Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Sta-Misa blog

Srebrenica „prodata” za Sarajevski kanton

ISTINA JE MOZDA SPORA ALI IZLAZI NA VIDELO-SLUCAJ "SREBERENICA"


Ratni komandir bošnjačke policije u Srebrenici i član ratnog Predsedništva ove opštine Hakija Meholjić izjavio je da je na „srebreničkoj krvi zaustavljen rat” u Bosni i Hercegovini (BiH) i da je Srebrenica „prodata da bi Sarajevo bilo kanton”.

„Bio sam u srebreničkoj delegaciji 1993. godine u Sarajevu kada nam je Alija Izetbegović (ratni predsednik Predsedništva BiH) predložio da se Srebrenica žrtvuje za Vogošću. To se, nažalost, desilo 1995. godine kada je naše žrtve neko naplatio, ali, i posle toga je bilo dosta naplaćivanja tragedije srebreničkih Bošnjaka”, rekao je Meholjić u intervjuu banjalučkom dnevniku „Glas Srpske” od petka.

Meholjić je danas predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) u Srebrenici i član Odbora za obeležavanje 11. jula, dana stradanja Bošnjaka Srebrenice.

SDP je u BiH opoziciona stranka u odnosu na preovlađujuću muslimansku Stranku demokratske akcije (SDA).

„Alija Izetbegović je 1993. tražio ne da se ubije, nego zakolje 5.000 Bošnjaka u Srebrenici. Bili smo u sarajevskom hotelu ´Holidej in´ kada sam ustao i pitao ga da li je on lud i ko će poubijati toliki narod. Posle toga čekao se samo povoljan trenutak da se umeša međunarodna zajednica i to je palo na Srebrenicu. Alija Izetbegović je aminovao da se dozvoli genocid, a Srbi su naseli na nešto što je ranije spremano”, mišljenja je Meholjić.

Meholjić je kazao da je za sve kriva tadašnja politika SDA i deo međunarodne zajednice, koja je morala da zna da, ako su već zaštitili Srebrenicu, moraju da je čuvaju do kraja.

„Posle Srebrenice međunarodna zajednica ne treba da postoji. Jer, ako je Srebrenicu čuvao celi svet, a kao rezultat takve politike imamo Memorijalni centar u Potočarima, o čemu onda govorimo. Bilo je stradanja na svim stranama i slažem se sa nekim ljudima iz RS (Republike Srpske) koji kažu da nam ne treba međunarodna zajednica u BiH”, rekao je Meholjić.

Meholjić je dalje izneo da je kao Bošnjak ljut na sve koji su u Memorijalnom centru sahranili 75 osoba koje nisu poginule u julu 1995. godine.

„Smatram da Bošnjaci, koji nisu poginuli pri padu Srebrenice, treba da budu sahranjeni na drugoj lokaciji u neposrednoj blizini i da imena ljudi za koje je utvrđeno da su živi, treba izbrisati iz spiska na spomen-obeležju. Ne smije se takvim stvarima skrnaviti značaj Memorijalnog centra, koji je rezultat tadašnje politike i međunarodne zajednice”, kaže Meholjić.

On smatra da je u Potočarima trebalo podići monumentalni spomenik i na njemu ogromnim slovima ispisati poruku budućim generacijama: „Narode, ne ginite u bezveznom ratu, kao ovi ljudi, koji su pucali jedni na druge”. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: