Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
makssx blog

Julijanski kalendar, kako je nastao i zasto nije zvanican ?!


Julijanski kalendar uveo je Gaj Julije Cezar 45 p.n.e. i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada se prešlo na Gregorijanski kalendar. Na prvom ekumenskom sabor u Niceji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar kao temeljni kalendar. Dužina trajanja godine u Julijanskom kalendaru iznosi prosječno 365¼ dana što se postiže ubacivanjem jednog dodatnog dana svake četvrte godine. Julijanska godina nešto je duža od tropske, a ova razlika akumulira se na jedan dan svakih 128 godina.

Po Julijanskom kalendaru, svaka godina čiji je broj djeljiv s četiri je prestupna i sadrži 366 dana, dok ostale sadrže 365 dana. Nakon uvođenja Julijanskog kalendara 45. p.n.e. najprije je, greškom, svaka treća godina bila prestupna.

Treba imati u vidu da se u ovo vrijeme godine još nisu brojale od rođenja Isusa Krista, već od osnivanja Rima 753 p.n.e. te je sretna slučajnost što su za prestupne godine uzete baš one djeljive s četiri brojeno od Kristovog rođenja. Julije Cezar prvobitno je odredio da svi neparni mjeseci imaju po 31 dan, a parni po 30, osim februara koji je u običnoj godini imao 29 dana, a 30 u prestupnoj.

Julijanski kalendar nije bio savršen i njegova greška se povećavala na jedan dan svakih 128 godina. To je kasnije primjećeno, pa je na saboru u Niceji 325. godine odlučeno da se iz kalendara izbace 3 dana koja predstavljaju akumuliranu razliku. Pošto je Julijanski kalendar i dalje ostao nepromijenjen, razlika se do 16. vijeka akumulirala na 10 dana. Kada su ovo uočili, astronomi su odlučili izradit novi kalendar koji će biti precizniji. Osim toga, trebalo je i izbaciti 10 dana viška iz kalendara. To je postignuto uvođenjem Gregorijanskog kalendara.

Po tom kalendaru danas je 2853.godina !!?


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

zorica7 (55)
merenje vremena to su izmislili ljudi...ima više kalendara...i svako voli svoj...meni se ovaj naš baš dopada
#1, 09.09.2010 - 12:30
sva pravila su izmislili ljudi, tj. neka grupa ljudi i to onako kako njima odgovara !!
09.09.2010 - 13:32
 

Korisnik
offline
offline makssx
Novi Zeland, West CoastBlogovi: tagovi
nema tagova