Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
woolveen blog

Danas, kada postajem pionir...

...dajem časnu pionirsku reč: Da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, i biti veran i iskren drug, koji drži datu reč; Da ću voleti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju; Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio drug Tito; Da ću ceniti sve ljude sveta koji žele slobodu i mir!

E, da, odmah da kažem, ja nisam bio pionir. Pripadnik sam one generacije koja je bila uskraćena za crveno maramče, plavu kapicu i časnu pionirsku. Mene su u školi učili da nam je Slobica svima tatko, da smo stariji od ameba, da volim i ja v(l)as(t), da je Ceca keva i da nam je život Koka-kola, Marlboro, Suzuki...

Anyways, pričao sam sa jednim mladim pripadnikom jedne od onih organizacija koje ne kažu gej je okej, sloboda svima, svi jednaki pred zakonom, komšija rulez, onog u Hag, pa nek se oni malko sad mačuju s njim, svi smo mi jedno pleme i tome slično... U, bre, i Evropa, gde nju da zaboravim. Na prvu loptu, dečko je bio stvarno smešan. Iz nekog razloga bio je apsolutno rešen da dokaže da su njegovi stavovi superiorniji od mojih (pričao sam i sa starijim primercima, oni nisu imali takvih želja), da moram iz ovih stopa da napustim te moje liberalne ideje, i da se okrenem SrBstvu, Crkvi i pravoslavlju. To me je i podsetilo na ovu gore - pionirsku zakletvu.

Jednostavno, i jedno i drugo je slepo idolopoklonstvo. Nekad su verolali u tele od zlata, nekad u bratstvo i jedinstvo, malko smo verovali u demokratiju (demokra ti i ja), sad verujemo u heroje epskog pesništva stare i nove generacije. Nije mi to jasno.

Ta priča da nešto dugujemo prošlosti, da moramo da se zaklinjemo nad svetim grobovima ovog ili onog koji se iz ko zna kojih razloga klao sa ovim ili onim, da je stav jednog polu-nindže (realno, popovima fali samo kapuljača i katana, još bolje lightsaber) može da bude validniji od stava akademika, da je dosta validan način da nešto što smatraš bolešću lečiš lopatom preko grbine, da smo u sred svetske zavere, bla, bla, truć, truć, nekako liči na gomilu (cenzurisano, dodaj psovku po potrebi) koju ni najveći (cenzurisano, dodaj pogrdan opis po potrebi) ne bi lupio.

Sa druge strane, ni ovi sloboda, napredak, jevropa nisu baš pod libelom. I oni bi, pod okrivljem progresa ili ko zna čega, da za glavu skrate određeni broj populacije. Pazi sad, ima primeraka za koje ni prstom ne bih mrdnuo da je takva presuda, još bi i skupljao potpise podrške i puckao tonu kokica čekajući live prenos, ali, čekaj, bre, sinko, tako se ne pravi avionče.

Ne kontam kako smo uspeli da dospemo u crno-belo. Da li smo toliko retardirali kao nacija ili nas, pa, zabole lakat en generale?

Neću da poentiram na priči jednih ili drugih, što ih više slušam sve više verujem da vređaju egzistenciju, samo mi nije jasno kako od tog Tito perioda nismo ništa naučili. Posle smo jedino umeli da pravimo nove Tite, neke od blata, neke od mermera, neke još pravimo. Izgleda da je Miloš Obrenović bio u pravu, ono za ovce i nas.

Generalno, treba nam jedan masovni inception. Ili ćemo i dalje svi da radimo u offline modu.

Long live mozak. Power on. Odmah.

p.s. Ovom prilikom pokrećem kampanju - "Ti si kreten". Dakle, svakome ko lupa na bilo kakvu temu o kojoj nema pojma odmah da se kaže: "Ti si kreten".
p.s.s. Nema "Ti si kreten" u komentaru, samo privatnom porukom. :D
p.s.s.s. Apsolutno ne vezano za temu, te s toga i nezanimljivo, pokrećem i drugu kampanju "Iskam srculence". Ovom prilikom se svečano obavezujem da ću: osobi koja me izabere da sve sličke ocenim sedmicom, da ću stalno da je pominjem u svim narednim blogovima, da ću da joj masiram stopala, ispečem prase, rodim petoro dece, izgradim čardak ni na nebu ni na zemlji, da je sanjam minimum 12 dana u nedelji, sav veš da joj ručno operem, kupim novu četkicu za zube, lažem do besvesti, pričam unatraške i na stranim jezicima (gotovo, zaboravio sam šta sam počeo da pišem), ispišem knjigu u tri nastavka, istetoviram nadimak na levom guzu, stavim za pozadinu desktopa, iskam pare na bezpovratnu pozajmicu, tvrdim pazar, i još ponešto, ako se setim... :D

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

woolveen (32)
Majke mi, neću više nikad o politici... :D
#1, 11.04.2011 - 14:43