Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
stefanpr blog

Ne preterujte sa vitaminskim preparatima...

Neki vitaminski i mineralni preparati mogu ozbiljno naškoditi vašem zdravlju.
Iako u najvećem broju slučajeva sve potrebne hranljive i zdrave sastojke možete dobiti kroz izbalansiranu ishranu, mnogi i dalje radije posežu za preparatima.
U izveštaju SZO pomalo dramatično se upozorava da dnevna doza od 1.000 miligrama vitamina C, 1.500 miligrama kalcijuma ili 17 miligrama gvožđa u preparatima može kod mnogih osoba izazvati bolove u stomaku i dijareju - iako simptomi iščezavaju kad se obustavi korišćenje preparata.
Savetuje se da se nikada dnevno ne uzima više od 10 miligrama vitamina B6 - sem ako se to čini pod nadzorom lekara.
Beta karoten, jedan od antioksidanata koji se nalazi u pomarandži i žutom voću i povrću, može imati nepovratne štetne efekte na organizam pušača - ako se uzima dugo u velikim dozama.
Mangan takođe može biti štetan po zdravlje starijih ljudi u dužem vremenskom periodu, dok je dokazano da ozbiljnu štetu po zdravlje imaju nikotinska kiselina, cink i fosfor ako se koriste dugo.

Nadam se da ce vam ovaj tekst pomoći da razmislite o tome šta, i u kojoj količini uzimate od navedenih preparata, a moj iskren savet je da koristite što vise voća i povrća i da izbegavate sintetske vitaminske preparate..


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

zagibg (60)
u potpunosti se slažem, svi ovi vitamini mogu se u dovoljnoj količini uneti u organizam kroz hranu, a pogotovu trudnice treba da vode računa o unosu tih sintetičkih vitamina i minerala
#1, 27.03.2011 - 22:15
 

Korisnik
offline
offline stefanpr (26)
Srbija, Nišavski okrug, NišBlogovi: tagovi
nema tagova