Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
makssx blog

Kao 21-Godišnja devojka zaputila se u Ameriku, doktorirala na Kolumbija univerzitetu, pet decenija radila kao profesor istorije, štedela i investirala novac i postala milioner! Onda je Radmila Milentijević u Njujorku 1994. osnovala Svetski dobrovoljni fond za humanitarnu pomoć i obnovu Srbije, Bosne i Hercegovine i Krajine i postala jedan od najvećih donatora svog naroda.

U Srbiji je završila ekonomski fakultet, a istoriju je diplomirala na čikaškom univerzitetu 1961. Profesorsku karijeru započela je 1966. na Katedri za istoriju Siti koledža gradskog univerziteta u Njujorku, a doktorirala na Kolumbija univerzitetu u Njujorku 1970. godine. U dva navrata bila je ministar u vladi Slobodana Miloševića, 1992. šest meseci ministar bez portfelja, a od februara 1997. do marta 1998. ministar za informisanje.

Ovih dana Radmila Milentijević u Beogradu vredno radi na promociji svoje knjige o Milevi Marić-Ajnštajn i njenom životu sa nobelovcem Albertom Ajnštajnom. Iako je duboko zagazila u osmu deceniju života srpska milionerka ne miruje, čita, piše, obilazi Srbiju, bolnice, škole, manastire i crkve, pomaže i šakom i kapom. Ne miruje ni dok nam u svom stanu, u najužem centru Beograda, priča o sebi, neprestano vadi knjige i dokumenta iz rafova ogromne kućne biblioteke, pokazuje fotografije, poseže za telefonom koji se oglašava svaki čas.

Intervju Radmile Milentijević:

"- Rođena sam 1931. u selu Vlaški Do, u okolini Azanje, ali sam odrasla u Beogradu pored oca, majke i sestre. Život me nije mazio, imala sam samo devet godina kada je započeo Drugi svetski rat. Moj otac se u tom ratnom haosu privoleo četnicima, emigrirao je 1943. u Nemačku, a zatim u Francusku.

Sa majkom i sestrom živela sam u jednoj sobici i kuhinji, u Zahumskoj ulici. Iako sam u komunističkoj Jugoslaviji bila dete političkog emigranta, završila sam gimnaziju, a zatim i ekonomiju na beogradskom Ekonomskom fakultetu.

Bila sam željna duhovne i intelektualne slobode. Uspela sam da dobijem crveni pasoš i otputujem u Pariz, u posetu ocu. U stvari, otišla sam rešena da se nikada više ne vratim u Jugoslaviju.


- Mnogi me pitaju kako sam ostvarila američki san, zaradila svoj prvi milion dolara. U Americi nisam dobila ništa na tacni, radila sam danonoćno, bavila se naučno-istraživačkim radom, pisala za stručne časopise, bila šef katedre za istoriju... Ali, pravo prosvetljenje sam doživela kada sam još kao student upoznala u Libertivilu vladiku Dionisija koji je u to vreme bio starešina svih naših crkvi u svetu. Ispričala sam mu sve o sebi, da želim da uspem u životu, da napravim karijeru u Americi.

Rekao mi je: "Ovo je surov kontinent gde imaš samo jednog prijatelja, a to je dolar. Kada zaradiš dolar, podeli ga na tri dela. Prvi deo uloži u banku i zaboravi ga. Sa drugim delom pomozi svojoj familiji, ali i svima u domovini kojima je pomoć potrebna, jer si se u Srbiji besplatno školovala i mnogo naučila. Onaj treći neka ti posluži za život".


- Osnovala sam Srpski dobrovoljni fond za humanitarnu pomoć, kojem se priključilo oko 300 naših iseljenika. Sakupljali smo novac, i po 12 miliona maraka godišnje i slali ga u Srbiju. Taj novac je bio upotrebljen za izradu i održavanje puteva, gradnju mostova, da ne nabrajam... Funkcionisalo je to savršeno do 2000. Odjednom su nam pare bile zamrznute, kao da su nestale, nismo mogli da im uđemo u trag.

Naši iseljenici su prestali da daju novac za pomoć Srbiji, slobodno mogu da kažem da je time naneta grdna šteta. Fond je dobio taj novac nazad pretprošle godine, ali koga jednom krokodil ujede taj se i guštera plaši. Međutim, naši mladi ljudi rođeni u dijaspori vrlo malo znaju istoriju Srbije i o značaju donatorstva. Mladi radije kupuju skupe automobile i jahte, mnogi o ulozi i značaju donatora i ktitora za domovinu ne znaju ništa ili imaju o tome ružnu sliku.

Jer, šta je sa novokomponovanim srpskim bogatašima gde je njihov novac za humanitarnu pomoć, a o aferama neću ni da pričam. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline makssx
Novi Zeland, West CoastBlogovi: tagovi
nema tagova