Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
pizzaga blog

Biografija-Robert Nesta Marley

ehthopiaflag.gif Biografija jamaicaflag.gif

bmbio1.gifBob Marley(Robert Nesta Marley) je rođen 6. februara 1945.godine u malom selu Nine Mile na Jamajci. Otac mu je bio bijelac-britanski mornarički oficir. Oca nikada nije ni upoznao, jer se porodica njegove majke protivila njihovoj vezi.

Svoj prvi singl izdao je sa 16 godina u Kingstonu, pjesma se zvala 'Judge not'. 1963. nastaju Wailersi. Originalnu postavu su činili Bob Marley, Peter Tosh i Bunny Livngstone(koji je poslije uzeo ime Wailer). Njihova prva pjesma 'Simmer down' postala je hit na Jamajci odmah nakon izdavanja.

1966. godine Haile Sellasie je posjetio Jamajku i Bob i ostali Wailersi prihvataju rastafarijansku vjeru te počinju 'uzgajati' dredove. Otprilike u isto vrijeme stupaju u vezu sa Lee Scratch Perry-jem, producentom, i ta saradnja se uskoro pokazuje kao veoma uspješna. Saradnja se prekinula nkon što je Perry prodao njihov materijal drugoj izdavačkoj kući, bez njihovog znanja. 1972. potpisuju ugovor sa izdavačkom kućom 'Island', te dobijaju 8000 za izdavanje ploče. Kao rezultat 1973. u prodaju izlazi njihov prvi album 'Catch a Fire', pomoću kojeg postaju prepoznatljivi i van granica Jamajke. U Velikoj Britaniji pojavljuju se na BBC televiziji, a u Njujorku nastupaju kao predgrupa Bruce-u Springsteenu. Raspored turneje pokazao se kao prenaporan za Bunny-ja i on najavljuje svoj odlazak iz benda. Uskoro bend napušta i Peter Tosh, započinjući samostalnu karijeru. Tako se formira novi sastav sa Bobom kao frontmenom, poznat kao 'Bob Marley and The Wailers'. Dodaje bendu bubnjeve i bas, kao i tri prateća ženska vokala, među kojima je bila i njegova buduća žena Rita, koja je otpočetka povremeno pjevala sa njima. Prvi album nove postave 'Natty Dread' je doživio veliki uspjeh.bmbio2.gif

Po povratku na Jamajku, stižu ga glasine o sopstvenoj mističnosti, kao i propovjedništvu na koje veliki uticaj ima trenutna politika. Ubrzo, na koncertu, koji se poklopio sa održavanjem nacionalnih izbora, izvršen je neuspjeli pokušaj atentata na njega i njegovu suprugu Ritu.

Sledeće godine, nakon što su mu doktori dijagnosticirali rak na velikom prstu desnog stopala, Bob otkazuje nekoliko koncerta svoje velike evropske turneje. To je bila posljedica zapostavljanja povrede koju je zadobio prilikom igranja fudbala (što je bio jedan od njegovih najvećih hobija pored muzike) sa novinarskom ekipom na turneju u Francuskoj u Parizu.

Sledeće godine na Jamajci održao je koncert 'One love' u cilju pomirenja vlasti i opozicije, što se u to vrijeme na Jamajci činilo nemoguće. Koncert je održan 22. aprila 1978. U Njujorku, sledećeg juna kao ngradu primio je medalju Ujedinjenih Nacija za mir.

Tokom 1979. godine predstavio je reggae cijelom svijetu, turnejama po Japanu, Australiji i Novom Zelandu.

bmbio5.gif1980. prisustvuje proglašenju nezavisnosti Zimbabvea, i tom prilikom prvi i jedini put posjećuje Afriku. Iste godine u septembru, srušio se u Central Parku u Njujorku dok je džogirao. Od doktora saznaje šokantne vijesti-rak se povratio i proširio na pluća i mozak. Uprkos tome on leti za Pitsburg gdje održava svoj poslednji koncert.

Jedno vrijeme je odbijao da se liječi, ali ipak pristaje na alternativnu medicinu i odlazi u Bavariu. Prvi znakovi su bili ohrabrujući, ali ubrzo mu doktor saopštava da nema nade. Bob je želio da se vrati na Jamajku i tamo provede svoje poslednje dane, ali je zbog teškog zdravstvenog stanja morao da se smjesti u bolnicu u Majamiju. Tu umire 11. maja 1981. godine.

Tijelo mu je prebačeno na Jamajku i smješteno u poseban mauzolej u njegovom rodnom selu. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline pizzaga (26)
Srbija, Moravički okrug, ČačakBlogovi: tagovi
nema tagova