Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
makssx blog
Da li ste se ikad zapitali sta znaci pozdrav sa tri prsta, ja eto otkrio da se pogresno pozdravljamo

Rasireni prsti su skroz pogresni, pravi Srpski pozdrav je sa tri spojena prsta.полагање заклетве 1811. представника Скупштине вожду Карађорђу је изгледао овако (према прилагођеном сачуваном тексту): "Ми, доле потписани команданти, војводе и кнезови у име Свете Тројице дижемо три прста, заклињемо се Богом, часним крстом, јеванђељем и обећавамо веру, верност и послушност врховном вођи српског народа, господину Ђорђу Петровићу, верност њему и његовим законским потомцима.". Не зна се за раније помињање три прста. Међутим, овде су вероватно у питању скупљена три прста. Такође је и Карађорђе полагао заклетву Скупштини народа српског, у писаној форми. Он се у заклетви обраћа војводама и целом српском народу: „У име Свете Тројице три прста дижем, заклињем се Богом, часним крстом, светим јеванђељем и свим светима, да ћу се за народ који предводим бринути, славу нашег народа уздизати, да ћу за народ свој живот жртвовати, за слободу отаџбине и свих нас."

Нејасно је да ли су три прста Хрвати користили и у Првом светском рату или је то узето од СС јединица, али је и у овом случају битно да се то радило искључиво приликом полагања заклетве. За разлику од Вафен СС јединица, Српска Добровољачка Гарда је полагала заклетву са скупљеним прстима.

Дакле, показивање три раздвојена прста, а да се том приликом не полаже заклетва је пропагандна порука упућивана са опозиционих и националистичких скупова с почетка деведесетих година двадесетог века на скуповима СПО. После је овом гесту давана накнадна религиозна, маркетиншка или национална конотација. Данас нема изразиту династичку или религиозну намену, већ искључиво етничку односно у последње време и националну .

znaci nemojte gresiti i pozdravljati sa rasirenim prstima,

i Svajcarska garda koja cuva Vatikan se vec 500. godina tako pozdravlja

I tako da li uopste znamo zasto se tao pozdravljamo? 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline makssx
Novi Zeland, West CoastBlogovi: tagovi
nema tagova