Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
TAJA85 blog

Frajeri imaju duži domali prst

Što je domali prst muškarca duži u odnosu na kažiprst, to je verovatnije da će ga žene smatrati privlačnim, poručuju švajcarski stručnjaci s Ženevskog univerziteta.


Rezultati njihovog istraživanja otkrivaju vezi izmedju izloženosti muških fetusa u majčinoj utrobi odredjenim hormonima i razvoja nekih fizičkih karakteristika, kao i dejstava te veze na ženinu percepciju pripadnika suprotnog pola, izveštava AFP.

Neke ranije studije su već pokazale da je odnos dužine četvrtog i drugog prsta (naročito na desnoj ruci) pouzdani pokazatelj nivoa izloženosti dotične osobe hormonu testosteronu još tokom boravka u majčinoj utrobi - što je veća razlika u dužini izmedju dotičnih prstiju, to je bio veći uticaj testosterona na fetus.

Švajcarski tim, pod rukovodstvom Kamij Ferdenci, je želeo da proveri da li žene privlače muškarci s utvrđenim fizičkim odlikama višeg nivoa testosterona - simetričnim licem, dubljim glasom i specifičnim telesnim mirisom. U ovom istraživanju je učestvovalo preko 80 žena, starosti od 18 do 34 godine, kojima su pokazane slike 49 muškaraca približnih godina.

Od ispitanica je traženo da procene atraktivnost i muževnost dotičnih muškaraca. Manje grupe ispitanica su slušale i snimljene glasove muškaraca sa slika i imale prilike da "onjuše" miris njihovih tela preko tampona od pamuka, koji su ovi držali pod pazuhom tokom 24 časa. Što se tiče lica, žene su nepogrešivo atraktivnim ocenjivale mušakrce s dužim domalim prstom u odnosu na kažiprst.

Kod tih muškaraca je bila uočljiva i veća simetričnost lica. Kad su u pitanju glas i telesni mirisi, kao najmuževniji nisu nužno ocenjeni oni muškarci sa najvećom razlikom izmedju četvrtog i drugog prsta. Švajcarski tim pretpostavlja da je uzrok tome što glas i telesni miris zavise od fluktuirajućeg nivoa testosterona odrasle osobe, a ne od prenatalnog testosterona.

Inače, dužina četvrotog prsta u odnosu na kažiprst takođe se smatra korisnim indikatorom za procenu rizika od raka prostate, koji se takodje dovodi u vezu s višim nivoom testosterona.

Jedno istraživanje s kraja prošle godine je pokazalo da su muškarci sa dužim kažiprstom nego domalim prstom izloženi za trećinu manjem riziku da obole od raka prostate. I neka druga istraživanja su pokazala da postoji veza izmedju izloženosti određenim hormonima pre rođenja i razvoja izvesnih bolesti, na primer raka dojke i osteoartritisa. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

sad tek nebi ništa menjao kod sebe... osim jedne stvari
#2, 21.04.2011 - 16:14
:D
23.04.2011 - 23:01
vld (42)
.
#1, 21.04.2011 - 14:35