Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
biba66 blog

Владика Николај о ђенералу Михаиловићу


Хришћански карактер

Био сам дирнут изразима велике симпатије и дубоког поштовања, које су у америчкој штампи исказивали пет стотина храбрих авијатичара (пилота) према ђенералу Дражи Михаиловићу.


Пошто је ђенерал Михаиловић рођен у мојој епархији, у малом граду Ивањици, сматрам мојом пастирском дужношћу да кажем шта знам о хришћанском карактеру тог ђенерала.


Родитељи су му били побожни људи. У њиховој кући даноноћно је горело кандило пред иконом. Одраставши у таквој религиозној атмосфери, наш ђенерал никад није напустио веру. Напротив, његова вера у Бога временом је јачала, и постала као гранитна стена, посебно последњих пет година крвавог рата и сталних борби.


Његови четници, који су као заробљеници надживели Матхаузен, причали су ми у Салцбургу и Минхену у току моје последње године боравка тамо, следеће:
„Наш ђенерал је носио крст који је наследио од своје мајке. Често је примећен, да се ноћу, тајно, у својој соби моли Богу. Опомињао је своје војнике да се моле Богу пре сваког јела, па макар да имају и само парче хлеба, пре сваког посла, пута, или борбе. Без Бога ни преко прага – често је понављао познату пословицу."


Као невидљив дух, крећући се годинама кроз шуме и планине, ноћу је посећивао наше древне светиње, да би се молио и причестио над моштима наших светих краљева и мученика.


"Једног дана", сећа се командант његових герилаца "ђенерал и ја смо били опкољени од Немаца. Истрчали на једно брдо где смо приметили две сеоске куће. - У коју ћемо кућу ићи - упитао је ђенерал. - У леву - рекао сам ја. Застали смо на моменат, прекрстио се и рекао: "Не у леву, већ идемо у десну, с Божјом помоћи!"
Кад смо ушли у кућу, људи који су били ту гледали су нас уплашено и зачуђено.
- Зашто сте сада дошли? Овог момента Немци су претресли кућу тражећи Вас.
- Где су они сада?
- Претресају ону другу кућу!
Ђенерал је уздахнуо и рекао: "Бог нас је опет спасао!"


Ђенерал Дража је показао поштовање према свештеницима. Очевици су ми говорили о чувеној Скупштини одржаној почетком 1944. године у селу Ба, на којој је донета кратка декларација о принципима за које су се герилци борили и који могу бити основа будућих демократских институција Југославије. Пред отварање Скупштине ђенерал је рекао: "Нека свештеници дођу напред и прочитају молитву".


Конгрес (Скупштина) је завршен ватреним говором ђенерала:
- Браћо - рекао је - будимо достојни наших предака мученика и идимо њиховим стопама без страха. Боримо се као што су се они борили - За Крст часни и слободу златну! Нека нам Бог помогне!"

Епископ Николај Велимировић

Толико од мене, а сви они који желе да погледају први филм који је снимљен у Америци још давне 1943. а говори о Равногорском покрету и ђенералу Михаиловићу нека погледају, адреса је:

http://video.google.com/videoplay?docid=-471406190993510264&hl=en#

за све остале једна лепа песма

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

"blago nama" pored ovakvih Srba koji daju minuse za ovako nesto.
Tek ce se pevati o CICI!
#1, 23.04.2010 - 21:33
"Dosadni ste sa tim verskim zajebancijama... Taj Nikolaj je bio jedan fašista što je apsurdno malo, jer je bio u konc. logoru i tamo je i pisao o Jevrejima kao nekom opasnom narodu po ostale, a Nemci ih skoro istrebili... Istorija nije mit, a ni legenda... Istorija je nauka koja se bavi dokazanim činjenicama... Sticajem okolnosti, jako sam dobro upoznat sa istorijom Balkana... Neću se uopšte raspravljati sa vama nacionalistima jer ne zaslužujete ni sekundu moje pažnje... Vaše rodoljublje prelazi granicu ljubavi prema svojoj zemlji i postaje neka vrsta mržnje i paranoje... Inače, imam pravo da dam minus i to i radim... Zabole me da li ćeš me blokirati ili ne... Drago mi je što te minusi pogađaju, jer mi je to i cilj... Oni vam pokazuju da postoje ljudi kojima uši nisu pune nacionalističkih gluposti i treba da budete svesni da vaše mišljenje nije nenadjebivo... Aj, pali sad... Ne dopisujem se sa nacionalistima, ma koliko fini i kulturni bili... Kultura nije samo način ponašanja tj. forma, ona je i sadržaj tj. način mišljenja... Ostalo zaključi sama... "

Ово ти је одговор младог господина на моје питање зашто му толико смета Владика Николај, јер на сваки мој блог даје минус, ако те занима ја ћу ти написати ко је, не желим јавно да га рекламирам, има и он право на своје мишљење. Ми смо људи за разлику од таквих и уважавамо сваког зар не?
23.04.2010 - 22:01