Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zjovan29 blog


Vjenčanje u Makedoniji: Galička svadba

Tradicionalno, ritualno vjenčanje koje oživljavava običaje iz prošlosti.
Federico Sicurella - Mladi Makedonci i Makedonke rođeni u Galičniku, drevnom selu u sjeverozapadnoj Makedoniji, imaju jednu mogućnost na koju su posebno ponosni. Oni imaju priliku vjenčati se na tradicionalni način, kako se to u prošlosti činilo u njihovom mjestu, u ritualu koji se dešava samo jednom godišnje, praćen plesom i zvucima zurli i bubnjeva.

Radi se o Galičkoj svadbi, dešavanju koje je u prošlosti trajalo pet dana, da bi vrhunac bio na Petrovdan 12. jula, što je predstavljalo period u godini kada su se parovi mogli vjenčati. Galička svadba u našim vremenima je dio “Galičkog ljeta” i sada je to dvodnevna manifestacija, koja se održava za vikend najbliži Petrovdanu.

Svake godine parovi “kandidati” za vjenčanje u Galičniku učestvuju u jednoj vrsti takmičenja iz kojeg izlazi jedan pobjednički par, koji će imati čast da vlastito vjenčanje proslavi u ovom malom maekodonskom selu.
Slavlje počinje u subotu činom vjenčanja, paradom i prvim plesovima, a nastavlja se do kasno u noć. Slijedeći dan je posvećen tradicionalnim plesovima, koji prate hipnotizirajući zvuci tambura i flauta. Vlada veliko iščekivanje za muški ples nazvan “Teškoto”. Simbolično značenje tog plesa predstavlja prevazilaženje životnih poteškoća, a sam ples je jako zahtijevan zbog ritma koji se stalno ubrzava, dok se veći dio trajanja izvodi oslanjajući se na samo jednoj nozi.

Jako sugestivan scenarij, kamena varoš i mali stepenasti trg, čine savršenu pozadinu za žene i muškarce obučene u tradicionalne nošnje; žene u crvenim, bijelim i crnim odijelima, muškarci u lanenim, pastorskim pantalonama, prslucima, trakama i šeširima koje razmijenjuju tokom plesa. Najočekivaniji trenutak je dolazak mladenaca, koji stižu glavnom ulicom, dok se ispred njih kreću djevojke, bacajući cvijeće i karamele posmatračima, da bi se odmah nakon toga priključile plesu.
Ne može se negirati da Galička svadba danas predstavlja turističku atrakciju. No, unatoč toj činjenici, za razliku od mnogih drugih dešavanja, koji su izgubili na autentičnosti, Galička svadba je uspijela sačuvati atmosferu drevnog i lijepog narodnog običaja. Ograničeni smještajni kapaciteti te izolovana pozicija sela spriječavaju masovni priliv turista, koji teško da prelazi brojku od preko dvije stotine ljudi.

Da bi stigli u Galičnik, smješten između planina Mavrova, potrebna vam je dobra auto mapa, budući da nema dovoljno putokaza. Postoji mogućnost da se stigne u organizovanom aranžmanu ali to nije baš najeftinija opcija. Naš savjet je da putujete samostalno, prenoćivši kod neke od porodica iz sela (uz malo poduzetnog duha lako je postići dogovor).
Galička svadba je živahno narodno veselje koje vrijedi doživjeti, prepustiti se bojama, ritmu i suncu makedonskog ljeta.

izvor:putovatibalkanom


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

zorica7 (55)
Hvala ti Živane na ovom blogu..lepo si to osmislio.Naime svuda u svetu svaki narod se trudi da promoviše svoju tradiciju...evo sad u šaniji veče flamenga..a mi imamo tako puno lepih tradicionalnih dešavanja i kulturna baština nam je bogata ali ne znamo je promovisati...i ovo je tvoj doprinos promociji Makedonske kulturne baštine..koju ja eto i danas smatram našom...Makedonija mi je u srcu ...i žao mi je što nismo zajedno kao nekad...
#3, 25.09.2010 - 10:52
Zorice delimo istu tugu kada je u pitanju prošlost,u pravu si nastojim promovirati vrednpsti NAŠEG BALKANA ma kako ga neki hteli zvati i svojatati.Tu žive moji prijatelji,dobri ljudi od vardara pa do Triglava zato sam i rekaoNAEG BALKANA
nemisleći pri tom ništa svojatait jer me nezanima ime vlasnika.Zanima me samo narod.
Hvala ti na ovakvom komentaru.
25.09.2010 - 11:01
ja sam prsisusutvovao jednoj.....samo pre dvadestetak tako da mi je tada bilodosadno...ai sad su ti krajevi tamo opustili...svi su presli u gradove ......i to je to
#2, 25.09.2010 - 09:33
Mislim da posoje zaineresovani da očuvaju bot tog narodnog običaja a time i značaja tom kraju.
25.09.2010 - 10:53
lena65 (53)
HVALA POSTOVANI NA IZVRSNOM BLOGU ..ZAISTA JE DIVNO JA SAM IZ MAKEDONIJE I SVE TO ME FASCINIRA ..POBORNIK SAM ZA OCUVANJE TRADICIJE I OBICAJA MOG NARODA ..
#1, 25.09.2010 - 07:49
hvala na komentaru.
lepo je čuti ovakav komentar od nekoga ko je vezan za taj kraj.
25.09.2010 - 08:32