Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
dragomc blog

Balkanu prete razorni zemljotres i jak cunami

Tim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu "Geology" studiju u kojoj se, na osnovu višemesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem.
Tim američkih i hrvatskih stručnjaka objavio je u prestižnom naučnom magazinu "Geolodži" (Geology) studiju u kojoj se, na osnovu višemesečnog istraživanja, tvrdi da bi čitav Balkan mogao da bude ugrožen razornim zemljotresima, a priobalje čak i snažnim cunamijem.
Ovaj međunarodni ekspertski tim je istraživao mogućnost poremećaja unutrašnjosti tla u okolini Dubrovnika, ispitujući tektonske nestabilnosti u tom hrvatskom primorskom gradu, kao i na čitavom Balkanu.
Povod je bio, kako navode hrvatski i drugi mediji u svetu, taj što kod Dubrovnika ispod mora postoji tektonska pukotina koja se pruža prema severozapadu Balkanskog poluostrva, u ukupnoj dužini od 200 kilometara.
Naučnici pretpostavljaju da bi ceo Balkan mogli da pogode razorni zemljotresi, mogućne jačine čak do sedam stepeni po Rihterovoj skali.
Istovremeno je, kao posledica takvog zemljotresa, moguć i veoma jak "balkanski cunami", koji, kako kažu naučnici, ne bi bio snažan kao onaj koji je pre nekoliko godina pogodio Indoneziju, ali bi u svakom slučaju mogao da razori morsku obalu i prouzrokuje ogromne štete.

ovo nisam ja napisao,vec samo prekopirao sa monda....a obljavljeno je 19. novenbra 2008....


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Milunko (61)
Auuu! Pa kako da spasemo kapital (posteno oteti) nasih mnogobrojnih CAREVA.?????
__________________
Drmalo je dobro pre neki dan. Probudi me tutnjava. Prvo sto sam pomislio je ,, Ma sad ce da prestane. Ono drma i dalje.Uhvatim pokrivku i sklonim je sa mene, ono jos drma. Ustanem i sednem na krevet, razmisljam sta da ponesem napolje(mrak, malo se vidi od ulicnog svetla). Dohvatim neke prnjice,onako sedeci ali gde su carape?Napregnem moje rodjene okice da ih nadjem, gde cu napolje bez carapa. kad ono konacno presta da drma.
Znas kad bih se ja spasao da se kuca rusila.? Malo juce.
Zasto bih se ja opterecivao sa stvarima na koje nemam nikakve sanse da uticem.
Zato, bez panike i sekiracije. Ne oderdjujemo mi dan odlaska sa ovog sveta.
#1, 08.11.2010 - 21:16
 

Korisnik
offline
offline dragomc (30)
Srbija, Raški okrug, KraljevoBlogovi: tagovi
nema tagova