Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zjovan29 blog


Plesovi iz Vojvodine

Vojvodina je vrlo plodno područje u sjevernom dijelu Srbija naseljeno s puno različitih etničkih skupina. Carinski Srbi, Rusini, Ukrajinci, Slovaci, Rumunji i drugi narodi su integrirani i povezani u koreografiji ispunjeni s atraktivnim elementima. Publika često ostaje bez daha, dok gleda te plesače kako obavljanju svojih akrobacija.


akrobacija

Plesovi iz zapadne i srednje Srbija

Šumadia predstavljaju srce Srbija, gdje možete pronaći najljepše i najzanimljivije izvorne srpske narodne plesove. Maleni i nježni koraci te ples sa brzim pokretima koji su etnografsko i povijesno značenje isprepleteno s običajima. Kostimi za ovaj ples predstavljaju poseban vizualni doživljaj, a svaki dio nošnje je umjetničko djelo.
Plesova iz istočne Srbija


Ovo su plesovi, s istoka gdje Srpski Vlasi i Srbi žive zajedno. Kao i sve ostalo u Jugoslaviji, običaji i plesovi ova dva naroda su mješani. Vlasi se nekada vjerovali da okidanje može otjerati duhove zemlje, pa su ovi brzi koraci predstavljali najzanimljiviji dio ovog plesa. Kostimi za ovaj ples su tipična pastirska odjeća (od ovčje vune prsluci i pelerine, štapovi za hodanje , koje su nosili dok čuvaju ovace.
Srpski plesovi iz Gnjilana

Srpski plesovi iz Gnjilana su plesovi iz kolijevke srpske duhovne kulture i tradicije. Oni su izrađeni prema bilješkama sestara Janković i predstavljaju stilizirane plesove s originalnim elementima srpskih plesova iz Kosova. Narodne nošnje visoko procjenjene se od strane žirija na raznim natjecanjima.Ovaj ples je također osvojio 1. mjesto na natjecanju "Amateri u svoj grad" u 2002.
Šopski Plesovi

Repertoar dinamičnih plesove iz istoče Srbije u kojoj navike i Bugarske srpskog stanovništva su isprepletene. U ovom plesu možete vidjeti elemente bugarskog folklora u svim svojim dinamičnim i brzim mijenjanjem koreografskih motiva i oblika
Vranjski čoček

Ona počinje s pozivanjem djevojka na ples nakon čega slijedi ples plemića i završava u divlji i razigrani "Cocek" ples koji se izvodi od strane Roma. Činjenica da je ova regija bila petsto godina pod turskom vlašću najbolje se vidi u kostimima.
Plesovi iz Niške oblasti

Središnjem dijelu južne Srbija, u dolini rijeke Nišave u padinama Stare planine, nastao plesovi srpskog stanovništva koji je
prožet utjecajem bugarskog folklora. Narodna nošnja predstavlja karakterističan izraz okruga iz kojih ti plesovi potječu.


izvor:translate


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Luuna (49)
Lepooo
#4, 28.09.2010 - 10:10
zahvaljujem i jako mi je drago da nas ima,mislim dosta koji volimo taj deo naše kulture.
28.09.2010 - 10:17
Znas kako se kaze "kroz Srbiju ne igraj, nego gledaj"....

vranjanska svita zakon....prostruji krvvvvvv....temperatura skociiiiii
#3, 28.09.2010 - 09:34
Probat ću to uskoro doživiti.
28.09.2010 - 10:01
cica52 (65)
sve je lepo i dobro
#2, 28.09.2010 - 09:23
Iskreno hvala
28.09.2010 - 09:30
odlicno......Vranje je favotit uvek
#1, 28.09.2010 - 08:10
i meni iako nikada nisam dole bio.
28.09.2010 - 09:28