Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
TAJA85 blog

7 tema i priznanja koje mogu spasiti ljubav i vezu

Potreba za nezavisnošću, slobodom i „nepolaganjem" računa često se javlja u ljubavnim vezama, naročito u onim dugogodišnjim. Zasićenje partnerom i svakodnevne prepirke razlog su konstantnog povećanja broja razvoda, otkrio je izveštaj jedne britanske pravne kompanije. Kao rezultat toga, britanska je vlada odlučila da pokrene program vredan oko 33 milijuna eura pod nazivom "Podrška vezama", kao savetodavno telo parovima koji se često svađaju.

Dr. Sue Johnson, porodična savetnica u programu, smatra da je moderna želja za nezavisnošću „krivac" za raspad mnogobrojnih brakova. Savetuje parovima da ne bi trebalo da uče tehnike boljeg svađanja, prave velike romantične gestove i isprobavaju nove seksualne pozicije. Iako je sve nabrojano pozitivno, to neće spasiti odnos. Treba se prisetiti i otvoreno priznati partneru kako smo za njega vezani i koliko ga trebamo radi sigurnosti, utehe i ljubavi. Tako ćemo imati zajednički cilj na kojem radimo i rešavamo probleme - kaže dr. Johnson.

Zajedništvo umesto individualizma

U svojoj novoj knjizi "Hold me tight" objašnjava kako su takve stvari izvodljive u teoriji, ali se retko ostvaruju u praksi. Razlozi za to su oklopi koje ljudi postavljaju oko sebe kako bi se zaštitili od izdaje, nevere i razočaranja u ljubavi.

- Priznati kako nam je najvažnije da budemo voljeni, zvuči poprilično očajnički i zato to izbegavamo - objašnjava dr. Johnsonn. Ona tvrdi kako postoji sedam ključnih tema za razgovor koji su pomogli oko 75 posto parova.

Prepoznavanje "vražje rasprave"

Prema dr. Johnson, parovi najčešće "zapadnu" u tri istovetna završetka rasprava, u kojima ili prebacuju krivicu jedan na drugoga, jedan od partnera se povlači dok drugi viče, ili gde se oboje povlače bez rešenja. Treba analizirati kojem tipu rasprave najčešće naginjete te što vas u svađi najviše povredi, a potom se držati dogovora te naučiti se samokontroli u raspravi.

Otkrivanje bolnih tački

One su osetljive teme razgovora svima, a emocionalna panika zbog razgovora o neželjenoj temi rezultira odbrambenim i iracionalnim reakcijama. Rešenje je da otvoreno priznate partneru svoje strahove i njihove uzroke, kaže dr. Johnson.

Prelomnica

Diskusije i prepirke promeniće se onog trenutka u kojem upotrebite reč "mi" umesto "ti". Tako će oba partnera moći da podele krivicu ali i zasluge te se više usredotočiti na temu razgovora, a ne na međusobno optuživanje.

Zagrli me čvrsto

Svatko bi se trebao upitati čega se najviše boji i šta mu je kod partnera najpotrebnije. Najčešći obrazac u odnosima je da jedan od partnera misli kako nije dovoljno dobar, dok drugi misli kako ga partner „uzima zdravo za gotovo". Ispunjavanje partnerovih potreba poboljšaće odnos, jer će takva demonstracija ljubavi dati sigurnost vezi.

Naučiti opraštati

Često se prisećamo traumatičnih događaja u vezi, naročito ako su nas jako povredili. Onivremenom zaceljuju, no ukoliko ih zaista niste oprostili, negativni osećaji će ostati. Ključno je otkriti partneru kako smo se zapravo osećali zbog toga što je rekao i uradio, kako bi mogao shvatiti otkuda ljutnja i zameranje. Tek nakon što on to shvati, moći će uslediti oproštaj, smatra dr. Johnson.

Intimnost kroz dodir i seks

Nedostatak fizičkog pokazivanja ljubavi posedica je manjka psihičke bliskosti. Zbog toga je nakon svađa potrebno postepeno gradii bliskost, a ne inzistirati na zaboravljanju rasprave i prelasku na seks. To će olakšati i stvaranje navike svakodnevnih dodira „u prolazu", koje partneri u dugotrajnim vezama često zaborave.

Održavanje ljubavi živom

Povlačenje u sebe i ignorisanje partnera siguran su put uništenju odnosa i zbog toga je svaki period „durenja" i nekomuniciranja nakon svađe postepeni ubica ljubavi i bliskosti. Zbog toga je, naglašava dr. Johnson, nužno podsetiti se da tako štetimo odnosu i truditi se ostvariti kompromis.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ponocnik57 (60)
Cestitke!
#3, 21.04.2011 - 00:26
Hvala puno!
21.04.2011 - 12:02
lena65 (51)
OVO SVE DA NAUCIM NAPAMET
#2, 20.04.2011 - 17:07
Moze, nema tako mnogo! :D
20.04.2011 - 17:29
vld (42)
.
#1, 20.04.2011 - 16:08
Hvala prijatelju od Makedonia!
20.04.2011 - 17:30