Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Dixon blog

...wau ovo je neverovatno šta su pronašli arheolozi...

Pronađena skulptura boginje Dijane u lovu


Na carskoj palati Feliks Romulijana kod Zaječara nemački stručnjaci sa Arheološkog instituta u Frankfurtu su, zajedno sa kolegama iz Arheološkog instituta u Beogradu, otkrili senzacionalnu skulpturu, jedinstvenu na ovim prostorima Balkana. Ova mermerna skulptura iz polovine trećeg veka otkrivena je na prostoru severno od carske palate, u naselju koje je prethodilo izgradnji Romulijane.

Ova skulptura najveće je otkriće na lokalitetu Feliks Romulijana u poslednjih 30 godina

Kako nezvanično saznajemo, najverovatnije se radi o skulpturi boginje Dijane u lovu. U Narodnom muzeju u Zaječaru kažu da je ovaj pronalazak najznačajnije otkriće nakon arhivolte iz 1984. godine sa natpisom Feliks Romulijana i porfirne glave Galerija koja je otkrivena 1993. godine.


Skulptura, pretpostavlja se, simbolizuje pobedu Rima nad varvarima. Na njoj se vidi divlja svinja poklekla na prednje noge probodena kopljem i lovački pas koji je uhvatio za nogu. Vide se i dva kopita od konja. Nažalost, nije očuvana u celosti, jer nedostaju konj i jahač. Pretpostavlja se da je jahač, koji nedostaje, boginja Dijana, koja je kod Rimljana i Latina bila boginja lova. Prema legendi, otac je naredio Dijani da se nikad ne uda, dao joj je strele i nimfe kao pratilje, i načinio ju je kraljicom šuma. Dijanu je, kažu zapisi, lovac Akteon zatekao na kupanju i posmatrao, a ona je potom naredila psima da je rastrgnu. Zavolela je pastira Endimiona.


Stručnjaci smatraju da je ovaj pronalazak od neprocenjive vrednosti kako za proučavanje Romulijane, tako i za svetsku kulturu. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

alllek (42)
cim je pronadjeno u srbiji mora da je najstarije i najvaznije otkrice svih vremena.
#1, 21.07.2010 - 20:23
naravno,ovakva otkrića se ne pronalazi svaki dan...kozna šta će još na balkanu da pronađu...
21.07.2010 - 21:41