Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
TAJA85 blog

Dok šetam svog psa mešanca po gradu često me ljudi pitaju koje je rase vaš pas. Pitanje je glupo a kakvo je bilo pitanje takav bude i moj odgovor. Obično izmislim neku rasu, tako da zvuči što uverljiviji i prolaznik bude zadovoljan, tako da kraju gde živim svi poznaju mog „tošnjaškog ptičara” koji je prelepi mešanac dvadeset i jedne rase.

Psi mešanci su poznati pod različitim imenima u narodu, neke od njih su ušle u sleng a neke od njih I u rečnik Vuka Karadjica iz 1847. Mešanac,avlijaner, ili džukela je pas čiji preci ne pripadaju istim rasama, čije fizičke I karakterne odlike drastično variraju od jedne do druge generacije, to su psi koje viđamo kao pse lutalice ili kao čuvare mnogih seoskih dvorišta širom naših prostora. Rasni psi su psi postojanih, jasno odredjenih fizickih I karakternih odlika, od roditelja iste rase, sa poznatim, dokumentovanim precima u nekoliko generecija. Međutim, to ne mora da bude tačno. Pit bulovi budu velike maze, terijeri grizu, retriveri nisu zainteresovani za igru....sve zavisi od toga kakav je vlasnik, koliko se bavi svojim psom, koliko mu vremena posvećuje, u kojim uslovima ga drži i na koji način se ophodi prema njemu i kako ga vaspitava. Zbog toga bi bilo dobro da vlasnik, pre nego što nabavi psa, odgovori na neka suštinska pitanja, npr. kakav je? kakve su mu navike, koliko je kod kuce? Da li je grublji/hladniji tip ili emotivac koji pokazuje otvoreno osecanja? Ima li strpljenja za krš i buku? Koliko moze da odvoji (novca) za odgajanje i život sa psom, koliko vremena može daodvoji za igru i učenje sa psom?

Većina nas imaju pse mešance jer su umiljati, dobri,odani....Često su otporniji na bolesti, iznutra su čvršći i bistriji od čistokrvnih pasa. Takav stav, naravno, ne možemo uopšteno primeniti ali mislim da kod mešanaca priroda izabere sama ono što je najbolje....mnogo su zdraviji i u suštini staloženijeg karaktera.... čakse usuđujem da idem do te krajnosti da kažem da bi kod nekih rasa trebala da se zabrani parenje između čistokrvnih pasa, pođimo samo od nemackog ovčara....koji od njih nemaju problema sa kukovima; epanjel pikarda koji dobija eksceme od svinjetine; pekinezera koji jedva dišu zato što su im nosevi samo u skraćenom izdanju vredni pedigrea; čivava koje imaju slabo srce......itd...itd. Mislim da to odavno nema veze sa ljubavlju prema životinjama i zbog toga ne podržavam takvo mučenje (da ne spominjem seckanje ušiju i repića)! Statistika govori da mešanci brže uče,da su otporniji na bolesti od rasnih, jer kod rasnih pasa se jedan isti gen stalno kopira i onda dolazi do tzv. genetske mutacije, što može dovesti do tumora i drugih bolesti i poremećaja. Takve genetske anomalije i specifične bolesti rasa ne postoje kod mešanaca, samo kod rasnih pasa. To je normalna posledica veštačke selekcije - dok se trudiš da dobiješ što bolje osobine kod rase, uvek se provuku i neke „loše“ osobine, pre svega veća podložnost oboljavanju od nekih specifičnih bolesti i sl.

Kada govorimo o karakteru, ne mora uvek da znači da se kod rasnih pasa od malena zna kakav će biti. Akovlasnik psa drži na lancu ili zatvorenog u nekakvom boksu, taj pas će najverovatnije vremenom postati agresivan i asocijalan, bez obzira na to koje je rase. Nije redak slučaj da vidite zapustenog retrivera na lancu, koji toliko laje, cima i vuče lanac, koji je toliko je agresivan da možda ni vlasnik ne sme da mu priđe.A sa druge strane možete videti staforda koji piški od sreće kad vidi gazdu i baca se na leđa... zbog svega toga, potrebno je dobro razmisliti da li je potrebno davatiko zna koliko para na rasnog psa, kada ih ima toliko napustenih? To sto ćete kupiti retrivera, rota, ili labradora ne znači da ste sebi osigurali vaspitanog psa koji sve zna šta treba i koji neće lajati ili napadati. Za svakog psa treba izdvojiti vreme i strpljenje dok ne nauči te stvari.Niko se nije naučen rodio, pa ni psi se ne rađaju sa pedigreom. Dobar pas je dobar pas. Iz mog iskustva mešanci su skoro uvek inteligentniji, a takodje i bolji psi. Ako želiš iskrenog prijatelja - mešanac će ti to biti, ako mu pokažeš samo malo pažnje . Uostalom, koga briga za pedigre, ako uzimaš psa, valjda ga uzimaš da bi imao ljubimca i drugara, a ne zbog pedigrea. Pijatelja NE MOZES kupiti!!! Zato usvojite ljubimce i dobicete vernog, dobrog i odanog prijatelja!!! Koliko se ja razumem u ljubav prema životinjama - uopšte nije bitno da li je pas sa pedigreom ili nije - važno je da ga vlasnik voli, neguje, brine o njemu...

Mozda vam je neki rasan pas jako lep, ali to ne znači da se treba zaleteti i kupiti ga odmah. Ima još lepsih kuca koji su napušteni, na ulici, gladni žedni i svaki dan im je neizvestan. Time što ćete usvojiti baš jednog takvog učinicete dobro delo i spasiti život, a zauzvrat dobiti vernog prijatelja koji će vam jednako biti veran i zahvalan kao i rasan. Žalosno je to što se za rasne pse gotovo uvek može pronaći dom dok mešanci ostaju napušteni. To se verovatno događa zbog togašto je kupovina ili udomljenje mešanca uglavnom mačka u džaku i nikada ne možemo već na početku znati što će se iz te male prijatne životinje razviti. Ja mislim da bih ja mogla iz svakog legla, bilo mešanaca ili rasnih, da pronadjem štene koje bi bilo savršeno, možda ne za druge, ali za mene svakako da. E sad taj temperament, koji je meni ipak najbitniji, zavisi od mnogih faktora. Recimo labrador, važi za super porodicnog psa,dobar sa ljudima, dobar sa drugim psima, pas za primer. A mi u komšiluku imamo jednog koji je ultra agresivan sa svim živim psima (onim od 2 kg i onim od 52 kg). Naravno, on je izuzetak ali šta bi radili da baš vama zapadne taj izuzetak, a vi ste planirali finog i druželjubivog psa da se šetate po parku dok se on igra s drugim kucama a sa druge strane, vidite nekog rotafajlera, mužijaka koji sakakuće i igra se sa„strašnim” stafordom i pitate se u čemu ste pogrešili, možda je trebalo da uzmete rota.

Ja sam mog mešanca uzela sa ulice i nisam imalapojma kako će izgledati i koliki će biti ali sam znala da će biti jedinstveni primerak i, što je najbitinije, doživotno zahvalan što sam ga spasili života (i sigurne preuranjene smrti) na ulici. Što se temperamenta tiče, dokazano je da veliki deo zavisi od vaspitanja, tako da samo od nas zavisi kakvog ćemo psa imati. Lako je kupiti psa od super odgajivača i roditelja šampiona i onda otići na izložbu, pobediti i bitijako ponosni što je vaš pas šampion, a onda dođete kući i vaš šampion počne da vam jede cipele, uništava nameštaj, piški po kući i neće da vam priđe u parku kad treba da se krene kući. A ja sam mog Garija našla na ulici, odhranila ga, izlečila, oprala pazi, vaspitala i sada kada je odrstao vlasnici rasnih pasa me pitaju čime ga hranim, koliko ga istrčavam, koliko često ga kupam, kod koga ga šišam... pošto moj pas izgleda bolje i zanimljivije nego polovina rasnih pasa . I na kraju, treba se zapitati kome je u životu bolje!?! Sve u svemu, ja sam ljubiteljka mnogih rasnih pasa i mnoge bi volela da imam, ali sam takođe i ponosna vlasnica mog mešanca kojeg ne bih dala nizašta za svetu!

Ima jedna divna pesma, ako se secate iz serije „Srecni ljudi”: "Život teče, a vreme nas gazi, ljubiš nekog, a ljubav prolazi, životariš tako celog veka, a kod kuće niko te ne čeka. On me čeka, on me uvek čeka na vratima jedna njuška meka, očima mi srce svoje daje, reći ne zna, ali zato laje. Prijatelji nestaju u tami, svi odlaze mi ostajemo sami, pruži šapu i repom zavrti, verni druže života i smrti" Ona treba da se odnosi na sve nas koji cenimo prave vrednosti psa bez njihove podele na rasne pse ili mešance jer su oni uvek uz nas, kada se smejemo i kada plačemo. Oni saosećaju sa nama, samo je potrebno da bolje pogledamo.

I za kraj, da se podsetimo kako izgleda molba jednog psa:

1.Moj život traje od 10-15 godina. Svaki rastanak od tebe za mene znači patnju. Razmisli o tome pre nego sto me uzmeš.

2.Voli me onakvog kakav sam, jer si me ti birao. Ja nemam tu mogućnost da sebi biram prijatelja i gospodara.

3.Daj mi vremena da shvatim šta od mene tražiš.Pre nego što me u toku obuke izgrdiš preispitaj sebe, mozda ti grešiš ili ja ne mogu da shvatim šta želiš.

4.Imaj ljubavi za mene, ja živim od toga.

5.Nemoj se ljutiti na mene I nemoj me kažnjavati.Ti imaš svoj posao,svoje prijatelje,svoju razonodu,a ja imam samo tebe.

6.Prišaj sa mnom,Iako se tebi čini da te ne razumem, ja ipak znam šta misliš i osećaš.

7.Znaj da ja ne zaboravljam kako se sa mnom postupa.

8.Pomisli pre nego što me udariš da te ja lako mogu ugristi,ali ja to nikada ne radim!

9.Ne uzimaj me kao igračku dok sam mali i sladak,da bi me kasnije odbacio,jar je moja ljubav prema tebi večna.

10.Brini se o meni kada ostarim,ostanem bez zuba,ogluvim,oslepim,prestanem da se krećem.I o tebi će se neko brinuti-starost je ista za sve.

11.Prati me na mom poslednjem putu.Nemoj nikada reći:”Ja to ne mogu da gledam” ili “Neka se to dogodi u mom odsustvu”.Sa tobom je za mene lakše.Neka ti to bude dug za moju vernost i našu lepu mladost.


12.Kada mene više ne bude bilo,nemoj tugovati već usreći nekog novog psa,i voli ga kao što si mene voleo.

Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Azra (29)
Slazem se sa tobom.Ja sam tako uzela jednog psa sa ulice dok je bilo stene,a sad mi je bas na tome zahvalana.A onda se evo bas prije osam nednelja i porodila.Imala sam kad sam bila mala atnog labradora ali kad smo ga prodali mkslila sam da vise necu naci pravog psa,ali ipak sam nasla.ZATO BOLJE DA SPASIMO ZIVOT NEKOM PSU BESPLATNO A ON CE NA. BITI DOZIVOTNO ZAHVAHVALAN,JER MI MOZEMO MI KUPITI NEKOG SKUPOG PSA,ALI VECE JE ZADOVOLJSTVO SPASITI ZIVOT NEKOM PSU LUTALICI
#2, 14.04.2016 - 09:03
vld (42)
.
#1, 21.04.2011 - 14:00