Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BalkanskiPijun blog

Za ribolovce, pecanje soma-dobri predlozi

Somovi nisu glupi. Sta vise veoma su inteligenti za riblju vrstu. Istrazivanja su pokazala da su somovi spadaju u grupu najinteligentnijih riba koje se rasprostranjeno pecaju. Mnogo su pametniji od stuka i smudjeva, jos vise od basova i pastrmki i verovatno da je saran jedina riba pametnija od soma.

som1.jpg

Ali somovi koji nikada nisu bili zakaceni na udici, sto je vecina, ni ne zna sta je to udica. Oni somovi koji su uhvaceni na udicu i pusteni nazad u vodu nauce sta je to udica i asociraju udicu kao potencijalnu opasnost, ali to nije sa sigurnoscu utvrdjeno.

Upravo zbog ovog razloga nema nikakve logike sakrivati vrh udice u mamac sto vecina ribolovaca na soma radi. Ceo proces pazljivog skrivanja udice nije samo gubljenje vremena vec je i najveci razlog sto ribolovci izgube soma pri udaranju kontre. Naravno i ovo ima izuzetaka, ali ipak u vecini slucajeva ostavite vrh udice otkriven, da bi se udica lakse zakacila u usta soma.

Skeptican ribolovac se moze upitati pa nece li som osetiti udicu kada uzme mamac?

Hoce, pa sta onda...........

I dalje nece znati sta je udica a nece ga to ni malo uplasiti kada grabi i guta sve i svasta.

Somovi jedu rakove koji grebu i stipaju............Somovi jedu male patuljaste somove koji imaju bodlje sa strane isto kao i mnoge druge ribe sa bodljama na perajima.......

Cak i kada usisaju hranu sa dna, usisaju i razne druge stvari sa dna, kao sitne grancice ili lisce. Ponekad progutaju hranu i izbace djubre, ali ponekad progutaju i djubre sa hranom.

Kada pecate na gliste koje su verovatno najbolji mamac u aprilu, ostavite vrh udice otkriven. Probodite glistu par puta i slobodno ostavite vrh udice otkriven.

Kada pecate na parce ili filet od ribe opet ostavite vrh udice slobodan. Zakacite udicu kroz jedan kraj fileta i kroz kozu i pazite da ne ostane krljust ribe na vrhu udice.

I ako dalje bez razlike na koji mamac pecate soma, da li na skakavca ili na pilecu dzigericu, uvek ostavite vrh udice da bude slobodan. Izuzetak su neki izuzetno mekani mamci koji se kupuju u radnji i koji su specijalno napravljeni za pecanje na soma. Izuztna mekoca omogucava udici da se pri kontri veoma lako zabode u usta soma cak i ako je sakrivena u mamcu.

Iz ovog razloga dosta ribolovaca koristi mnogo manje udice u nastojanju da sakrije udici i u nadi da som nece videti udicu. U sustini slobodno koristite veliku udicu prema mamacu koji koristite. Veca udica se bolje zabada pri kontri jer joj je razmak od vrata do vrha veci. Kada pecate sa jednom glistom na udici mozete koristiti udicu #4 jos bolje sa #2. Pecanje na vise glista najbolje je na #1 ili 1/0.

Pri koriscenju zivih mamaca velika udica je najvaznija. Sto je manja udica i razmak na udici je manji sto moze dovesti do ubadanja udice nazad u mamac pri kontri. Cak i sa velikim udicama ponekad se desi da se udica zabode u mamac, ali zbog velicine i sirine udice ona ipak moze da probije mamac i nadje put do mesa u somovim ustima.

Za kedere velicine 20-tak cm. najbolje je koristiti udice velicine 7/0. Za kedere vece od 20 cm. treba ici sa udicama velicine 10/0. Mustad pravi udice velicine 10/0 i oznaka im je 92671. dok vecina ostalih proizvodjaca ne prelazi velicinu 7/0.

Udice ne moraju biti jako ostre da bi se zabole u meka somova usta, ali ipak ne trebaju ni biti jako tupe. Ostrije udice lakse prolaze kroz kedera sto ce ga manje povrediti i ostaviti duze u zivotu.

Ipak ostre udice se mogu po nekoliko puta zabosti u telo kedera kada oni plivaju sto ih moze povrediti do te mere da lakse i brze uginu. Zatim ostre udice se lakse kace u granje na dnu. I ostre udice se mogu ponovo zabosti u kedera kada ga izvlacite napolje iz vode.

Ne postoji TAJNI mamac za soma. Nije to ni pileca dzigerica, ni govedja ili svinjska krv, ni pileca krv, ni zaba, skakavac, mala kornjaca, usmrdeni sir, polu-usmrdeni sir, iznutrica druge ribe, ni meso od raka, ni meso od majmuna za medicinske svrhe.......... nema tajnog mamaca.

Postoje mnogi dobri mamci za soma, jedni bolji od drugih u razlicito doba godine i na razlicitim vodama. Nekoliko mamaca su ipak na vrhu liste u skoro svako doba i na svakoj vodi.

Komad ribe ili filet od ribe je jedan od mamaca odlican tokom cele sezone, pogotovo za blue i channel somove.

Fileti trebaju biti iseceni iz jednog dela i trebaju biti drzani na hladnome u toku pecanja. Najbolje u kuleru ili na ledu.

Ali ni fileti nisu svemoguci i ponekad neki drugi mamci mogu biti bolji. Pileca dzigerica je jedan od njih jer sadrzi krv koju somovi vole. Dzigericu je lako i kupiti u radnji mada mislim da je najbolja dzigerica ona uvaljana u brasno i isprzena na laganoj vatri sa gomilom pire krompira.

Postoje i drugi cudni mamci koji se koriste na pecanju soma. Srimp ili morski racici, virsle umocene u neki sos.....

Gotovi mamaci koji se mogu mogu kupiti u radnji, takozvani "dipbaits", su postali prava umetnost i velika tajna proizvodjaca. Svaka kompanija koji ih pravi ima svoj tajni recept, i somovi ih vole. Prednost im je u tome sto su odlicni za pecanje soma u hladnoj vodi, a ne samo u toku leta.

Somovi su veoma rasprostranjeni u severnoj americi i nije ih nimalo tesko upecati...i tu moze biti problem. Vecina ribolovaca koja uhvati par somova na jednu vrstu mamaca nastavlja da koristi tu vrstu mamca i dalje, misleci da je to jedina vrsta mamca na koju somovi rade, bez i malo zelje za eksperimentom.

A zasto ne probati neki drugi mamac koji mozda moze da uhvati par puta vise somova od onoga koji koristite......

nikada se ne zna. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

jel ovo copy...ili si ti napisao....mislim sve je ok.....zato sam i reko da ih mi zovemo cistaci.....uzimaju sve....i za njega je uvek verovatnoca dosta velika....na bilokoji mamac
#2, 27.08.2010 - 14:37
Sve je iz razlicitih clanaka sa interneta. Mislim da nije lose praviti ovakve prirucnike za svaku vrstu ribe.
27.08.2010 - 18:57
bre mi ih zovemo cistaci.....jedan moj ortak namerno drzi vrapca da se dobro usmrdi..i kaze za soma....a ja znam da za soma nema pravila...uzima svasta
#1, 27.08.2010 - 14:34