Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Fenixsamotnjak blog

VREDI PROČITATI OD PRVOG DO POSLEDNJEG SLOVA . . . . ХРИСТОС ВАСКРС

Počela je i ta nedelja, nedelja kao dan, inače sveti dan u sedmici, ali danas posebno radostan, svečarski, najsvetiji, najsvetliji, najčistiji, . . . . i sve u superlativu. . . . . za hrišćanski svet, verujući pa bilo katoličke ili pravoslavne veroispovesti jer baš danas je taj dan . . . .

i samo da podsetim na reči jednog čoveka - Sveca

a šta je to govorio . . . . .

Sveti čovek koji se upokojio u Gospodu.

Evo jedan deo toga što je upokojeni Patrijarh srpske Pravoslavne Crkve preosvećeni Pavle poručio na prošli Vaskršnji dan:

"Danas milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se svet ne pretvara u fabriku i tržište lažnog sjaja i prolaznih vrednosti? Zar se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hoda po zemlji?", navodi se u poslanici Patrijarha koju je u Patrijaršiji pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Patrijarh Pavle je u Uskršnjoj poslanici izrazio bojazan da će se civilizacija suviše kasno setiti Hristovih reči: "Bez mene ne možete činiti ništa".

"Molimo Vaskrslog Gospoda da i u nama vaskrsne ljudski lik prvobitne čovekove prirode, koji je danas tako često izvitoperen, maskiran i unakažen brojnim manama i porocima. Da i u nama svako prepozna čoveka, obasjanog Njegovim večnim životom, bio imućan ili siromašan, na velikom ili malom položaju i mestu", navodi se.

U Usrkšnjoj poslanici patrijarh Pavle je apelovao na "braću i sestre" da sačuvaju dostojanstvo, veru u "vaskrslog Gospoda", ljubav prema bližnjima, istini i pravdi, kao i "prema svemu dobru koje ljudi žele, a bez pomoći vaskrslog Gospoda i Njegovog Jevanđelja ne mogu postići".

Poslanica je upućena uz, kako se navodi, posebno sećanje na vernike na Kosovu i Metohiji, kao i vernike širom sveta, na svim kontinentima gde pravoslavni Srbi i svi pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

U Uskršnjoj poslanici se ukazuje da je naše doba trenutno suočeno s materijalnom krizom, ali da je kod nas još prisutnija kriza morala i karaktera, i poručuje da je čoveku sve što ima darovano dobrotom Božjom, a da zloupotreba Boga i Božjih dobara vodi otuđenju, samouništenju i smrti čoveka i sveta.

Samo u svetlosti sveistinitih Hristovih reči, svet i sva dobra zemaljska zadobijaju neprolazni besmrtni smisao, a glad za stvarima, za novcem i telesnim uživanjima, svođenje smisla života samo na zasićenje takve gladi, predstavlja samo naličje dublje gladi i žeđi čoveka.

"Ukoliko je zaborav hleba koji silazi s neba dublji, utoliko je pohlepa čovekova za bogaćenjem, novcem i uživanjem veća i nezajažljivija, utoliko je otimanje tvorevine i njenih dobara od Boga i od bližnjih - bezočnije i samoživije", navodi se u Uskršnjoj poslanici.

U njoj se upozorava i da priroda neminovno uzvraća na to nasilje nad sobom - buntom i zatrovanošću.

"Ljudsko društvo postaje sve neuravnoteženije sebičnim bogaćenjem manjine na račun miliona sve bednijih i siromašnijih". To znači i da savremena globalna i globalistička materijalna kriza, kao i uvek, ima svoj dublji koren u duhovnoj i moralnoj krizi čoveka i ljudskog društva.

"Ištite najpre carstvo Božje i pravdu njegovu i sve će vam se dati", poručuje se u Uskršnjoj poslanici.

Dodaje se i da se smisao svega postojećeg, sveukupnog ljudskog roda i čovekovog delovanja i življenja na zemlji, otkriva i daruje u tajni Hristovog raspeća za život sveta i njegovog vaskrsenja iz mrtvih.

"Zato obasjani večnom svetlošću Hrista Boga, proslavljamo njegovo Vasrksenje i u njemu nadu na vaskrsenje mrtvih i život večni, pozdravljajući se sveradosnim pozdravom - Hristos vaskrse", navodi se u Uskršnjoj poslanici.

Nemam ništa niti dodati niti oduzeti osim ХРИСТОC ВАСКРС, a pošto se ove i sledeće godine poklapaju datumi onda i ljudima katoličke veroispovesti samo da poželim SRETAN PRAZNIK USKRSNUĆA ISUSA KRISTA 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

iva13 (49)
Ваистину воскресе
#4, 04.04.2010 - 20:59
smizla73 (44)
VAISTINU VOSRESE!
Poljubac za dragog prijatelja...
#3, 04.04.2010 - 10:57
crtica
04.04.2010 - 11:40
AcoE (32)
VAISTINU VOSKRESE
#2, 04.04.2010 - 09:01
prika sve najlepše
04.04.2010 - 11:40
VAISTINU VOSKRESE,kume.A koliko vidim da nekome ni ovi predstojeci pranici nisu sveti pa ti zakrpi minus.Sta da ti pricam kada znas.Lep pozdrav.
#1, 04.04.2010 - 00:02
Куме зна се и коме смета то што је Косово и Метохија у саставу Србије, неки сабри, саши минус, е'бо га Аллах његов и месија заједно, па ја нисам њима за бајрам лупао минусе јер сам паметнији од тих шиптарчина
04.04.2010 - 00:05