Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
flashgordon blog

koje su vam boje carapke????

Čarapa je odevni predmet, koji se nosi na nogama. U hladnom delu godine, služi zadržavanju toplote, a u toplom delu godine sprečava znojenje nogu.                                                                                    

Tokom stoleća, čarape su se menjale. Prve su bile načinjene od životinjske kože i zavezane oko zglobova. Stari Grci nosili su čarape od životinjske dlake. Rimljani su nosili kožne i vunene čarape. Oko 1000. godine, čarape su bile statusni simbol među plemstvom. Izum šivaćeg stroja 1589., omogućio je 6 puta bržu izradu čarapa. Usprkos, i dalje su se u velikoj meri izrađivale ručno sve do oko 1800. godine. Veliki napredak u izradi čarapa, dogodio se izumom najlona 1938. Do tada su se čarape izrađivale od vune, pamuka i svile. S vremenom su nastale i čarape od materijala poput akrilika, poliestera, polipropilena, spandeksa i dr.
 Čarape se izrađuju u raznim bojama i uzorcima. Na sportskim nadmetanjima, sportistii imaju odeću različitih boja, u koju su uključene i čarape, kako bi se razlikovali od protivnika. U fudbalu se ispod čarapa nose kostobrani, koji štite noge od udaraca kopačkama.

Čarape se izrađuju u različitim veličinama. Postoje različiti načini označavanja veličina čarapa u centrimetrima, inčima i sl. Debljina čarapa od najlona, označava se u denima.

Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 16  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

nena-89 (28)
ha ha ha ha ha
#1, 06.10.2010 - 17:05