Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zjovan29 blog
BANJE SRBIJE
BANJA PALIĆ


Vila na Paliću

Banja Palić se nalazi u severnoj Srbiji na Palićkom jezeru 8 km od Subotice. Banja ima dugu tradiciju od preko 160 godina i predstavlja jedinstven ambijent za uživanje, razonodu, odmor i lečenje.
Palić ima jedan od najlepše uređenih parkova i veoma dobro opremljeni zoološki vrt. Posetioci ove banje mogu se baviti veslanjem, jedriličarenjem, ribolovom, kako na Palićkom, tako i na Ludoškom jezeru koje je u blizini.
Kulturno-istorijski spomenici u okolini:
Palić se nalazi u neposrednoj blizini Subotice koja ima izuzetno dobro očuvane znamenitosti i veoma atraktivnu arhitekturu.
Izgradnja tople banje započela je 1852., a objavljena je i zanimljiva knjiga Ferenca Tereka o palićkoj lekovitoj vodi. Prvi banjski lekar bio je Petar Stojković. Nakon izgradnje hotela 1862. imućniji Subotičani gradili su prelepe vile, često se takmičeći izmedju sebe i nadajući se ujedno i velikoj koristi od toga.
Dr Viner ovako je 1869. pisao o Paliću: „Puno bolesnika, ponekad i izdaleka, ovde traži odmor i ozdravljenje. Više od pola veka iskustva dokazuje da lekovita voda uspešno leči oboljenja limfnog sistema, hronične izmene kod ženskih polnih organa, promene šuljeva, hronične kožne bolesti, neuralgije. Ne uzimajući u obzir lekovito dejstvo zagrejane vode iz jezera Palić ima budućnost i kao obično kupalište i odmaralište…”.
Pre 100 godina napisano proricanje se i ostvarilo. Dakle, ono je i danas aktuelno i moramo voditi računa i sada kada su blatna i topla banja srušene. Ima smisla da bude objavljen i citat iz uputstva za turiste iz 1928.: „Voda, koja ima lekovito dejstvo, u leti je izmedu 18 i 25 stepeni Celzijusa. Ukus je alkalnoslan i gorak. Hemijski sastav: Natrium hydrocarbonicum, Natrium chloratum, Magnesium carbonicum, Calcium carbonicum, Ferrum carbonicum odžydatum, Lytium carbonicum, Calcium carbonicum, Silicium carbonicum, Alumen hypophosphoricum i organske materije”.

Indikacije

* Reumatizam
* Išijas
* Kožna oboljenja
* Ginekološka oboljenja
* Nervna oboljenja
* Bolesti digestivnog trakta

Lekoviti faktori i lečenje

Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična sa temperaturom oko 25°C. Mineralna voda sadrži litijum i rubidijum koji su korisni u lečenju reumatičkih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastavanja kostiju. Lečenje u Palićkoj Banji obavlja se pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama.

BANJA KOVILJAČA


Banja Koviljača

Banja Koviljača se nalazi u zapadnoj Srbiji pokraj reke Drine i planine Gučevo na nadmorskoj visini od 128 m. Banju okružuju i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine ( Boranja, Sokolske planine, Cer ). Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva. Do Banje Koviljače se od Beograda stiže auto-putem Beograd-Ruma a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača ( 145 km ), iz Novog Sada regionalnim putem Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača ( 143 km ). Banja ima lepo uređen parka pogodan za šetne i rekreaciju. Na reci Drini postoji lepo uređeni prostori za ribolov. U blizini su stari gradovi Kosanin i Trojanov grad i Lešnica, zatim u samoj banji Koviljkin grad i Gradac. U blizini je i manastir Tronoša iz 14-og veka kao i rodna kuća Vuka Karadžića u Tršiću.

Indikacije
 • Svi oblici reumatizma
 • Bolesti lokomotornog aparata
 • Posttraumatska stanja
 • Ginekološka oboljenja
 • Neurološka oboljenja
Lekoviti faktori i lečenje
Sumporovita mineralna voda 15 do 20°C i lekovito blato predstavljaju prirodne lekovite faktore Banje Koviljače. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, kupanjem i pijenjem i oblogama blata uz primenu svih drugih fizikalnih procedura: elektro, mehano, magneto, kinezi, laser… Specijalna bolnica ima i posebno odeljenje za dečiju rehabilitaciju.

PRIBOJSKA BANJA


Pribojska banja

Pribojska Banja se nalazi u zapadnoj Srbiji na oko 5 kilometara od Priboja. Banja se nalazi na 530 metara nadmorske visine i spada u kategoriji vazdušnih banja. Klima je subplaninska! Do banje se stize: magistralnim putem Beograd-Podgorica i zeleznicom Beograd – Bar. Blizina Zlatibora, Zlatara, Jabuke kao i manastira Mileševa omogucuje jednodnevne izlete, a Potpećko, Radojinsko jezero, kao i reke Lim i Uvac nude mogućnost pasioniranim ribolovcima da provode slobodno vreme baveci se ribolovom. Najpoznatiji spomenik ovog kraja je manastir Mileševa iz XIV veka.

Indikacije

 • Hronično zapaljenje zglobova i mišića reumatičnog porekla
 • Neuralgije
 • Zapaljenja perifernih nerava
 • Polineurite
 • Ginekološke bolesti
 • Posledice ozleda kostiju i mišića
 • Rekovalescentna stanja
 • Kožna oboljenja – ubrzava zarastenje rana
 • Opadanje krasta i zarastanje promena na koži nastalih kao promena i oslabljene periferne cirkulacije
 • Funkcionalna oboljenja digestivnog trakta i hepatobilijarnog sistema (nadimanje, otežano varenje)
 • Stanja posle hirurških intervencija na ovim sistemima
 • Smanjena pH vrednost i niska mineralizacija su preporuka kod svih mikrokalkuloznih stanja urinarnog i bilijarnog trakta
Lekoviti faktori i lečenje
Banja ima više lekovitih termomineralnih izvora. Jači izvor daje 70 l/s vode temperature 37°C. Lečenje se obavlja u stacionaru Centra za rehabilitaciju “Pribojska Banja”, primenom savremenih metoda lečenja i rehabilitacije.

BANJA JANUKOVIĆ

Banja Junaković lokacija i položaj
200 km severozapadno od Beograda, u blizini Apatina.

Banja Junaković indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Sve vrste reumatizma, traumatološka oboljenja, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije i posle operacije kičmenog stuba, posledice cerebralnog insulta, ginekološka oboljenja i neka nespecifična oboljenja respiratornog aparata.

Banja Junaković prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Banja ima izvore termomineralne vode, cija se temperatura penje i do 60 C

Banja Junaković manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U blizini banje se nalaze značajni gradski centri kao što su Sombor, Subotica i Apatin sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom...

Banja Junaković prirodne lepote
U blizini banje protiče reka Dunav sa bogatim lovištima i ribolovnim područjima i mogućnostima za sportove na vodi....

Banja Junaković sportsko-rekreativni sadržaji
Banja raspolaže kompleksom od deset spoljnih bazena, vodenim toboganom, terenima za tenis, mali fudbal i rukomet, zatvorenim terapijskim bazenom i saunom...

Izvor:banje Srbije

BUJANOVAČKA BANJA

Bujanovačka Banja lokacija i položaj
360 km južno od Beograda, 2,5 km od Bujanovca

Bujanovačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Reumatske bolesti, stanja posle povreda i operacija, kožne bolesti, ginekološka oboljenja, neke kardiovaskularne bolesti, poremećaji periferne cirkulacije.

Bujanovačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Termomineralne vode, lekovito blato (peloid), ugljen dioksid

Bujanovačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Manastir Sv. Prohor Pcinjski (11. vek),Sv. Djordje u Starom Nagorićanu i Manastir Gračanica

Bujanovačka Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bujanovac"

- Pansion "Prohor Pčinjski"
SIJARINSKA BANJA

Sijarinska Banja lokacija i položaj
330 km južno od Beograda.

Sijarinska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijas, lumbago, stomačna oboljenja i bolesti creva, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, pesak u mokraćnim kanalima, stanja posle razbijanja ili hirurškog odstranjenja kamena, upale mokraćnih puteva i bolesti jetre, žucnih puteva i pankreasa, ginekološka oboljenja, zapaljive procese i izvesne oblike steriliteta, plućne bolesti, neuroze, blaže i srednje oblike šećerne bolesti, konjuktiviti.

Sijarinska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Banja ima mineralne vode temperature od 32*C do 72*C, kojih ima 18 na dužini od 800 m, a svi su različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature. Postoji i radioaktivno-sumporovito blato. U banji postoji gejzer tople vode čiji vodeni stub dostiže visinu do 8 m i povremeni gejzer koji eruptira na svakih 10 minuta - dva jedinstvena gejzera u Evropi

Sijarinska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U neposrednoj blizini banje se nalaze ostaci Caričinog grada "Justiniana Prima" iz vizantijskog perioda...

Sijarinska Banja prirodne lepote
Sijarinska Banja je smeštena u dolini reke Jablanice u podnožju planine Goljak, okruzena gustom hrastovom i bukovom šumom, koja pokriva 50 km2 okoline, pa je zaštićena od jačih vetrova, a magla u ovom području nije zabelezena. Okolina banje je pogodna za lov, a na reci Jablanici je moguć sportski ribolov...

Sijarinska Banja sportsko-rekreativni sadržaji
Gostima stoji na raspolaganju zatvoren bazen i veliki broj terena za male sportove...

Sijarinska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Hotel "Gejzer"(**)
MATARUŠKA BANJA

Mataruška Banja lokacija i položaj
160 km južno od Beograda, 8km od Kraljeva.

Mataruška Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenska reumatska oboljenja u smirenoj kliničkoj i laboratorijskoj fazi, stanja posle korektivnih operativnih zahvata na lokomotornom aparatu, hronična ginekološka oboljenja i posledični sterilitet, primarna i sekundarna oboljenja perifernih erterija, pareze i paralize perifernog motornog neurona, kožna oboljenja.

Mataruška Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Mataruška Banja ima izvore mineralne vode temperature od 42*C do 51*C sa dosta sumpora (25 mg/l)

Mataruška Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Banja je okružena bogatim kulturno-istorijskim nasledjem, manastiri: Žiča (13. vek), Studenica (12. vek), Ljubostinja (14.vek), srednjevekovni grad Maglić (14. vek). Banja ima mogućnost organizovanja kongresnog turizma (seminari, savetovanja, simpozijumi).

Mataruška Banja prirodne lepote
Ova banja je okružena planinama Stolovi, Troglav i Cemerno koje se pogodne za izlete, lov i planinarenje.

Mataruška Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmaniGAMZIGRADSKA BANJA


Gamzigradska Banja lokacija i položaj
220 km jugoistočno od Beograda.

Gamzigradska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema, vibraciona bolest, ginekološka oboljenja (sterilitet kod žena), zglobni i vanzglobni reumatizam, ortopetske bolesti i posttraumatska stanja, neurološka oboljenja, bolesti vezivnog tkiva, anomalije dečijeg uzrasta.

Gamzigradska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Gamzigradska Banja ima lekovite izvore mineralne vode sa temperaturom od 42*C.

Gamzigradska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U blizini Gamzigradske Banje se nalazi jedan od četiri rimska carska grada u Srbiji -Felix Romuliana, sa očuvanim višebojnim podnim mozaikom, zatim manastir Suvodol i Grliški manastir...

Gamzigradska Banja prirodne lepote
U okolini banje se nalazi planina Rtanj, Zlotska pećina kao i veći broj jezera...

Gamzigradska Banja sportsko-rekreativni sadržaji
Izvanredni uslovi za pripremu sportista, dva fudbalska terena, tereni za male sportove i teniski tereni...

Gamzigradska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "Gamzigrad"LUKOVSKA BANJA


Lukovska Banja lokacija i položaj
325 km južno od Beograda.

Lukovska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Hronična upala - reuma, degenerativna oboljenja kičme i stanja nakon povreda.

Lukovska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Po broju izvora termomineralnih voda, temperature 56*C i 69*C, i njihovoj izdašnosti (100 l/s) spada u red najbogatijih u zemlji.

Lukovska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U blizini se nalaze crkve sv. Bogorodice i sv. Nikole u Kuršumliji...

Lukovska Banja prirodne lepote
Ova banja ima izuzetno živopisnu okolinu, pogodnu za letnje izlete. U blizini ove banje je posebno atraktivan spomenik prirode "Djavolja varoš"...

Lukovska Banja sportsko-rekreativni sadržaji
Hotel Kopaonik raspolaže teretanom i zatvorenim terapijsko-rekreativnim bazenom sa lekovitom vodom...

Lukovska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Hotel "Kopaonik"ZVONAČKA BANJA


Zvonačka Banja lokacija i položaj
360 km jugoistočno od Beograda.

Zvonačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Bolesti lokomotornog aparata, nervne bolesti (neuralgije, neurastenije, psihoneuroze, vegetativne neuroze), povišeni krvni pritisak, poremećaji periferne cirkulacije, reumatizam, menadžerske bolesti, klimakterične tegobe, upalne promene na očima.

Zvonačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U banji postoje izvori mineralne vode temperature 28*C. Banja ima obeležje i klimatskog mesta zbog specifične ruže vetrova i velikog broja negativnih jona u vazduhu.

Zvonačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Manastiri Paganovo (14. vek) koji je uvršten u svetsku kulturnu baštinu i po zaštitom je UNESKO-a, zatim manastir Sukovo i Temska...

Zvonačka Banja prirodne lepote

U neposrednoj blizini banje je živopisna klisura reke Jerme. Greben Asenovo Kale, na nadmorskoj visini od /1032 m/ je jedino mesto u Srbiji gde se može videti gnezdo surih orlova. Postoje mogućnosti za lov, ribolov i planinarenje po Vlaškoj i Staroj planini...

Zvonačka Banja sportsko-rekreativni sadržaji
U banji postoji jedan otvoreni olimpijski bazen sa mineralnom vodom, zatim dva zatvorena bazena, kao i tereni za košarku, mali fudbal, odbojku i tenis...

Zvonačka Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Hotel MirVRANJSKA BANJA


Vranjska Banja lokacija i položaj

418 km južno od Beograda, kod Vranja.

Vranjska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Bolesti lokomotornog aparata, degenerativni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam, posledice trauma i stanja posle preloma kostiju, neurološka oboljenja ginekoločka oboljenja...

Vranjska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Vode Vranjske Banje spadaju u red slabo sumpornih, alkalnih, saliničnih gvoždjevitih hipertermi. Temperatura ovih voda je jedna od najviših u Evropi i iznosi od 94 do 110*C

Vranjska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Narodni muzej u Vranju, kuća Bore Stankovića, Harem luk, Beli Most...

Vranjska Banja prirodne lepote
Ovu banju okružuju obronci planine Besne Kobile koja je bogata bujnom vegetacijom i pogodna za šetnje i izlete. U neposrednoj blizini je i Vlasinsko jezero...

Vranjska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Zavod za reumatizam "Vranjska Banja"
- Hotel "Železničar"SELTERS BANJA


Selters Banja lokacija i položaj
46 km južno od Beograda, pored Malednovca.

Selters Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Oboljenja i oštećenja lokomotornog sistema, reumatska degenerativna i zapaljenska obljenja kičmenog stuba i zglobova, posttraumatska stanja, oboljenja izazvana vibracijom, hronična oboljenja respiratornog sistema, oboljenja perifernih krvih sudova i perifernog nervnog sistema i posledica oštečenja centralnog nervnog sistema vaskularnog porekla.

Selters Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Hipertermalna (temperatura 50*C) alkalno-murijatična ugljeno-kisela mineralna voda "Selters" koja se koristi pijenjem, kupanjem i inhaliranjem. Voda se koristi u lečenju jos od 1908. godine, a kao prirodno lekovito sredstvo nagradjena je u Briselu 1906. i Londonu 1907. godine. Izmedju dva rata bila je oficijelna po našoj, francuskoj i nemačkoj farmakopeji i prodavala se u apotekama.

Selters Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U blizini ove banje je manastir Pavlovac, zatim zadužbinski kompleks u Topoli i na Oplencu, a na svega 45 km udaljenosti je i grad Beograd.

Selters Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani

-Institut za rehabilitaciju RH CENTAR SELTERSPRIBOJSKA BANJA


Pribojska Banja lokacija i položaj
320 km jugozapadno od Beograda.

Pribojska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Hronično zapaljenje zglobova i mišića reumatičnog porekla, neuralgije, zapaljenja perifernih nerava, polineurite, ginekološke bolesti, posledice ozleda kostiju i mišića, rekovalescentna stanja, kožna oboljenja - ubrzava zarastenje rana, opadanje krasta i zarastanje promena na koži nastalih kao promena i oslabljene periferne cirkulacije. Funkcionalna oboljenja digestivnog trakta i hepatobilijarnog sistema (nadimanje, otežano varenje), stanja posle hirurških intervencija na ovim sistemima, smanjena pH vrednost i niska mineralizacija su preporuka kod svih mikrokalkuloznih stanja urinarnog i bilijarnog trakta

Pribojska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Banja ima viže lekovitih termomineralnih izvora. Jači izvor daje 70 l/s vode temperature 37*C

Pribojska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Najpoznatiji spomenik ovog kraja je manastir Mileševa iz XIV veka...

Pribojska Banja prirodne lepote
Pribojska Banja se nalazi u živopisnoj dolini reke Lim, a u blizini ove banje nalaze se i atraktivne planine Zlatibor i Zlatar, zatim i Potpećko i Radojinsko jezero.

Pribojska Banja sportsko-rekreativni sadržaji
Blizina jezera i planina pruža odlične uslove za lov i ribolov, kao i za bavljenje sportovima na vodi...

Pribojska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Centar za rehabilitaciju "Pribojska Banja"OVČAR BANJA


Ovčar Banja lokacija i položaj
150 km jugozapadno od Beograda.

Ovčar Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Reumatska oboljenja, degenerativni reumatizam, spondiloze, artroze, posledice preloma kostiju, nervna oboljenja.

Ovčar Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Termalna voda temperature 36-38*C, pH=7, tvrdoće 8,7 mgE/1 i mineralizacije 0,66 mg/l.

Ovčar Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Na ovom prostoru nalazi se jedinstvena kulturno-istorijska celina sa devet manastira iz XIV i XV veka.

Ovčar Banja prirodne lepote
Ovčarsko-kablarska klisura je jedna od najlepših klisura u Srbiji koju odlikuje izvanredna pejzažna raznolikost i bogatstvo raznovrsne flore i faune. Okružena je pitomim planinama Ovčar i Kablar. Na reci Zapadnoj Moravi izgradena su i dva veštačka jezera pogodna za sportove na vodi i ribolov.

Ovčar Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmaniNOVOPAZARSKA BANJA


Novopazarska Banja lokacija i položaj
280 km južno od Beograda.

Novopazarska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Neuromišićne bolesti, reumatska oboljenja, išijas, sportske i druge povrede, stanja posle moždanog udara, kožne i ženske bolesti.

Novopazarska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Novopazarska Banja je bogata izvorima termomineralnih voda čija je temperatura na izvorištu 52*C

Novopazarska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U neposrednoj blizini Novopazarske Banje nalaze se manastiri Sopoćani, Djurdevi stupovi i stari grad Ras. Interesantne su i ambijentalne vrednosti grada Novog Pazara...

Novopazarska Banja prirodne lepote
Ova banja je okružena planinama Golija i Rogozna pogodnim za izlete i rekreaciju...

Novopazarska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Specijalna bolnica za lečenje progresivnih mišica i neuromišićnih bolesti "Novopazarska BanjaKURŠUMLIJSKA BANJA


Kuršumlijska Banja lokacija i položaj
300 km južno od Beograda.

Kuršumlijska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Povrede i oboljenja lokomotornog sistema, reumatske bolesti, bolesti respiratornih organa, dijabetes, ginekološke bolesti, neurološke bolesti, bolesti metabolizma, malokrvnost kod dece i starih.

Kuršumlijska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Kuršumlijska Banja ima vise vrsta lekovitih voda (14*C do 63*C). Pored voda ova banja je poznata po lekovitom termomineralnom peloidu (blatu).

Kuršumlijska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Gosti imaju mogućnost razgledanja grada Kuršumlije, grada poznatog po zadužbini Stefana Nemanje - crkva Sv. Nikole i Sv. Bogorodice...

Kuršumlijska Banja prirodne lepote
Ova banja ima izuzetno živopisnu okolinu. Postoji mogućnost organizovanja izleta do Djavolje Varoši, u svetu jedinstvenog prirodnog fenomena, koji se nalazi na padini Radan planine.

Kuršumlijska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju "Žubor"JOŠANIČKA BANJA


Jošanička Banja lokacija i položaj
Jošanička Banja, Zelena vrata Kopaonika, se nalazi na severozapadnoj strani Kopaonika koji je dolinom Jošaničke reke odvojen od severnijeg i nižeg Željina. Od Ibarskog asfaltnog puta i pruge Beograd - Skoplje, Jošanicka Banja je udaljena 10 km.

Jošanička Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Banja ima nadmorsku visinu od 550 m, pa nosi osobine i klimatskog lecilišta.
Medicinske indikacije - Voda iz Jošaničke Banje je povoljna za lečenje sledećih oboljenja:
- degenerativna reumatska oboljenja,
- zapaljenska reumatska oboljenja,
- stanja nakon povreda i korektivnih operativnih zahvata,
- oboljenje mišića,
- lumbago isijas,
- ženske bolesti,
- hiperacidni gastritis,
- ekcemi i psorizaje,
- prevencije karijesa i dr.

Jošanička Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Jošanička Banja se ubraja medju balneološka naselja sa najtoplijom vodom sto joj uz podneblje, blizinu prometnih saobraćajnica i Kopaonika omogućuje dobru turističku ponudu.

Jošanicka Banja ima pet izvora sa obiljem vrele vode. Glavni izvor daje 7 l/s temperature 77 oC. Ostali izvori su različitog kapaciteta i temperature izmedju 36 C i 75 C. Prema analizi, mineralna voda sadrži najviše natrijuma, kalijuma i kalcijuma, kao i hidrokarbonate, sulfate i fluor. Ova voda se može koristiti i za piće. Voda iz glavnog izvora u Jošanickoj Banji se može koristiti u lekovite svrhe samostalno, ili u kombinaciji sa fizikalnim terapijama u programu prevencije, lečenja i medicinske rehabilitacije kao i u kombinaciji sa medikamentima. Ona može da se koristi za hidroterapiju putem kupanja, plivanja, tuširanja, podvodnih masaža, a naročito je povoljna za sve oblike hidro-kineziterapije.

Jošanička Banja prirodne lepote
Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira "Banjski borjak" koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Jošanička Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
U Jošaničkoj Banji u izgradnji je hotel visoke B kategorije kapaciteta 370 ležaja koji će pored smeštajnog dela imati i bogati banjsko rekreativni sadržaj, sa otvorenim i zatvorenim bazenima i odgovarajućim sportskim terenima.BUKOVAČKA BANJA


Bukovička Banja lokacija i položaj

76 km južno od Beograda, u centru Arandjelovca.

Bukovička Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Periferne vaskulopatije, bolesti metabolizma, hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima, hronične neuralgije, polineuropatije, distrofičke promene.

Bukovička Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Više mineralnih izvora temperature od 12 do 28*C. Hladni izvori spadaju u grupu alkalnih ugljeno-kiselih hipotermi. Lekovita glina se koristi hladna.

Bukovička Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Karadjordjev grad u Topoli, mauzolej kralja Petra I na Oplencu, Orašac (mesto podizanja Prvog srpskog ustanka), manastiri Blagoveštenje, Voljavca i Nikolje itd. Poznata je i Medjunarodna kulturna manifestacija "Mermer i zvuci".BRESTOVAČKA BANJA


Brestovačka Banja lokacija i položaj

280 km jugoistočno od Beograda, 9 km od Bora.

Brestovačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Zglobni i vanzglobni reumatizam, posledice povreda hirurških intervencija na lokomotornom aparatu, hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima, neurovegetativne distonije.

Brestovačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Brestovačka Banja ima 10 izvora termomineralne vode temperature od 32 do 42*C. Voda je bogata kaliumom, kalcijumom, natrijumom, magneziumom, oksidima gvoždja, aluminijuma, silicijuma, hlora, ugljene kiseline, joda, broma, fosfata, nitrata, mangana, cinka, fluora i drugih sastojaka.

Brestovačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
- Konak Kneza Miloša (iz 1837.),
- Turski hamam (restauriran 1970-te, na mestu starog kupatila iz 1906. je izgradjeno novo koje je 1968. god. restaurirano).

Brestovačka Banja prirodne lepote
Šumoviti predeli oko banje na 90 ha, Zlotske pećine udaljene 12 km, Bogovinska 9 km, Borsko jezero udaljeno 4 km

Brestovačka Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
- DP "Brestovačka Banja
- Pansion "Srpska kruna"ATOMSKA BANJA TREPČA


Atomska Banja lokacija i položaj
Atomska Banja (Gornja Trepča) se nalazi u jugozapadnoj Srbiji (šumadiji), u čačanskoj kotlini, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 460m. Od Čačka je udaljena 18km, od Gorenjeg Milanovca 9km, i od Beograda 140 kilometara.

Atomska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
REUMATSKE BOLESTI, BOLESTI NERVNOG SISTEMA, BOLESTI ORGANA ZA VARENJE, BOLESTI PERIFERNOG KRVOTOKA

Atomska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstvaVoda Atomske Banje Gornja Trepča je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma.

Atomska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Crkva Presvete Bogorodice u G.Trepči, Manastir Vujan, * rimske terme iz III veka naše ere;
* konak gospodara Jovana Obrenovića;
* umetnička galerija Nadežde Petrović;
* spomenik poznatoj slikarki Nadeždi Petrović, rad čuvenog vajara Ivana Meštrovića;
* spomenik srpskom ustaniku Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću kod Čačka;
* Blizina Ovčar banje sa tri veštačka jezera omogućava turistima bavljenje ribolovom, skijanjem na vodi, plivanjem, veslanjem.
* Obilazak 10 manastira Ovčarsko-Kablarske klisure pravi je uzitak za sve ljude koji cene istoriju i duhovnost.

Atomska Banja sportsko-rekreativni sadržaji
Turistička organizacija Čačak u Banji organizuje "Letnje dane kulture". Tokom letnjih meseci ovde nastupaju brojna kulturno-umetnička društva, muzičari, književnici, pesnici, glumci ...

Atomska Banja privatni smeštaj, hoteli, vile, apartmani
Atomska Banja pored vrhunskih zdravstvenih usluga svojim posetiocima nudi vrlo kvalitetan smeštaj. Počev od 1976 godine od kada su registrovani podaci o posetilačkom prometu do zaključno sa 2001. godinom registrovano je 314.011 gostiju odnosno 4.151.313 noćenja.Atomska Banja Gornja Trepča raspolaže sledećim smeštajnim kapacitetima:

-Stacionar sa 108 postelja u jednokrevetnim,dvokrevetnim, visekrevetnim sobama i apartmanima
-bungalovi sa 57 postelja
-wellness blok sa apartmanima i kompletnim wellness programom.

Ljubaznom uslugom ugostiteljskih radnika bićete usluženi ukusnim specijalitetima iz domaće kuhinje restorana koji raspolaže salom sa 160 mesta i terasom od 60 mesta.

Uz uzuzetnu ljubaznost i gostoprimstvo Atomska Banja posreduje u smeštaju gostiju u objekte privatnog smeštaja koji raspolažu sa ukupno 3000 ležaja, i koji se nalaze u neposrednoj blizini izvora.BOGUTOVAČKA BANJA


Bogutovačka Banja lokacija i položaj
Bogutovacka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, 200 km južno od Beograda i 23 km od Kraljeva. Smeštena na 520 m nadmorske visine ima blagu kontinentalnu klimu.

Bogutovačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
Zglobni i vanzglobni reumatizam, posledice povreda hirurških intervencija na lokomotornom aparatu, povrede perifernog i centralnog nervnog sistema, periferne vaskulopatije, hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima, hronične neuralgije, polineuropatije, distrofičke promene, ginekološka oboljenja sa sterilitetom, neurovegetativne distonije.

Bogutovačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Dva izvora lekovite mineralne vode, temperature od 24 do 27*C. Bogata je radioaktivnim elementima, sumpor vodonikom, silicijumovom kiselinom itd.

Bogutovačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
- Manastir Studenica (12. vek) - 40 km,
- Manastir Žiča (13. vek) - 18 km,
- Tvrdjava Maglić (14. vek) - 10 km

Bogutovačka Banja sportsko-rekreativni sadržaji
Hotel "Mineral" 36341 Bogutovačka banjaBANJA LJIG


Banja Ljig lokacija i položaj
Banja Ljig se nalazi u podnožju planine Rajac, obronaka Valjevskih planina u sklopu varošice Ljig. Banja je na nadmorskoj visini od 152 m. Udaljena je 35 km od Valjeva, 40 km od Gornjeg Milanovca i 87 km od Beograda. Do Banje Ljig se dolazi magistralnim putem (Ibarska magistrala) iz Beograda, magistralnim putem iz pravca Gornjeg Milanovca, i magistralnim putem iz pravca Valjeva.

Banja Ljig indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Banji Ljig se leče sledeće bolesti:
1. kožne bolesti (psorijaza, kožni ekcem)
2. oboljenja gastrointestinalnog trakta (hronični gastritis i duodenitis, hroničan ulkus želuca i duodenuma)
3. neuropsihijatrijske bolesti (multiple skleroza, neuralgije i neuritisi, neuroze, neurastenije, depresivna stanja)
4. oboljenja perifernih krvnih sudova (hronični edemi venskog porekla, periferne vaskulopatije)
5. bolesti koštano-zglobnog aparata (zapaljenski reumatizam, degenerativni reumatizam, posttraumatska stanja, stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu)

Banja Ljig prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Banji Ljig preovlađuje umereno kontinentalna klima. Na klimu najviše utiče panonska nizija i okolne planine. Lekovita svojstva ove banje su poznavali još stari Rimljani. U banji ima više izvora termomineralne voda čija je temperatura oko 32,5°C. Voda se koristi za piće i kupanje. Banja ima savremeni medicinski centar gde se obavlja dijagnostika (EKG, UZ za abdominalnu dijagnostiku, negatoskop, hematološka laboratorija), terapije (HE-NE laser, sto za ekstenziju, kratkotalasna dijametrija, univerzalni dijadinamik, terapijski ultrazvuk, niskofrekventni magnet, visokofrekventni magnet, minisani za elektroforeze, galvanizacija, stimulacija, lampe za IC i UV zračenje), hidroterapija i kinezi-terapija.

Banja Ljig manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Obilazak manastira Bogovođa i Pustinja, blizina istorijskih spomenika, atraktivna turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", Memorijal – Čika Duško Jovanović, književne i muzičke večeri.

Banja Ljig sportsko-rekreativni sadržaji
Banja Ljig ima dosta povoljne uslove za priprme sportista. U Ljigu ima fudbalski teren, 105/75, za dnevne i noćne utakmice. Zatim tereni za male sportove: za odbojku, košarku,rukomet, mali fudbal. Banja ima igralište za beachwolley, biciklističku stazu duž reke Ljig koja je dužine oko 1,5 km. U ljigu se nalazi sportska sala za 1000 gledalaca za sve male sportove, pa su pripreme i utakmice moguće i u zimskom perioduOVČANSKA BANJA


Ovčanska Banja lokacija i položaj
Ovčanska Banja se nalazi u Vojvodini u naselju Ovča prigradsko naselje Beograda (Opština Palilula). Nalazi se na levoj strani Dunava u Banatu. Smeštena je na nadmorskoj visini od 90 m. Udaljena je 11 km od centra Beograda, od Pančeva 8 km i na 2 km od ovčanskog puta. Banja je dobro povezana gradskim linijama i Beovozom koji prolazi kroz naselje. Krajem osamdesetih godina 20 veka sasvim slučajno tražeći naftu preduzeće Geosonda probušilo je na ovom mestu rupu, i iz nje je počela da ističe slana sumporna voda.

Ovčanska Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Ovčanskoj Banji se leče sledeće bolesti:
oboljenja vena, reuma, išijas, slabovidost…

Ovčanska Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Ovčanskoj Banji preovlađuje umereno kontinentalna klima. Voda je pojačano mineralizovana i nalazi se na dubini od više stotina metara. U vodi ima oko 28 različitih minerala. Šest puta je slanija od morske vode. Lečenje se obavlja lekovitim blatom i vodom.

Ovčanska Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Na 11 km od Banje je Beograd koji nudi bogat kulturni I istorijski sadržaj, kao i dobar dnevni I noćni provod. U Beogradu možete posetiti preko 20 muzeja i 10 pozorišta, kao i nacionalni park Kalemegdan, kupalište Adu Ciganliju…BANJA VRDNIK


Banja Vrdnik lokacija i položaj
Banja Vrdnik se nalazi u Vojvodini (središnji deo Srema) na južnoj strani padina Fruške gore. Banja je smeštena na nadmorskoj visini od 210 m. Okružena je bujnom vegetacijom koju čine potoci i prirodne lepote fruškogorskih šuma. Od Rume je udaljena 20 km, od Novog Sada 24 km, a od Beograda 80 km.

Banja Vrdnik indikacije, lečenje i prevencija bolesti
1. deformiteti kod zglobova i kičmenog stuba.
2. vanzglobni reumatizam;
3. postoperativna stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba;
4. oboljenja perifernog centralnog motornog neurona (neuritisi, neuropatije, pareze, paralize i dr.);
5. rekovalescentna stanja;
6. svi oblici reumatskih oboljenja (hronični degenerativni reumatizam koštano zglobnog aparata i kičmenog stuba);
7. bolni sindromi različitog porekla;
8. respiratorna i ginekološka oboljenja, migrenozna stanja;

Banja Vrdnik prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Banji Vrdnik preovlađuje umereno-kontinentalna klima sa malo padavina, odsustvom vetrova i velikom insolacijom od preko 2.200 časova. Zbog čistog vazduha Banja Vrdnik se svrstava i u red vazdušnih Banja. Banja je bogata termomineralnim vodama. Njene vode spadaju u red homeo-termi, temperatura vide iznosi oko 32,8° C. U balneološke svrhe koristi se kupanjem.

Banja Vrdnik manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Okolina Banje Vrdnik veoma je bogata kulturno istorijskim spomenicima. U samoj Banji nalazi se manastir Ravanica i Vrdnička kula - lokalitet iz Rimskog doba. U blizini banje je i 16 fruškogorskih manastira, a na ataru opštine Irig kojoj pripada i Vrdnik ima čak 7 srednjevekovnih manastira. U blizini su Sremski Karlovci stari srpski centar kulture i duhovnosti, sa najstarijom bibliotekom i bogoslovijom. U gradu su i brojne crkve, muzeji, veličanstvena barokna česma sa četiri. U blizini je Sremska Mitrovica u kojoj je arheološki lokalitet rimski grad Sirmijum.

Banja Vrdnik sportsko-rekreativni sadržaji
U Banji Vrdnik ima otvoreni olimpijski bazen, nekoliko zatvorenih bazena, sauna. U blizini je fudbalsko igrališta, pa je Banja pogodna za pripreme sportista.BANJA RUSANDA


Banja Rusanda lokacija i položaj
Banja Rusanda ili Melenačka Banja se nalazi na području Vojvodine u Banatu i udaljena je 4,5 km od mesta Melenci na teritoriji opštine Zrenjanin. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 82 m. Otvorena je još davne 1867 godine i ima tradiciju dugu 139 godina zasnovanu na korišćenju lekovitih svojstava mineralnog peloida (lekovitog blata) iz jezera Rusanda, koje se ubraja u najlekovitije u Evropi. Banja je u blizini puta Zrenjanin - Kikinda, 16 km od Zrenjanina. Do Banje se dolazi magistralnim putem Beograd - Zrenjanin - Kikinda ili železnicom do Melenaca (pruga Beograd - Zrenjanin - Kikinda), a od Melenaca lokalnim prevozom. Od Novog Sada je udaljena 60 km, a od Beograda 90 km.

Banja Rusanda indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Banji Rusanda se leče sledeće bolesti:
1. oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema
2. povreda koštano-zglobnog i mišićnog sistema
3. oboljenja krvnih sudova
4. deformacija koja se pojavljuju u dečijem uzrastu
5. zapaljenskog reumatizma u mirnoj fazi
6. degenerativnog reumatizma (artroze i spondiloze)
7. vanzglobnog i metaboličkog reumatizma
8. diskopatije i lumboišialgije
9. posledica reuma i stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano-zglobnom sistemu
10. kožnih bolesti (psorijaza, hronični ekcem, akne...)
11. ginekoloških oboljenja ( hronična nespecifična ginekološka oboljenja i sterilitet)

Banja Rusanda prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Banji Rusandi preovlađuje umerno-kontinentalna klima. U banji ima lekovito blato koje se kombinuje sa vodom iz obližnjeg jezera. Blato se ubraja u red najlekovitijih u zemlji i u Evropi. U banji postoji i bušotina sa termalnom vodom, gde je izdašnost vode oko10 l/s. Temperatura vode je od 33 oC. Voda pripada hidrokarbonatnom-natrijumskom tipu, mineralizacije oko 2,6 g/l. U banji se primenjuju različiti dijagnostičko-terapeutski postupci a to su: podvodna masaža, galvanska kada, kineziterapija, četvoroćelijske kupke, lokalne i naizmenične kupke sa korišćenjem mineralne vode, akupunktura, lasero i magnetoterapija, hidro-kineziterapija, elektroterapija, fototerapija, neuropsihološka rehabilitacija…

Banja Rusanda manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U blizini Banje Rusande je grad Bečej sa čuvenom ergelom, takođe u neposrednoj blizini se nalazi i zamak Grofa Dunđerskog. Možete posetiti Carsku baru i Ečku baru, koje su poznate po bogatim rezervatima ribom.

Banja Rusanda sportsko-rekreativni sadržaji
Banja je okružena kompleksom sportskih terena za fudbal, tenis i male sportove, pa je pogodna za rekreativni turizam, odmor i pripreme sportskih ekipa.BANJA ŽDRELO


Banja Ždrelo lokacija i položaj
Banja Ždrelo se nalazi u Opštini Petrovac na Mlavi, prema Žagubici, na nadmorskoj visini od 160 do 240 m. Okružuju je sa dve strane Homoljske planine, sa dva vrha: Veliki i Mali Vukan. Naziv “Ždrelo” je dobila jer se nalazi na samom ulazu u Gomjačku klisuru. Od Petrovca na Malavi udaljena je 9 km, od Srebrnog jezera 80 km, a od Beograda 130 km. Do Banje se dolazi autoputem Beograd-Niš. Skrene se sa autoputa kod Požarevca i nastavlja magistralnim putem prema Petrovcu na Mlavi.

Banja Ždrelo indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Banji Ždrelo se leče sledeće bolesti:
1. kožne bolesti
2. bolesti lokomotornog aparata

Banja Ždrelo prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Banji Ždrelo preovlađuje umereno-kontinentalna klima. Njene termalne vode imaju konstantnu temperaturu od oko 40 oC tokom cele godine. Tako da se bazeni u banji koriste svih 12 meseci u godini. U sklopu bazena nalazi se salon za masažu, sauna, đakuzi. Postoje takođe mali bazeni sa podvodnom masažom, masažne kade. Sva kupališta banje koriste termomineralnu vodu. Zbog ne tako velikih kapaciteta u banju gosti najčešće dolaze da provedu vikend.

Banja Ždrelo manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
U blizini Banje Ždrelo se nalaze značajni kulturno-istorijski spomenici homoljskog kraja kao i manastiri. Poznat je manastir Gornjak iz kraja 14 veka, čuven po pećkoj isposnici. Manastir je zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića. U blizini su ostaci srednjevekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i manastir Vitovnica. Na obe obale reke Mlave nalazi se ostaci srednjevekovnog grada Ždrelo. Ostali su ostaci njegovih bedema i kula.BANJA PALANAČKI KISELJAK


Banja Palanački Kiseljak lokacija i položaj
Banja Palanački Kiseljak se nalazi u Smederevskoj Palanci u severoistočnom delu Šumadije, na prelazu u Velikomoravsku niziju, na prosečnoj nadmorskoj visini od 103 m. Ceo ovaj kraj je poznat pod imenom Donja Jasenica, po donjem toku reke Jasenice. Severno i severozapadno od ovog kraja pruža se Podunavlje, istočno je dolina reke Velike Morave sa Pomoravljem, a južno i zapadno Rudnički I Kosmajski kraj. Banja je udaljena oko 80 km od Beograda, sa kojim je povezana železičkom prugom Beograd-Niš koja prolazi kroz sam grad dok je priključak na autoput Beograd-Niš kod Velike Plane i udaljen je 13 km.

Banja Palanački Kiseljak indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Banji Palanački Kiseljak se leče sledeće bolesti:
1. sterilitet (primarni i sekundarni)
2. hronični zapaljenski i nezapaljenski reumatizam u mirnom stadijumu spondiloze, spodilatroze i diskopatije
3. postreumatska i postoperativna stanja koja su dovela do slabljenja mišića i ograničenja pokreta zglobova
4. urođeni i stečeni deformiteti kod dece i odraslih
5. neurološka oboljenja periferne oduzetosti
6. hronična oboljenja unutrašnjih organa

Banja Palanački Kiseljak prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
Banja Palanački Kiseljak ima umereno-kontinentalnu klimu. U banji postoje četiri izvora mineralne vode. Ove vode spadaju u kategoriju kategoriji natrijum-hidrokarbonatnih, ugljenokiselih hipotermi.Koriste se u balneološke svrhe kao i u stone. Na tržištu je poznata stona voda "Karađorđe". Treba spomenuti da je prvi opis banje dao turski putopisac Evlija Čelebija koji je 1719 godine opisuje kao “ozidanu banju sa lekovitom vodom”.

Banja Palanački Kiseljak manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Banja Palanački Kiseljak pruža uslove za raznovrstan kulturno-zabavni život banjskih gostiju.
Organizuju se izleti do Velike Plane, manastira Pokajnice, manastira Koporin, Radovanjskog luga, do vinskih podruma u Krnjevu, zatim do Topole i Oplenca.

Banja Palanački Kiseljak sportsko-rekreativni sadržaji
U Banji Palanački Kiseljak ima prostrani park pogodan za šetnje, odmor i rekreaciju. U blizini parka je otvoren bazen za rekreaciju i nekoliko objekata za male sportove.BANJA SLANKAMEN


Banja Slankamen lokacija i položaj

Banja Slankamen se nalazi u Vojvodini u jugoistočnom Sremu u istočnoj podgorini Fruške gore, na desnoj obali Dunava. Smeštena je na nadmorkoj visini od 80 m. Od Beograda je udaljena 55 km. Do Banje se dolazi železnicom do Stare Pazove i Inđije, a onda autobusom. Dobre su autobuske veze sa Beogradom, Novim Sadom i Inđijom. Kolima se stiže autoputem Beograd-Novi Sad

Banja Slankamen indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Banji Slankamen se leče sledeće bolesti:
1. oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema
2. lokomotorni sistem posle povreda ili operacija
3. reumatske i ginekološke bolesti

Banja Slankamen prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Banji Slankamen preovlađuje umereno-kontinentalna klima. Mineralne vode ove banje spadaju u slano-jodne vode hloridno-natrijumskog tipa. Temperatura vode na izvoru je 18,4°C i nije za oralnu upotrebu. Lekovite komponente ove vode su: kalcijum, stroncijum, natrijum-hlorid, jod, magnezijum i donekle barijum. U vodi nema radioaktivnih elemenata. Terapije obuhvataju hidroterapije, kineziterapije, elektroterapije i radne terapije.

Banja Slankamen manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Blizu banje se nalaze fruškogorski manastiri kojih ima 16. U blizini su Sremski Karlovci stari srpski centar kulture i duhovnosti, sa najstarijom bibliotekom i bogoslovijom. U
gradu su i brojne crkve, muzeji, veličanstvena barokna česma sa četiri lava.

Banja Slankamen sportsko-rekreativni sadržaji
U blizini je reka Dunav pa postoji mogućnost za ribolov i sportove na vodi.BANJA BADANJA


Banja Badanja lokacija i položaj
Banja Badanja se nalazi u severozapadnoj Srbiji, kod sela Donje Badanje, u Jadru, u dolini reke Cernice. Smeštena je na nadmorskoj visini od 180 m u podnožju niske planine Iverak. Do Banje se dolazi magistralnim putem - Beograd - Šabac, preko Tekeriša ili putem Šabac - Loznica - Valjevo, sa skretanjem kod mesta Zavlaka. Može se koristiti i železnica do Loznice, a odatle lokalni autobuski prevoz do Banje.

Banja Badanja indikacije, lečenje i prevencija bolesti
U Banji Badanja se leče sledeće bolesti:
1. reumatska oboljenja miši’a i zglobova,
2. nervna oboljenja,
3. ginekološka oboljenja,
4. anemija i opšta slabost organizma.

Banja Badanja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva
U Banji Badanja vlada umereno-kontinentalna klima. Lekovitost ovih voda su poznata iz 19 veka. Banja ima dva izvora od kojih je jedan izvor sumporovit, a jedan izvor sadrzi gvožđevitu vodu. Sumporovita voda ima jaču mineralizaciju i ona spada u hipoterme. Njena prosečna temperatura iznosi 14oC. Gvožđevita voda takođe spada u hipoterme, njena temperatura je 12oC. Ove vode se ubrajaju u slabo alkalne.

Banja Badanja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici
Organizuju se izleti do sela Tršić gde je rođen Vuk Karadžić, do sela Tekeriša gde se nalaze spomenici posvećeni prvom svetskom ratu, zatim do manastira Tronoša.

Banja Badanja prirodne lepote
U okolini Banje Badanja se nalazi Zvorničko jezero, koje pruža uslove za pecanje i odmaranje u prirodi. U blizini banje je reka Cernica pogodna za kupanje i ribolov.

Izvor:banje SrbijeBANJE SRBIJE :: BANJE U SRBIJI

Još od praistorije mineralne-termalne vode korišćene su za lečenje. To su bila mesta na kojima su se odvijati specifični rituali, religijski obredi na kojima su ljudi kupanjem ili pijenjem dolazili do ozdravljenja. Osim vode, primenjivale sa se i obloge od peloida (blata).
I bez obzira gde, na kojoj geografskoj širini, na boju kože, veroispovest, naciju ili jezik, ljudi se prilagođavaju pravilima koje im nameće prirodno okruženje, crpeći iz nje samo ono što mu ona dozvoljava.
Međutim, primena prirodnih resursa postajala je nedovoljna i neke zdravstvene tegobe nisu mogle da se prevaziđu. Tako je čovek morao da krene u potragu za drugim načinima lečenja i prevencije. Na tom putu nastale su Banje – zdravstveni centri kao mesta na kojima se razvijala svest i potreba za održavanjem, prevencijom i negom zdravstvenog stanja organizma.
Vode u zemlji nastaju od kiša, koje kroz Zemljinu koru putuju sporo i dugo. Vode koje se danas eksploatišu stare su nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada godina. Zbog toga su ove vode kvalitetnije i vrednije od vode iz vodovoda.
Kako istraživanja pokazuju, Srbija spada medu najbogatije zemlje po geotermalnom potencijalu, bilo da je posmatrana kroz hidrotermalnu (podzemne termalne vode temperature veće od 10 C), petrogeotermalna (u suvim stenama) ili madnogeotermalna energija (iz magme).
Na teritoriji Srbije je registrovano 1.050 mineralnih izvora, a za 264 poznata je temperatura, osobine i vrednosti.
S druge strane, u Vojvodini se termomineralna voda koristi na 23 lokaliteta, ali bogatstvo je mnogo veće.
Zbog geološke građe i morfološkog sklopa Vojvodine, nije bilo moguće da se formiraju prirodni izvori, već se današnje Banje danas baziraju na lekovitom blatu (peloidu) iz jezera ili bara i bušenim bunarima.
Ako poredimo Srbiju sa evropskim velesilama banjskog turizma, npr. Nemačkom, Austrijom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom ili pak Francuskom, treba istaći samo podatak koji će je jasno postaviti na visoko mesto – naime, Francuska ima banja koliko samo Kopaonik vrela!
Pored vodnih resursa, priroda nam nudi često kvalitetan, čist vazduh koji pozitivno utiče na stanje organizma. Takva mesta, koja su prevashodno određena nadmorskom visinom nazivamo klimatskim mestima ili vazdušnim banjama.
U Srbiji ih zvanično ima pet, mada postoji nekolicina planinskih masiva koji takođe pružaju uslove za kategorizaciju ovog tipa.

SPA & WELLNESS

SPA je skracenica latinskog izraza sanus peraquam ili zdravlje je u vodi.
Savremeni, ubrzani i urbanizovani na in života donosi velike posledice stresa na ljudski organizam. Kao konzument takvog života, čovek je u nemogućnosti da izdvoji više vremena za relaksaciju i dopunjavanje životne energije, već jedva nekoliko slobodnih sati.
Da ne bi trošili vreme na daleka putovanja, u gradovima se otvara sve veći broj Spa & Wellness centara kao ekvivalentnih zamena za banjska i klimatska mesta, odnosno za brz i efikasan povratak energije koja je neophodna kako bi organizam nastavio da normalno funkcioniše.
Ovi centri nisu ništa novo za čovečanstvo. Oni predstavljaju samo rekonstruisana termalna kupatila starih Mesopotamaca, Egipćana, Krićana, Grka i Rimljana, koja su bila sastavni deo svakodnevnog društvenog života.
Sve je počelo u drevnim civilizacijama gde su za topao vazduh i parne kupke znali Grci još 5 v.p.n.e.
U početku je korišćena Laconicum, kupka sa suvom parom, slična današnjoj sauni, a potom balneum (privatno kupatilo) i balnea (javna kupatila) i na kraju ogromna zdanja thermae. Prve thermae su bile male, činile su ih kupke s mirišljavom vodom koje su se zvale balinae.
Do prvog veka p.n.e., grejanje toplim vazduhom (hipokaust) omogućilo je izgradnju hladnih-toplih kupatila i bazena za kupanje. Kupanje je ubrzo postalo aktivnost u koju se uključila cela zajednica.
Reč thermaes je prvi put upotrebljena kada se mislilo na kupatila koja je podigao Agripa u prvom veku pre nove ere. Carevi su kasnije podizali ogromna kupatila, i terme su postale tradicija Antičkog Rima.
Dva najočuvanija kupatila u Antičkom Rimu su Dioklecijanova i Karakalina.
U vreme Rimskog carstva kupatila su bila mesta predviđena za odmor od svakodnevnog rada kojem su se predavali Rimski gradjani. Ljudi gotovo svih klasa muškarci, žene, i deca mogli su da odlaze u thermae, ili javna kupatila, koje su bili nalik našim fitnes centrima i društvenim klubovima.

SPA centri
se mogu podizati na različitim mestima ali se često nalaze u banjama i lečilištima.

Wellness
u većini slučajeva označava zdravu ravnotežu između duha i tela koja koja dovodi do sveopšteg osećanja dobrobiti. Ovaj pojam se koristi u kontekstu alternativne medicine od kada je Halbert Dan (Halbert Dunn) pedesetih godina počeo da govori o visokom stepenu zdravlja (wellness).
Dan je definisao zdravlje kao svekoliko nastojanje da se postigne što veći učinak za koji je pojedinac potencijalno sposoban. Neophodno je pritom da se održi stalna ravnoteža i da čovek svrhovito bude okrenut sredini u kojoj živi i radi. National Wellness Association (Nacionalno zdravstveno udruženje), sa sedištem u Singapuru, definisalo je ovaj pojam kao aktivni proces putem kojeg postajemo svesni i tokom kojeg odabiramo uspešniji način postojanja.
Drugim rečima, pojmom wellness označavamo naš stav prema zdravlju i istovremeno ističemo stanje u kojem se nalazi celokupno naše biće i pravac kojim se ono kreće. Može se smatrati i da ovaj pojam odgovara medicinskom pojmu homeostaza.
Wellness se takode može opisati i kao neptrestano, svesno nastojanje da se život vodi u skladu sa svim njegovim mogućnostima. Isto tako, i kao stanje u kojem su sjedinjeni zdravlje i sreća. Da bi se postiglo stanje takvog zdravlja (wellness), čovek mora da ispuni i neke uslove, mora da shvati pojmove kao što su sudbina, zdravstvene navike, duhovnost, porodica, prirodna sredina, rad, novac i sigurnost, zdravstvene usluge, socijalna zaštita i dokolica, i sve to da dovede u potpuni sklad.
Širom sveta se javljaju brojni promoteri i pobornici ovih ideja, postoje različiti programi, na primer, sekularni programi (u okviru kojih se pruža pomoć ljudima koji žele da održe svoju kondiciju, da prestanu sa pušenjem, ili kako da se izbore sa viškom kilograma) ili wellness programi u okviru verskih ustanova (u okviru kojih se siromašnim građanima pruža pomoć, recimo davanjem hrane i krova nad glavom, ili obezbeđenjem usluga dečje zaštite).
Shvaćeni zajedno, kao vidovi zdravstvenog turizma, Spa & Wellness verovatno su najrašireniji trendovi današnjice.

Zajedno Spa&Wellness, kao predstavnici zdravstvenog turizma, imaju možda i najuzlazniiji trend u turizmu.


Izvor: Banje SrbijeBANJE SRBIJE


Vrnjačka Banja lokacija i položaj

Vrnjačka Banja je udaljena oko 200km južno od Beograda. Nalazi se u severnoj podgorini planine Goč, na oko 325m nadmorske visine, u dolinama i dolinskim stranama Lipovačke i Vrnjačke reke, desne pritoke Zapadne Morave. Klima je tipično kontinentalna sa prosečnom godišnjom teperaturom 10,5°C, a srednja letnja 20°C i 764mm vodenog taloga. U Vrnjačkoj Banji se nalaze izvorišta desetak mineralnih i termomineralnih voda različitih hemijskih i fizičkih osobina. Preko 100 godina Vrnjačka Banja neguje turističku, ali i lečilišnu funkciju.

Vrnjačka Banja indikacije, lečenje i prevencija bolesti


Vrnjačka banje leči sledeće bolesti:
1. šećernu bolest
2. stanje posle preležane zarazne žutice
3. hroničnog zapaljenje creva i želuca
4. bolest žučne kese i žučnih puteva
5. čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
6. bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti

Vrnjačka Banja prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva


Najstarija i najpoznatija voda u Vrnjačkoj Banji je Topla voda. Topla voda se nalazi u samom centru Vrnjačke Banje. Voda sa ovog mineralnog izvora je bezbojna, prozračna, bogata natrijum hidrokarbonatom, prijatnog je ukusa i svi je rado piju. Temperatura lekovite vode je 36,5° C i koristi se za balneološku terapiju.
Mineralna voda Snežnik sadrži natrijum, kalijum, magnezijum, hidrkarbonata. Mineralna voda sa izvora Snežnik ima temperaturu od 16,8° C, i koristi se za balneološku terapiju.
Mineralni izvor Slatina nalazi se u zoni Lipovačke reke. Lekovita voda sa ovog izvora je žuta i slabo mutna i najviše sadrži natrijum hidrokarbonata. Temperatura vode na izvoru Slatina je 14° C i pogodna je za balneološku terapiju.
Mineralna voda sa izvorišta Jezero je slabo žuta i prozračna i bogata je natrijum karbonatom. Vrlo je pitka jer je slabo mineralizovana.Temperatura mineralne vode na izvoru Jezero je 25,5° C i pogodna je za balneološku terapiju.

Vrnjačka Banja manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici


U blizini Vrnjačke Banje se nalaze mnogobrojni spomenici kulture: manastiri Studenica, Žiča, Gradac, Djurdjevi Stupovi, Sopoćani, Ljubostinja, Kalenić, Veluce, zatim utvrdenja Maglić, Ras, Brvenik itd. Banja je poznata po mnogobrojnim kulturnim priredbama u okviru Vrnjačkog kulturnog leta.

Vrnjačka Banja prirodne lepote


Vrnjačka banja ima lepo uredjen centar za šetnju, uredjene parkove, planina Goč sa ski stazama a najlepše je noćna vožnja.
Vrnjačka Banja pored šetališta, poseduje čuvene parkove koji datiraju iz 19 veka. Ako želite dugačke šetnje, pravo uživanje u prirodi tu je i Planina Goč udaljena svega 11km od centra Vrnjačke Banje. Ova planina sa svojom čistim vazduhom povoljno utiče na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervnog sistem, a takođe je dobra za rekreaciju i treniranje. Najviše privlači ljubitelje zimskih sportova.

Za ljubitelje sportskog ribolova uređene su Podunavačke bare (10 km) na Zapadnoj Moravi gde se i održavaju velika sportska takmičenja. Postoje i idealni uslovi za bavljenje lovom u uređenom lovištu na Goču.

Vrnjačka Banja sportsko-rekreativni sadržaji


Vrnjačka Banja ima bogate sportske sadržaje kao što su: tri travnata fudbalska terena, atletska staza, kuglana, stoni tenis, bodi bilding, tereni za male sportove (košarka, odbojka, rukomet, tenis), mogućnost vožnje bicikla, otvoreni i zatvoreni bazeni…

Vrnjačka Banja, ima sve više gostiju koji dolaze na sportske pripreme, igre i rekreaciju. Sportsko rekreacioni centar "Raj" sa tri travnata terena (fudbalska) jedan je od značajnijih objekata u Vrnjačkoj Banji.

Jedan od značajnijih objekata je sportska hala koja ispunjava uslove za sve sportove u dvorani kao što su: košarka, odbojka, rukomet, borilački sportovi, stoni tenis, mali fudbal, bodi bilding itd. Takođe su tu i mali sportski tereni na otvorenom kao i zatvoreni bazeni i otvoreni olimpijski bazen. Bazeni ispunjavaju kriterijume za sve vrste vodenih sportova.

Vrnjačka Banja smeštaj, hoteli, vile, apartmani, sobe


------------------------------------------------------------------------
Hotel "Breza" l. Banjska promenada,

Hotel "Fontana" ul. Cara Dusana,

Hotel "Novi Merkur" Bulevar Srpskih Ratnika,

Hotel "Sneznik" ul. Vrnjacka 35

Hotel "Sloboda" ul. Banjska promenada,

Hotel "Stari Merkur" Bulevar Srpskih Ratnika,

Izvor:Srbija banje
Prolom Banja


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

MAXMIRA (66)
Svaka čast! Potrudio si se da tvoj blog bude potpuniji od mnogih drugih. već 40 godina letujem u Zvonačkoj banji - samo da ti kažem : nema više hotela "Mir" - došo čovek, uzeo ga u zakup, otkupio ga i onda ga sj.... načisto.....sad je tamo runina, zjape rupe od prozora i vrata, po sobama raste siblje i drveće...... Ali ove godine došao čovek koji voli Banju i PRORADIO BAZEN. Idem u nedelju tamo pa, kad se vratim, dobijaš informaciju iz prve ruke. Pozdrav!
#3, 19.08.2010 - 01:25
ja bih to renao naša posla.
uzeti u mutnom,iskoristiti malo i uništiti.
verujem u bolje dane.
verujem u ljude
ali ljude
19.08.2010 - 09:02
ok....kad budemo imali malo vremena
#2, 18.08.2010 - 00:31
Vremena će valjda biti.Drago mi je da si prihvatio poziv.
Ja sam uvek za saradnju i ako imaš kakav predlog samo reci.
Bit će mi drago.
pozz.
18.08.2010 - 12:45
dobro je da se i ova Bresxtovacka banja pojavi negde...pa ako nista ...barem eto ovde....na tvom blogu...ja sam obiso ovo skoro sve..
...i gamzigradska je destetak km od zajecara...(mozda je bude malo jasnije nego ne znam ...tamo300...od bga)+
#1, 17.08.2010 - 21:51
Sve si u pravu ali moram ti priznati da za mnoge nisam niti čuo, to i jeste razlog za postavku ove tame na blogu.
Tema iziskuje dopunu i pozivam te ajmo je doraditi da bude lepša tačnija i stime vrednija.
Potrudimo se zbog sebe.
17.08.2010 - 23:23