Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
stefanpr blog

Leto i seksualno prenosive bolesti..

Iscekujuci leto, evo nekoliko zanimljivih informacija za sve vas!!!

Značaj ovih bolesti je u mogućim komplikacijama, kada se ne leče ili neadekvatno leče: neplodnost, vanmaterična trudnoća, češti spontani abortusi, prevremeni porođaj, zapaljenja unutrašnjih genitalija i kod žena i muškaraca. Statistički podaci su često vrlo oskudni, jer se veliki broj bolesti ne prijavljuje ili se oboleli ne javlja lekaru. Simptomi mogu biti blagi, neprepoznati, i u kombinaciji sa strahom od reakcije okoline, mnogi slučajevi ostaju nedijagnostikovani i nelečeni. Postoje bolesti koje se prenose polnim kontaktom, ali se ne manifestuju na polnim organima, kao hepatitisi ili AIDS. Interesantno je da su zbog češćih socijalnih kontakata polne bolesti češće u letnjim mesecima.
Izazivači polnih bolesti su bakterije, virusi, protozoe, gljivice i paraziti. Nama je dostupna antibakterijska, antigljivična i antiparazitarna terapija , dok za virusne bolesti (na pr. HIV ili hepatitis) nema adekvatnog antivirusnog leka.
Za muskarce:
Najčešće nastaju nekliko dana posle rizičnog kontakta (1-10 dana). Zapaljenje mokra'nog kanala - uretre (uretritis), može biti posledica infekcije i nekih neinfektivnih stanja. Simptomi, ukoliko postoje, se karakterišu pojavom gnojnog ili bistrog iscedka u kanalićima, otežanim mokrenjem, pojavom svraba ili bola prilikom mokrenja. Česte su asimptomatske infekcije, kada ne postije nikakve tegobe, ili su one minimalne. Infekcije gonokokom (Neisseria gonorrhoeae) su praćene pojavom gnojnog iscedka iz kanalića uz bol i pečenje u miru i pri mokrenju. Bolovi su jači pri mokrenju, koje je učestalije. Prvih dana iscedak je obilniji, a tegobe su izraženije. Često kombinovana (u 15- 55% slučajeva) sa hlamidijolnom infekcijom (Chlamidia trachomatis), koja daje slične tegobe, ali obične slabije izražene: iscedak oskudniji, manje je gnoja, više je beličast i bistriji, uz prisutno peckanje, svrab ili bol pri mokrenju.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline stefanpr (26)
Srbija, Nišavski okrug, NišBlogovi: tagovi
nema tagova