Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
unans67 blog

99000 kcal - KAO RANI MRAZ

Koliko je prošlo od početka moje dijete? Više od mesec dana.

Skinula sam ukupno pet kilograma. Možda ne pet, četiri i po. Tu sam, kolebam se između 61 kg i 61,5 kg već dugo. Sad sam u periodu stagnacije. Teško mi je da ne jedem. Uspela sam ove nedelje da izdržim dva dana na voću, ali jela sam i sinoć, i danas, i to baš mnogo. Valjda će i ovaj period stagnacije proći, pa da nastavim gde sam stala i stignem to tih željenih 55 kg bar do sledećeg leta... Vreme mi ne ide na ruku, dolazi hladno vreme, zima, kad se manje krećemo i jedemo jaču hranu. Ipak, potrudiću se da izdržim.

Šta je pozitivno? Uvukla sam u teget farmerice od đavolje kože, u koje ulazim tek ako sam vitka. Bila sam oduševljena danas kad sam ih obukla. Ima još mnogo uskih farmerica u koje još ne mogu da se uvučem, ali biće, nadam se, i to jednom...

Sad da se okrenemo drugim temama. Bila sam na besplatnoj projekciji Balaševićevog filma "Kao rani mraz" u ponedeljak. Mnogo volim Balaševića, veliki sam poštovalac njegovog dela (ne i lika. Kao čovek on ima problematičnih strana. Ne volim njegovo "uvlačenje" Hrvatima i Slovencima, uostalom svima gde napravi koncert, a nikada se nije setio da održi besplatan koncert za svoje Novosađane na trgu. To bi bio događaj! I to njegovo politiziranje! Treba razdvojiti ličnost umetnika od njegovog dela. Neko može da stvara božanstvena dela, ali da kao čovek bude običan kreten. I obrnuto. Postoji hiljade predivnih ljudi koji nikada nisu stvorili umetničko delo), pa sam odlučila da odem.

Otišla sam sama, nadajući se da ću nekog sresti, s nekim popričati. Pošto je sada uveče već jako hladno, a projekcija je bila u letnjem bioskopu, obukla sam džemper, obula čizmice i ponela kaput. Uopšte se nisam prevarila u proceni. Da nisam imala kaput, smrzla bih se i verovatno izašla sa pola projekcije.

Nisam srela ni upoznala nikoga. Sela sam u treći red, pored mene je bilo nekoliko praznih mesta. U neko doba pojavio se jedan tip, sam kao i ja. Seo je tako da je između nas bila jedna prazna stolica, mada sam mu rekla da je i mesto pored mene slobodno. Sedeo je neko vreme, stalno se ogledajući, i na kraju ustao i otišao. Šta to izazivam u ljudima, pa odlaze od mene i ne žele sa mnom da se sprijatelje, komuniciraju? Imam li tako negativnu auru? Ne znam. Moguće je. Treba da promenim svoje misli i očekivanja, da bi stvari krenule nabolje. A to mi najteže ide...

Kakav je film? Pa, dobar je za nešto što je besplatno.

Time sam vam sve rekla...

Ništa specijalno.

Fotografija je prelepa. Panonski pejzaži i Tisa dočarani su majstorski.

Ipak, ako se prvo pominje fotografija, nešto tu nije u redu, zar ne?

To je apsolutno tačno.

Priča je ono što je srž. Ona je tanka i nategnuta. Ljubavi koje treba da budu ono što "nosi" priču, predstavljene su, najblaže rečeno, neubedljivo. Kad se samo setimo velikih ljubavi sa filma, na primer, ljubavi u "Seviljskom berberinu", jasno je koliko ovo ne može da se meri sa velikanima. Postoji tu nekoliko ljubavnih priča, od kojih je najneubedljivija ljubav mladog sveštenika prema lađarevoj kćerki Oleani (iz pesme "Noć kad je Tisa nadošla, a na njoj nošnja raskošna: samo sandalice, prstenčić i u kosi venčić od ivanjskog cveća", koja mi je jedna od omiljenih pesama, vezana čak i za jednu od mojih ljubavi. Mogu samo da kažem da je ovakva lađareva kćer razočaranje). Uopšte mi nije jasno gde se vide njegova osećanja prema njoj. U tome što je istetovirao prvo slovo njenog imena na ruci, ili joj pevao pod brodskim prozorom serenadu koju mu je drug rekao da otpeva? Nije mnogo ubedljivija ni Vasina ljubav prema toj istoj Oleani. Za nijansu je ubedljivija ljubav mladog Andrije prema Otiliji ("Lepotuški". Opet prelepa pesma, koja me upravo frapantno podseća na mene. Ova Otilija nije Lepotuška ni malo. Lepa jeste, ali je udata i ne uskače "u ocove čizme, pa do čarde preko verande". Nema ni onog ringlova koji mi je stvarao knedlu u grlu). Sve u svemu, neće se pamtiti, jer nema šta da se pamti.

Glumačka podela je, takođe, slaba. Tu mislim na mlade glumce, one koje igraju glavne uloge. Ne mogu ništa reći o bardovima našeg glumišta, Šerbedžiji, Mustafi Nadareviću ili Miri Banjac, ili dokazanom mladom glumcu Nikoli Đuričku, ili Vojinu Četkoviću, ali oni igraju samo epizode. Oni od koje se očekivalo da "nose" film nisu izabrani na pravi način. Ne znam šta je Balaševića ponukalo da izabere baš njih. Jasan je izbor ćerke za glavni ženski lik, ali Jovana Balašević je glumica koja može da igra samo u očevom filmu. Nije lepa, nema harizmu. Potpuno je prosečna. Majka joj je tri puta šarmantnija i lepša. Mora da je strašno imati takvu majku, koja sa više od "pet banki" izgleda kao devojčica. Olivera, svaka čast na izgledu!

Najbolju ulogu ostvario je, po mom skromnom mišljenju, Uja. Ne znam ime tog glumca, ali toliko je šarmantan, da sam se smejala čim se pojavi u kadru. I priča o Štukonu je odlična vinjetica.

Dijalozi i monolozi su previše knjiški i pesnički. Čovek se u običnom razgovoru tako ne izražava, čak ni ako ima šta da kaže. "Šta će mi sat umoran od tuđih minuta?" To je odlično za stih neke pesme, ali nađite mi čoveka koji će tako nešto reći za kartaškim stolom? Balaševiću, malo si preterao. Tvoje pesme i (neke, na prvom mestu "Tri posleratna druga") knjige su divne, ali filmski tekst se piše malo drugačije...

I eto... Drago mi je što sam videla film, ali da sam ga platila, osećala bih se prevareno. Posebno da sam platila ulaznicu 800 dinara, koliko je koštala premijera u "NIS"-ovoj pozorišnoj sali.

Đole, moj ti je predlog da se držiš svojih pesama... 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

mozes ti to....ja verujem u tebe
#2, 25.09.2010 - 23:25
Hvala, druže. Mnogo mi znači ta podrška.
25.09.2010 - 23:52
gabcsi74 (44)
#1, 25.09.2010 - 22:22