Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
visky3 blog

Evropa se ne šali –restriktivni zakoni kojima se uredjuje “bolji život” samo jedan drugi stižu, a zakoni kojima se pušenje iskorenjuje sa javnih mesta stižu I do naših granica. U mnogim evropskim zemljama zabranjeno je pušenje svuda, čak i u restoranima- pasivni pušači , to jest oni koji udišu tudj duvanski dim, ni krivi ni dužni, takodje postaju žrtve duvanskog dima – zakoni ove vrste, dakle, služe zaštiti ljudskog zdravlja . U tom smislu , zabrana pušenja u sredstvima javnog prevoza, u kancelarijama, čekaonicama i slično, može da se razume i podrži – ali zabrana pušenja u restoranima, za mnoge pušače predstavlja atak ne samo na ličnu slobodu, nego pre svega na ideju uživanja. Kafana tome I služi – romantičarsko-boemski koncept slobodnog vremena i uživanja redukovan je ovim novim stavom na nešto potpuno suprotno duhu kafane – kafana se pretvara u neku novu vrstu menze u koju ljudi idu da bi se hranili.

Birokratski duh evropskog zakonodavstva previdja tu činjenicu života – kafana nije priča o zdravoj hrani I zdravom vazduhu, to nije priča o vazdušnjoj banji i dijeti, već o strastima. A strasti su proterane iz javnog prostora, ukoliko nisu dirigovane. U “Velikom bratu” može i seks, ali pušenje u kafani ugrožava decu. A šta će deca u kafani?

To i jeste paradoks savremene kulture – zabraniti pušenje, ali uvaliti mnogo tableta sa sedativima, uključujući i one uz koje se prekida pušenje . Aseptiozovati život, stvoriti manje aljkave zavisnosti, to je priča o savremenim prividima, o novom licemerju koje je suštinski mnogo opasnije nego što na prvi pogled izgleda.

Možda će nekome pasti na pamet da donese zakone po kojima se zabranjuje muzika u kafanama – jer ima onih koji ne podnose muziku? Možda će neko zabraniti točenje alkohola u kafanama, a nije nezamisliv ni zakon kojim će roštilj, škembići i ljuta papričica biti pod restrikcijom?

Uredjenje javnog prostora , u najširem značenju tog pojma, nužno navodi na pomisao da je savremenom zakonodavcu cilj da uredi “unutrašnji prostor” pojedinca. Zdravo društvo je kontrolisano društvo. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: