen predsednik upravljaju zemljom, ali to ne znači da se Kralj ne zalaže za demokratska načela i ono što je ispravno, a ono što jeste ispravno je sigurnost za sve ljude, demokratija i poštovanje ljudskih prava.

• Na koji način dokazati svetu da su na Kosovu i Metohiji žrtve Srbi i da se ne mogu donositi odluke, čak ni specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN bez saglasnosti Srba?

Za početak, moramo imati jaku i jedinstvenu vladu u Beogradu koja održava dobre odnose sa Međunarodnom zajednicom oslanjajući se na zapadne tehnike lobiranja i odnosa sa javnošću u najvećoj meri. Nećemo nikuda stići bez odgovarajućeg lobiranja od strane profesionlalaca i po dogovorenom planu. Naši građani bili su žrtve lošeg rukovodstva u prošlosti, sankcija, izolacije i zločinačkog bombardovanja ali sada je vreme da se svi okupimo kako bismo osvojili čitav svet koordinisanom pozitivnom kampanjom za pridobijanje. Ne možemo stalno da se bavimo svojom patnjom, zato što svom narodu dugujemo mogućnost da ostvari bolju budućnost i bolje uslove za život za sve. Otvaranje novih radnih mesta i bolje socijalne službe širom jugo-istočne Evrope imaće veoma pozitivan efekat, ali to zahteva naporan rad čitave vlade i skupštine u saradnji sa Međunarodnom zajednicom.

ZAJEDNO UZ RAD I POŠTOVANJE

• Da li je teško u Srbiji iskoreniti dugogodišnju samovolju, neodgovornost i ostatke nedemokratskog simbola?

Mi smo kao narod sposobni da prevaziđemo sve probleme pod uslovom da radimo zajedno i poštujemo jedni druge. Izgubili smo jako puno vremena i bilo je suviše patnje. Svi znaju da ne možemo dopustiti da izgubimo još dragocenog vremena. Moamo da radimo kao jedinstvena nacija i nemamo drugog izbora nego da krenemo napred na dobrobit našeg naroda. Pred našom budućom vladom stoji veliki zadatak, i on može biti realizovan, ističe Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

• Da li Vi u kontaktima se evropskim monarhijama i zvaničnicima zemalja ukazujete na stradanje Srba i uništavanje jedne evropske kulture na prostoru Kosovu i Metohije?

Da, čak i više nego što možete da zamislite. Bio sam impresioniran brošurom o uništavanju crkava pod naslovom ''Raspeto Kosovo''. Sam naslov me nije toliko impresionirao jer kao neko ko je obrazovan na Zapadu bolje bih razumeo jasniji nalsov kao na primer : ''Uništavanje crkava na Kosovu''. Morate biti jasni i ići na samu suštinu, rekao je za prištinsko ''Jedinstvo'' Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Aleksandar II Karađorđević.

Rada Komazec"
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

goran0808 (45)
odlican blog svaka cast
uvek sam bio za monarhiju iako sam dete vojnog lica mislim komuniste
#2, 05.03.2010 - 10:13
Hvala vama na citanju........nikad nije kasno da se krene pravim putem.Pozdrav!
05.03.2010 - 20:23
apsolutno exstraaaaaaaa.,.,.,samo treba da se nastavi za odbranu kosova i metohije , i citavog srpskog naroda, i ne treba stati sa tom borbom.,.,,.,
#1, 04.03.2010 - 22:11
Hvala na citanju i podrsci..........branimo ga i branicemo ga dok god to budemo mogli...........pozdrav!
04.03.2010 - 22:43
 

Korisnik
offline
offline Alexxs (30)
Srbija, Zlatiborski okrug, Bajina BaštaBlogovi: tagovi
nema tagova