Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
TAJA85 blog

Serotonin je „kriv”za sve - i za bliskost i intimu, ali i depresiju...

Procene koje donosimo o intimnosti odnosa drugih parova pod uticajem su serotonina, „hemikalije” u mozgu, pokazala je studija objavljena u časopisu Biological Psychiatry. Volonteri čija je nivo aktivnosti serotonina bila smanjena, ocenili su parove na fotografijama kao manje intimne i romantične od onih koji su imali normalnu aktivnost serotonina. Nivo serotonina volonterima naučninici su smanjili manipulacijom koncentracije aminokiseline triptofana, koji je vitalni sastojak u sintezi serotonina.

Serotonin je važan u socijalnom ponašanju, a takođe igra značajnu ulogu u psihičkim poremećajima kao što je depresija - rekao je voditelj istraživanja na Sveučilištu u Oxfordu, Robert Rogers.

Nalaz je važan podsetnik da su naši odnosi sa drugim ljudima pod uticajem procesa koji su izvan naše svesti i kontrole. Ali to otkriće ne bi trebalo biti iznenađujuće. Funkcije serotonina padaju u saradnji sa depresijom, gde je kapacitet za intimnost često ugrožen. Razumijevanje snažnog uticaja tih „hemikalija” je važno za bliske odnose jer štite od razvoja mentalnih bolesti i pospešuju oporavak kod onih koji su pogođeni psihijatrijskim stanjima. Suprotnost je također tačna jer disfunkcionalni odnosi postaju okidač za one u opasnosti od tih stanja. Rezultati povećavaju mogućnost da niža aktivnost serotonina kod ljudi u depresivnom ili nekom drugom psihijatrijskom stanju doprinosi promenama u načinu na koji oni percipiraju osobne odnose, pa čak i njihovu sposobnost održavanja pozitivnih odnosa.

Smanjeni hemijski uticaj na sposobnost za prisnost može biti vrlo važan. Smanjeni kapacitet za intimnost je uznemirujući simptom mnogih psihijatrijskih poremećaja i važan cilj za lečenje - istaknuo je urednik časopisa Biological Psychiatry, John Krystal.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (42)
.
#1, 20.04.2011 - 18:16