Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blogNeznam koliko sam vam u prošlom blogu uspeo objasniti oko Linuxa Ubunte,ali bih želeo da vam još nešto napišem u vezi njega.

Pošto sam ga malo usavršio ovih dana,mogu vam reći da je savršen i lak za rad.


Da bi instalirali neke programe,potreban vam je file menager Synaptic koji je u paketu standardnih programa.Potrebno je samo da ukucate naziv programa,ali pravi naziv,i program će na Netu naći tu aplikaciju i instalirati je.Nije kao u Windowsu: Setup pa Next.


Uz pomoć malog programa koji se zove Winu može se pristupiti aplikacijama Windowsa,mada ja sve svoje multimedije (muzika,video,slike...) mogu da vidim i koristim u Linuxu bez ovog programa.Čak je i obostrana manipulacija fajlovima moguća.Možete sačuvati,obrisati ili izmeniti u oba sistema.


Alternativni programi su:

GIMP menja Photoshop

k3b menja Nero

PeaZip WinRAR I WinZIP

Audacity Sound Forge-obrada muzike

Open Office Microsoft Office

Skype,Emesene (MSN) za chat

KlamAV antivirusni program,mada vam antivirus nije ni potreban

Mozila,Opera i Croma su ovde podržane

Mozila Thunderbird Outlok Expres,Incredi Mail-klijent za poštu kao i mnogi drugi.

Svi su oni isti za rad,čak su i funkcionalniji i bolji.


Prepoznavanje kamere,digitalnog foto aparata,flesha,blututa je automatsko.Ne trebaju drajveri za te uredjaje.Jednostavno ubodete i radite.Meni jedino nije prepoznao Mustek skener,ali ga retko koristim.

Narezane DVD-ije i CD-ove možete koristiti i u Windowsu kao i kućnim DVD plejerima.


Sve je isto:levi klik,desni klik,otvaranje prozora,korpa za smeće,čak i časovnik.Mnogo je brži od Windowsa i nema kočenja i zamrzavanja miša i celog Desktopa.Nema onog uobičajenog nerviranja i čekanja da neka aplikacija proradi.


Nije neka reklama niti želim da prosperiram ovaj operativni sistem,jer od toga nemam nikakve koristi.Želim samo da vam prenesem svoje utiske na udobnost i sigurnost Linuxa,i da sve ono što uradite u Windowsu,ovde možete isto to,samo brže i efikasnije.

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 20  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Divan si Pajce
#5, 29.08.2010 - 20:46
Hvala Marija.Pozzz
29.08.2010 - 20:47
vivax (39)
#4, 26.08.2010 - 14:35
Pozdrav druže.
26.08.2010 - 16:50
jesenjingm (41)
Ja sam poceo pre jedno godinu i po dana da se igram sa linuxima,ali jednostavno vreme i obaveze mi ne dozvoljavaju da se dublje i vise posvetim tome.Dobra je isto stvar,jer ko zeli da proba da vidi kako izgleda,moze da se pokrene live verzija sa disca bez bilo kakve instalacije,ne mogu svi programi i aplikacije da rade na live-u,ali dovoljno je ako neko zeli u globalu da pogleda o cemu se radi...pozdrav druze
#3, 26.08.2010 - 12:33
I ja sam pre probao sa live Knnopisom.Mnoge mogućnosti su uskraćene kada se radi direktno sa CD-a.Pozz
26.08.2010 - 16:48
boldog (57)
mi u firmi isto koristimo linux ....zadovoljni smo....
#2, 26.08.2010 - 11:30
Ma radi ko munja.Pozzz
26.08.2010 - 16:46
a ko ce sad da prvaljuje poinovo nesto...kad smo win doktorirali....ne sumnjam da je ovo dobro...(hvalio se jedan drug,,,stavio i win i ovaj na drugu praticiju).....jel se mnogo razlikuje?....jel komplikovan?
#1, 26.08.2010 - 10:50
Ja sam na C particiji ostavio Windows,a na D Linux.Kada startujem komp,pita me sa kojim sistemom želim da radim.Ja sam zadovoljan i više radim sa njim.Evo i ovo upravo pišem u njemu,kao i ovaj blog što sam pustao.Pozz
26.08.2010 - 11:03