Autor: Cosmopolitan

Kad nas frajeri pokušavaju smuljati, odaje ih vlastito tijelo. Pažljivo promatrajte njegove pokrete i naučit ćete kako mu stati na rep!
Dr. Paul Ekman, stručnjak za komunikaciju, u knjizi “Telling Lies” otkriva kako lažljivci sami sebe odaju dok izgovaraju laži.

Drže se priče. Lažljivci često uvježbaju priču, ali teško se prilagođavaju ako se okolnosti priče izmijene - na primjer, zbunit ćete ga ako mu kažete da je njegov kolega rekao da nije radio dokasna. Također im je teško odgovoriti na jednostavna pitanja tipa: kako si bio obučen?

Izmijeni im se glas. Čak i ako barata “činjenicama”, ne vlada glasom. Grlo mu se može nekontrolirano stegnuti pa će mu glas odjednom postati viši.

Često trepću
. Usprkos uvriježenom mišljenju, ljudi koji lažu mogu gledati sugovornika u oči, ali pritom trepću češće nego inače. Pojačani strah ili uzbuđenje također mogu utjecati na širenje zjenica. Zato je važno promotriti i druge znakove kako ga ne biste napali samo zato što mu je upala trepavica u

oko.Obrati pažnju skriva li usta rukom

Odaje ga Češkanje kažiprstom po nosu ili ispod nosa.
Uhvaćen je “Ovaj je pokret tipičan za osobu koja inače ne laže, pa se smatra znakom žaljenja”, objašnjava Wood. “Čim izgovori laž, dignut će ruku prema licu tako da djelomično pokrije usta. Baš kao da ne može vjerovati što je upravo rekao.” Što ne znači da je manje kriv, zar ne?


Obrati pažnju na njegovo držanje

Odaje ga Slijeganje ramenima.
Uhvaćen je “Pripazite ako slegne ramenima dok izgovara tvrdnju tipa: ‘Draga, nisam spavao s njom’”, upozorava Driver. “Slijeganje ramenima isto je kao držanje ‘figa’ iza leđa, samo što ni sam neće biti svjestan da to radi. To je zapravo podsvjesni mehanizam da se nekako zaštiti od laži kako ga poslije ne bi mučila grižnja savjesti.” Možda ga ovako neće mučiti grižnja savjesti, ali vi sigurno hoćete.


Obrati pažnju što radi s rukama

Odaje ga Naglo guranje ruku u džepove.
Uhvaćen je “Ispruženi dlanovi ukazuju na to da je opušten i otvoren prema sugovorniku. Upravo će zato kada laže instinktivno osjetiti potrebu da ih sakrije”, kaže Patty Wood, autorica knjige “Success Signals: A Guide to Learning Body Language” (Znakovi uspjeha: vodič za učenje govora tijela). “Također, može skrivati ruke iza leđa ili se početi nečim igrati, recimo cigaretom ili mobitelom.”


Obrati pažnju kako sjedi

Odaje ga Način na koji je “zakvačio” gležanj za stolicu.
Uhvaćen je “Laganje je stresno, pa je tijelo našeg lažljivca nesvjesno napeto reagiralo”, objašnjava stručnjakinja za govor tijela Janine Driver. “Samim time, zauzeo je ukočeni položaj koji je ujedno podsvjesni znak suzdržavanja. Drugim riječima, kao da se fizički bori da istinu zadrži u sebi.” U laži su kratke noge, bile one zakvačene za stolac ili ne.