Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
visky3 blog

Džon Lenon je svojevremeno, u jeku najveće slave Bitlsa, svojom izjavom da su Bitlsi popularniji od Isusa Hrista, izazvao ogromne kontroverze I burne reakcije javnosti. Posle je morao da objašnjava šta je hteo da kaže, te da je mislio na snagu pop kulture, koja stvara planetarne idole, ali je malo koga to moglo da razuveri da Lenon nije želo da uvredi ni Isusa ni hrišćane.

Iako je možda njegova izjava bila izraz opijenog ega, činjenica je da je Lenon nagovestio smer u kome će ići savremena kultura – idoli i idolatrija jesu obeležje ove ”zapadne pustolovine čoveka” u poslednjih šezdesetak godina.

Sada, skoro trideset godina posle njegove smrti, dogadja se neverovatna stvar – ne samo da su Bitlsi i Lenon memorabilije postale skupoceni predmeti na aukcijama širom sveta, da njihove prve ploče sa autogramima dostižu astronomske cifre, a da su naočari ili kape koje su nosili postali fetiši obožavalaca, nego je sada i pramen Lenonove kose, sa njegovim autogramom I posvetom frizerki koja ga je šišala, pronudjen na jednoj aukciji u Engleskoj za nekoliko hiljada funti.

Tvrdnje obožavalaca da je Džon Lenon postao jedna ikona, sada dobijaju na težini – Lenon postaje neka vrsta sveca – a delovi njegovog fizičkog tela, postaju skupocene relikvije savremene pop kulture , u kojoj reč obožavanje nije ni preterana ni suvišna.

Savremeni mediji stvorili su bezbrojne idole kojima se klanjaju i koje obožavaju “sledbenici” diljem zemaljske kugle, bez obzira da li se radi o zvezdama iz oblasti zabave ili iz oblasti politike.

Kupiti pramen kose nekoga ko je umro - govori i o opsednutosti zapadne civilizacije telom, to jest o opsednutosti trošnošću fizičkog tela, te o pokušaju da se preko njega bude ”u komunikaciji sa idolom”. A činjenica da se savremene ”relikvije” ne razlikuju suštinski od onih koje se čuvaju u crkvama, samo dokazuju ”religiozni” karakter odnosa izmedju pop kulture i njenih konzumenata.

Kad je Isus Hristos postao “super star” – dobio je konkurenciju. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: