Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Pera75 blog
Kulturo, eve me! Ovaj posprdni usklik koji je svako od nas bar neki put upotrebio u različitim kontekstima, zapravo, sažima jadno stanje našeg društvenog miljea koji već decenijama vegetira u zagrljaju rialiti zabave, treš muzike, nakaznih modnih stilova, ostrašćenog političkog govora i tabloidiziranih medija. Kad se tome doda podatak da je u Srbiji više od 1,3 miliona nepismenih i ljudi koji nemaju završenu osnovnu školu, onda dobijamo plodno tle na kome se lako prima primitivizam svake vrste i nameće stil života u kome se bahatost, površnost i pohlepa promovišu kao poželjni obrasci ponašanja.
Postajemo društvo, gde se u biblioteku ide krišom, čitanje smatra sramotom i gde javni govor zagađuju skupštinski TV prenosi, dok država stoji sa strane i mirno posmatra kako životni idoli mladih postaju političari i trećerazredne pevačice jeftinog izgleda i skupe garderobe.
Da se razumemo, ni u nazovi prosvećenim društvima se ne otimaju o Tolstojeva i Floberova dela, ali se barem ispovesti marginalaca raznih fela ne uzdižu na nivo književnog obrasca, a zakoni obavezuju na pristojno ponašanje koje uvažava slobodu onog drugog. Ni blazirani Englezi nisu baš ludi za Rahmanjinovom ili Šopenom, ali samo se ovde na pomen klasične muzike zbijaju neukusne šale, a na one koji uveče odlaze na „Kolarac“ se gleda kao na sektu devijantnih tipova kojima nešto sigurno fali.
I samo ovde će na parkingu ostaviti kesu punu smeća, “iskulirati” stariju osobu koja stoji u autobusu, a narodni poslanik će bez posledica i na opšte oduševljenje milionskog auditorijuma ministru reći da laže.
Izopačenost svake vrste postoji i preko našeg plota, samo što se tamo zna šta je šta i gde je čemu mesto, a kod nas je sve pomešano i ispremetano, dok na kraju nismo došli do toga da jedna opskurna estradna zvezda u uticajnoj televizijskoj emisiji drži pridike jednom Jovanu Ćirilovu. Otuda je sasvim primereno što se pri vrhu liste bestselera nalazi knjiga televizijske voditeljke koja je najveći deo karijere u “ružičastim” emisijama postavljala pitanja misliocima kao što je Jelena Karleuša, na temu “najnovijeg projekta” i planova za večeras.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

citer (49)
današnji Blic - Magazin , plagijat , al nema veze , treba da ga pročita što više ljudi
#1, 16.01.2011 - 20:14
tacno to je tekst iz Blica i veoma je poucan
16.01.2011 - 20:47