Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
superpedja blog

DOZVOLITE SEBI DA SE DOSAĐUJETE

Za mnoge od nas, životi su toliko ispunjeni podsticajima, i obavezama, da je skoro nemoguće da sjedimo mirno, manje-više opušteni, ne radimo ništa – čak i na nekoliko minuta. Jedan prijatelj mi je jednom rekao: “Ljudi više nisu ljudska bića. Trebalo bi da se zovemo ljudski radnici.”
Prvi put da sam pomislio da prekovremeno dosađivanje zapravo može da bude i dobro za mene, bilo je dok sam učio sa terapeutom u La Koneru (savezna država Vašington), gradiću gdje je vrlo malo toga moglo da se ‘radi’. Pošto smo završili naš prvi zajednički dan, pitao sam instruktora: “Šta ovdje može da se radi uveče?” Odgovorio mi je: “Ono što bih ja volio da ti radiš jeste da dozvoliš sebi da se dosađuješ. Ne radi ništa. To je dio tvog treninga.” U prvom trenutku sam pomislio da se šali! “Zašto bih, za ime boga, izabrao da se dosađujem?” pitao sam. Nastavio je da objašnjava: “Ako dozvoliš sebi da se dosađuješ, čak i na sat vremena – ili manje – i ne suprotstavljaš se tome, osjećanje dosade će biti zamijenjeno osjećanjem mira. I poslije malo vježbe, naučićeš da se opustiš.”
Na moje veliko iznenađenje, bio je potpuno u pravu. U početku sam to jedva mogao da podnesem. Toliko sam navikao da u svakom trenutku nešto radim, da sam se zaista opirao. Ali poslije nekog vremena sam se navikao, i naučio sam da uživam. Ne govorim o satima zaludnog vremena ili ljenosti, već jednostvnom učenju umjetnosti opuštanja, ili jednostavno ‘biti’ umjesto ‘raditi’ nekoliko trenutaka svakog dana. Ne postoji neka specijalna tehnika, osim jednostavno svjesno ništa ne raditi. Sjediti mirno, možda gledati kroz prozor i biti svjestan svojih misli i osjećanja. U početku će vam možda biti malo nelagodno, ali svakog dana će postajati sve lakše. Isplatiće se višestruko.
Veći dio našeg nemira i unutrašnje borbe proizilazi iz zauzetih, preaktivnih umova kojim je stalno potrebno nešto što bi ih zabavljalo, nešto na šta bi se usredsredili, stalno se pitajući:”Šta je sljedeće?” Dok večeramo, pitamo se šta ima za desert. Dok jedemo desert, razmišljamo šta bismo mogli da radimo poslije toga. Poslije te večeri, dolazi “Šta bismo mogli da radimo ovog vikenda?” Pošto smo bili napolju, ulazimo u kuću ili stan i odmah uključujemo televizor, podižemo slušalicu, otvaramo knjigu ili počinjemo da spremamo. Skoro kao da se plašimo pomisli da nećemo imati šta da radimo čak ni za minut.
Ljepota nedjelanja je u tome što vas uči da razbistrite um i da se opustite. Omogućuje vašem umu slobodu da ‘ne zna’, u jednom kratkom vremenskom razmaku. Kao i tijelu, i vašem umu je takođe potreban povremen odmor od grozničave rutine. Kada dozvolite vašem umu da predahne, on postaje jači, oštriji, usredsređeniji i kreativniji.
Kada dozvolite sebi da se dosađujete, to znači da se ogromna količina pritiska skida sa vas. Sada, kada mi neko od moje dvoje djece kaže: “Tata, ja se dosađujem.”, ja odgovorim: “Odlično, dosađuj se još neko vrijeme. To je dobro za tebe.” Kada jednom tako kažem, ono odustane od ideje da mu ja trebam riješiti problem. Vjerovatno nikada niste mislili da neko može da vam predloži da se dosađujete. E pa, za sve postoji prvi put!

Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Danka46 (69)
Ja se cesto dosadjujem,fizicki naravno,ali mi ne uspeva da "pustim mozak na otavu" izreka koju sam ko zna kad cula.Znam da je veoma vazno svakog dana meditirati na taj nacin....ne razmisljajuci niocemu!Ali malo kome to uspeva,pa i meni!
#1, 22.07.2011 - 17:57
Otkrio sam kada je to u stvari moguce. Moguce je kada si zaljubljen
23.07.2011 - 22:46