Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
flertmajstor blog
=============================================

Marketing stručnjaci, vrsni poslenici prehrambene industrije idobre kuhinje, slikari, vajari, dizajneri, keramičari...su od vajkada imali za temu papriku i njeno blagotvorno dejstvo...

========================================


Poštovana gospodo,

Aleva paprika – mlevena crvena, slatka i ljuta
, začinska paprika – svakodnevno se nađe na meniju (većinom u kuvanim jelima) velikog broja stanovnika evropske i svetske kuhinje. Prevashodno se nađe na trpezama Srednje Evrope, Mediterana, Balkana, Južne Amerike i Azije. Mađarska, italijanska i španska kuhinja revnosno koriste alevu papriku.
Značaj Aleve paprike kao začina je velik. Ona ima višestruko blagotvorno dejstvo i predstavlja praznik na trpezi. To dejstvo, kako kaže nauka, ide od prijateljstva sa zdravljem, do lepote tela i duha.
Paprika se koristi u ishrani već preko 5000 hiljada godina.

Ona ima pet puta više C vitamina od limuna.

I ljuta i slatka Aleva paprika pomažu varenju, a ljuta čini lek protiv usporenog varenja.
Ona je antioksidant – čisti telo od slobodnih radikala.
Sprečava aterosklerozu, odstanjujući holesterol iz krvi i tako podpomaže otklanjanju infarkta, moždanog udara i kar
diovaskularnih bolesti
Zahvaljujući PP vitaminu, širi krvne sudove.
Seme paprike
, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno sa mesom – pokoricom, upija holesterol. To je izražajna osobina aleve paprike, pošto se, obično, seme sirove paprike ne konzumira.
Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika, pa se tako organi i tkiva bolje napajaju.

Ljuta aleva paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju i tako smanjuje proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima.
Ona ubrzava metabolizam i u dosluhu sa zdravom hranom sagoreva kalorije.
Kapsaicin iz ljute paprike se koristi kao analgetik (izražajno dobar analgetik) kod najjačih bolova nastalih kao posledica karcinoma.
Lekari savetuju da osobe sa hroničnim problemima s
a disanjem treba bar tri puta nedeljno da jedu ljuta jela.

Čir i hemoroidi?

Da li ljutina iz paprike negativno (kako se do nedavno tvrdilo), ili pozitivno deluje na čir i hemoroide? Istraživanja su pokazala da, umerena upotreba, pozitivno deluju i na čir i na hemoroide.

Karcinom i kapsaicin?
Paprika ukupno, a posebno kapsaicin (ljutina) deluje kao oksidant i najnovija istraživanja iz 2000 i 2002 godine tvrde: «
Paprika je mnogo više nego začin, kapsaicin u ljutim paprikama je učinio da ćelije tumora učine samoubistvo».


Uticaj paprike na telesnu težinu?

«... Ono što je mene iznenadilo jeste (i zato se zahvaljujem organizatoru što me je podstakao da pregledam literaturu) saznanje koje pokazuje da kapsaicin, bilo da se daje u kombinaciji sa zelenim čajem, ili da se daje izdvojen, dovodi do povećanja potrošnje kiseonika, do povećane produkcije toplote, jer deluje na dva jako bitna hormona (holecistokinin i neuropeptin y) koji su jako bitni za regulaciju osećaja sitosti i zapravo ovi radovi (radovi su potpuno sveži iz 2001, 2003, 2004 godine, jer je gojaznost u porastu pa se sad sve ispituje) pokazuju da je zapravo ljuta paprika pogodna za održavanje telesne težine, te nam je od paprike, kažu, toplo i prijatno.» (Prof.Dr.Jagoda Jorga – sa Okruglog stola «Dani Aleve paprike 2004 godine» – na temu «Upotreba aleve paprike u ishrani»).

Afrodizijak?
Kapsaicin je nesvarljiv (jedni naučnici tvrde da je nesvarljiv, a drugi da je svarljiv), sve jedno, izbacuje se i mokraćom. Uz put iritira i prokrvljuje i zato je ljuta paprika afrodizijak.
Paracerzijus je rekao: «
Dosis sala venum facit» - sama doza čini otrov! Umereno i u kombinaciji sa voćem i povrćem aleva paprika, i slatka i ljuta, je sinonim za zdravu (funkcionalnu) hranu.
I za poznavaoce, ovoliko pozitivnih svojstava je mnogo. Marketing je ovo uvideo i stručni i spretni ljudi u svetu su već spoznali da je ovo teren koji obećava dobru zaradu.
Kako navodi nov
inar «Ekonomista», Milutin Mitrović, inače vrsni poznavalac paprike i njene upotrebe u ishrani: «U Italiji pompezno postoji «Akademija Italijana del – peperoncino», u Španiji Institut za papriku, u Francuskoj Škola za papriku Kenwood Cheef School - jedna od najčuvenijih škola za kuvare ima logo u obliku dve krive crvene papričice, koje spojene daju oblik srca ...

(copy/paste... Vasa "Aleva")


Pa sad vi vidite ko je ko...


I samo nek je veselo...Pa... JA 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Nista bez leskovac i paprike :P
#4, 10.09.2010 - 14:56
Ce da vidimo :-)
10.09.2010 - 15:17
Fastdriver (44)
ma bice, znas ko ima..moze i ono za suncanje..hehe
#3, 09.09.2010 - 16:30
Fastdriver (44)
hehe ocito ce biti ajvara..
#2, 09.09.2010 - 13:47
ako bude ulja... za podmazivanje :)
09.09.2010 - 14:04
znaci afrodizijak je......moram da smanjim papriku
#1, 09.09.2010 - 11:21
ja je susim, kao sto vidis... kad je paprika mesnata, obicno se prepadnu od ljutine ;-)
09.09.2010 - 12:13