Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
makssx blog

Ono što je nastalo u prirodi ne može da izmisli ni najveći nadrealista. Čovek se od pamtiveka trudi da stvori čudesne građevine koje će nadmašiti prirodu, ali često ostajemo bez daha upravo nad tvorevinama prirode koja je nenadmašni umetnik. I Srbija ume da iznenadi svojom divljinom, prirodnim kamenim mostovima, neobičnim zemljanim kulama, magičnim pećinama, vrletnim klisurama i kanjonima.

1. ĐAVOLJA VAROŠ - Okamenjeni svatovi

Na jugu Srbije, ispod planine Radan, nalazi se mesto čudnog imena i čudesnog izgleda, sa skupinom vretenastih stubova pokrivenih kapama koje nauka naziva zemljanim piramidama, a narod kulama. Po predanju, reč je o okamenjenih svatovima koje je Bog kaznio jer su pokušali da venčaju brata i sestru. Ima ih više od 200, visoke su od dva do 15 metara. Nauka, pak, tvrdi da je stvaranje Đavolje varoši prouzrokovao, ne tako davno, čovek uništavajući šumu i otvarajući put za razorno dejstvo vodne erozije. Ispod zemljanih piramida izvire Đavolja voda koja je, po hemijskom sastavu, pre svega izuzetnoj kiselosti i visokom sadržaju minerala, jedinstvena u našoj zemlji.


80621_davolja-varos_if.jpg?ver=1279968588

2. KAMENI MOSTOVI VRATNE - Najviši u Evropi

Tri kamena luka u kanjonu reke Vratne u istočnoj Srbiji su najviši u Evropi. Kameni mostovi nastali su u davna vremena urušavanjem pećina. Geografi su nazvali ova okamenjena čuda prerastima. U monografiji Arnalda Faustinija iz 1918. godine predstavljeni su svi tada poznati mostovi i lukovi sveta, a za Evropu se navodi 347 objekata, među kojima su i prerasti u istočnoj Srbiji. Prve dve kapije nazivaju se manastirske i istog su porekla, za razliku od treće, najnepristupačnije i najmlađe, ali najizazovnije za istraživače sa isprepletenim mnogobrojnim hodnicima i tunelima. U kanjonu reke Vratne je specifična drvenasta i žbunasta flora. Na stenama i pašnjacima raste 170 vrsta trava.

80622_vratna_if.jpg?ver=1279968641


3. PEĆINA NAD VRAŽJIM FIROVIMA - Eliksir mladosti

Sakrivena u vrletima Đalovića klisure, gde joj večitu stražu čuvaju surove kamene litice, ispod Pešterske visoravni prostire se Pećina nad Vražjim firovima. Ispitani deo se sastoji od većeg broja kanala, hodnika i dvorana koji se prema položaju, pravcu pružanja i opštim morfološkim karakteristikama mogu podeliti na četiri celine: Kanal sa jezerima, Veliki lavirint, Veliki kanal i splet kanala koji spajaju gornji nivo sa donjim. Interesantno je da kad je svojevremeno u vode pećine sipana boja ona izbila kod manastira Sopoćani u Srbiji. Temperatura u pećini uvek iznosi oko 12 stepeni i kažu da boravak u njoj deluje blagotvorno na organizam i usporava starenje.


80623_eliksir_if.jpg?ver=1279968684
4. FRUŠKA GORA - Više od 30 vrsta orhideja Najstariji nacionalni park u Srbiji. Uzdignuta na južnom obodu Panonske nizije, uz samu obalu Dunava, ova planina predstavlja jedinstveni prirodni fenomen, jer je grade stene iz gotovo svih geoloških perioda, od najstarijeg paleozoika (drevni život) do kvartara (pojave ljudi). Iskopi pokazuju nijansirane geološke slojeve, koji kriju bogatu fosilnu faunu nekadašnjeg Panonskog mora. Plavne šume i močvare pored Dunava smenjuju stepske livade, vinogradi, voćnjaci, listopadne šume, useci i kamenjari. Ovde raste 175 vrsta biljaka - 40 vrsta ima status prirodnih retkosti Srbije! Mozaik prirodnog dobra upotpunjuje više od 30 vrsta orhideja od kojih 18 vrsta ima međunarodni značaj.5. ZLOTSKE PEĆINE - Ukrasi od kvarca Istočna Srbija poznata je po speleološkim lokalitetima nazvanim Zlotske pećine. Postoji ukupno 11 prostorija: Prijemna, Kaskadna, Vilingrad, Koloseum, Mramorje, Gotska katerdrala, Dvorana oružja, Venerin hram i Siparska dvorana. Reč je o dve zasebne pećine, međusobno povezane. To su Lazareva pećina i Vernikica. Pećinom Vernikica teče podzemna Lazareva reka. Ova pećina je geološki starija od Lazareve i spada u red takozvanih suvih pećina. Najveća pećinska dvorana u celoj Srbiji je Koloseum, sa prečnikom od šezdesetak metara i 50 metara visine. Naziv je dobila zbog svog kružnog oblika kao i pećinskog nakita. Venerin hram ima ogromne pećinske ukrase od čistog kvarca.

80625_zlotska-pecina_f.jpg?ver=1279968824

Nastavice se jer ima jos toliko lepih i neistazenih mesta po Srbiji.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 17  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Bauk84 (34)
.....i ima jos puno toga
#1, 25.07.2010 - 15:59
 

Korisnik
offline
offline makssx
Novi Zeland, West CoastBlogovi: tagovi
nema tagova