Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
marjjjana blog

Plava boja - umirujuća boja neba i vode

0dcfd1063f4100993218fea5b20ec3dd.jpeg
Plavo je boja neba, vode, dubine i mora. Iako se obično povezuje sa vodom i nebom, plava boja simbolizira spokoj i beskonačnost i to posebno svetlije nijanse. Pazite se, jer neke nijanse plave uzrokuju osećaje tuge i samoće. Čiste nijanse plave boje daju osećaj nadahnuća, iskrenosti i smirenja, dok tamnije boje teraju na iskrenost i umerenost. Tirkizna boja simbolizira mladost i komunikativnost te izaziva tradicionalni osećaj zaštite, zdravlja, sigurnosti i snage.

Plava boja simbolizuje istinu, vernost i plemenitost. Isto kao i zelena to je hladna boja, smatra se smirujućom. Vidimo je kao boju vode i vazduha, što je čini misaonom i emotivnom bojom koja može izazvati smirenost ili tugu. Često se koristi u bolnicama, jer se smatra da ima smirujuće dejstvo na centralni nervni sistem.
Spavaće sobe i eventualne sobe za meditaciju najbolje je obojiti u plavo pošto je energija plave boje vrlo umirujuća i duhovna. Plava boja će takodje uspešno pomoći čoveku da zaspi. Sa velikim spektrom nijansi koje ova boja pruža, rađa se mnogo mogućnosti da plava postane dominantna u vašem domu. Ova boja uglavnom asocira na osećaj mirnoće i olakšanja.

Nasuprot emocionalno toplim bojama kao crvena, oranž i žuta, plava je povezana sa svesnošću i intelektom. Plava je muška boja, i visoko je prihvaćena kod muškaraca. Plava je omiljena boja više od pola svetske populacije. Kombinacijom svetle i tamno plave se može stvoriti osećanje pouzdanosti.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

#2, 13.02.2013 - 13:58
vld (43)
.
#1, 13.12.2010 - 17:56
 

Korisnik
offline
offline marjjjana (35)
Srbija, Severnobacki okrugBlogovi: tagovi
Arhiva unosa