Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
makssx blog

1604.jpg

Ovo su neki od starih obicaja, koji se sve redje koristi, da li ste prisustvovali prilikom nekih od ovih obicaja?


Bacanje sita
Kada mladenci nakon venčanja dođu u njihovu novu kuću (mladoženjinu),
mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka.
Jabuku baca sebi iza leđa, a sito baca na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu kuće, i mlada će se zadržati u kući.

Bit će muško
Prije odlaska na vjenčanje mlada pred svim svatovima prima blagoslov od svojih roditelja.
Svi svatovi joj nazdravljaju. Mlada pije piće iz staklene čaše te nazdravlja svima i zatim baca čašu.
Ako se čaša prilikom pada na zemlju polupa kaže se bit će muško, a ako čaša ostane čitava, to jest u jednom dijelu kaže se curica!

Darivanje
- čačanski i užički region -
Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste u restoran ili pod šator gde će se dalje odvijati slavlje i kada domaćin odobri ručak mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir koji je pred njim ili ga ne daruju zlatom.

Da se mlada lakše porodi
Devojci se, nakon sto obuče venčanicu, vezuje tanak crveni konac oko struka.
Onog momenta kada se začuju sirene koje najavljuju dolazak njenog mladoženje, devojke koje čekaju sa mladom u sobi treba da joj brzo iskidaju crveni konac oko struka ... da bi se jednoga dana ta mladica što lakše i brže porodila.

Dukat u čaši crnog vina
Tast i tašta mladoženji stave dukat u čašu crnog vina, mladoženja vino mora popiti da bi došao do dukata i dukat uzima sebi.

Dobra ili loša mlada
- okolina Banja Luke -
Stari običaj u okolini Banja Luke
Obično svekrva krišom na pod u hodniku spusti priglavak. Ako mlada pri ulasku u kuću priglavak preskoči, biće loša domaćica, a ako se sagne i priglavak smakne s puta, onda će biti dobra domaćica!

Jabuka
Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne moze da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.

Ko će biti gazda
Tokom ceremonije venčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika.
Običaj kaže da će onaj ko to prvi učini voditi glavnu reč u kući.

Ko je sledeći
Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

Korito sa parama
Obično se svatovi prave kod mladoženje kući. Kada se vraća sa venčanja i ulazi u dvorište gde su postavljeni svatovi, na kapiju se stavlja korito sa vodom. Dve žene stoje na kapiji i ko ne ubaci pare u korito one ga gurnu u vodu, dakle ne sme da ga preskoči (daju se samo gvozdenjaci ).

Lažna mlada
Kada mladoženja dodje po mladenku, mladenkina rodbina izlazi i pred svatove i pitaju što su trebali, ovi odgovore da su čuli da tu ima lijepa mladenka, onda se neko od rodbine već pripremi i obuče u bjelinu (nekakvu plahtu, stavi balon umjesto trbuha,... mladenkini svatovi odbijaju dok ne dovedu drugu lažnu ili pravu mladenku i onda za nju kum pošteno plati!

Momačka jabuka
Običaj nalaže da mlada pre venčanja kod svoje kuće pripremi jabuku
u koju su zabodeni novčići i da tu istu jabuku nakon venčanja u crkvi i opštini pred sam ulazak u restoran, šator ili mesto gde će se svatovi veseliti, baci preko glave. Muškarac koji je uhvati sledeći će se oženiti.


Nos- Šumadija -
Običaj je stari u Šumadiji da mlada posle crkvenog obreda venčanja,
za vreme čestitanja upita neudate devojke "Hoćes da te povučem za nos?" i verovanje je da će se ona koju je mlada povukla za nos udati ubrzo!

Okretanje- madjarski običaj, sever Vojvodine, zastupljen u Subotici -
Posle mladenačke torte, oko ponoći, mlada odlazi da se presvuče.
Po običaju, mlada se presvlači u crvenu haljinu i obično oko struka ima privezanu belu kecelju. Mlada u salu ulazi sa njenom kumom i tad počinju da sviraju čardaš. Kum u ruci drži sito i varjaču i vrti. Gosti prilaze mladi, ubace pare u sito i uzimaju mladu za ples, tj. za okretanje jer se čardaš tako igra. Jedan po jedan gost prilazi, plati i igra sa mladom. Inače, mlada se naziva snaša, a mladoženja đuvegija.

Gosti sa mladoženjine strane mogu da plate mladu da ona samo sedi na stolici i čeka sledećeg. Oni takođe mogu od mlade da zahtevaju da se popne na stolicu i da kaže njeno sadašnje ime, tj. mladoženjino prezime.
Kad svi gosti otplešu sa mladom onda prilazi mladoženja, krade sito sa parama i mladu i oni otrče sa svadbe. Odlaze da prebroje pare.
Slavlje se nastavlja, a i oni se ubrzo vraćaju.

Podizanje deteta
Kada mladenci izlaze iz crkve (ako je vršena ceremonija tamo),
mlada podiže tri puta muško dete u vis.
Običaji kažu da će biti muškog naslednika.

Venčanica
Ovo je običaj koji ne treba propustiti....
Kada se mlada oblači treba nositi nešto novo, nešto plavo, nešto tuđe i nesto staro. To je radi uroka!!!

Prva bračna noć
Po starim srpskim običajima mlada treba da bude čedna,
i nakon obavljenog posla mladoženja nosi trofej/čaršav da pokaže svatovima. Ovaj običaj je potpuno zaboravljen.

Provera
Za vreme svadbe, dok mlada sedi (ali bez mladoženje) neko od njenih rođaka dolazi i krade joj cipelu, pa posle nekog vremena, kad su svi za stolom, prilaze rođaci i traže otkup za cipelu "Da li ste primetili da Vaša mlada nema cipelu?" Ako je želite nazad, morate platiti", kaže se i traže se pare od kuma ili mladoženje.

Volećeš me doveka- Pirot -
Na dan venčanja, kada svatovi dođu po mladu,
ona treba da uzme verenički prsten i da pogleda mladoženju kroz taj prsten. Tada po običaju mladoženja će voleti mladu zauvek. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

glajkovac (50)
#1, 10.09.2010 - 16:42
 

Korisnik
offline
offline makssx
Novi Zeland, West CoastBlogovi: tagovi
nema tagova