Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
stefanpr blog

Leto i seksualno prenosive bolesti.. nastavak..

Ukoliko se ne leči, infekcija se širi i daje komplikacije u upale epididimisa, prostate, završnog dela debelog creva (najčešće kod homosekcualaca). Nelečene infekcije ili neadekvatno lečene mogu dovesti do sistemskih komplikacija, kao što je Reiterov sindrom, se reumatolškim tegobama (zapaljenje zglobova). Nelečena infekcija smanjuje pokretljivost spermatozoida, što je uzrok sterilitetu.

Za žene:
Kod žena se najčeše javlja upala grlića materice - cervicitis. Često su bez izraženih tegoba, što otežava rano otkrivanje, a pogoduje širenju bolesti. Neke žene se požale na jači sekret i krvarenje van cikusa, i to ih dovede do ginekologa. Ukoliko se infekcija širi može se razviti zapaljenje materice, jajovoda i jajnika, sa teškim opštim stanjem. Oboljevaju najčešće mlade zdrave žene, početak može biti blag ili bez simptoma, pa se žene dosta kasno javljaju ginekologu. Sterilitet je česta posledica upale materice i jajnika. Pri porođaju se može inficirati novorođenče.
Infekcija hlamidijom je među najčešćim, naročito kod osoba mlađih od 25 godina. Posledice nelečene infekcije mogu biti veoma ozbiljne: širenje na matericu i jajnike, a kao posledica vanmaterična trudnoća i sterilitet.
Uretritis izazvan gonokokom, hlamidijom i drugim uzročnicima može na olakša i HIV infekciju,. Svako rizično ponašanje: stupanje u odnos sa nepoznatim pratnerom i bez zaštite nosi visok rizik od pojave i širenja polnih infekcija.

Na osnovu kliničke slike, simptoma, objektivnog nalaza i određenih laboratorijiskih analiza postavlje se dijagnoza. Brisevi se uzimaju sa površine kože i iz uretralnog kanala. Za neke infekcije neophodne su serološke analize. Javite se što pre lekaru, ukoliko sumnjate da ste imali rizičan odnos!
Sa lečenjem treba početi što pre, jer odugovlačenje postoji opasnos od širenja infekcije. Lečenje je antibiotsko i postoji više režima. Uvek je neophodno lečenje oba partnera! 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline stefanpr (26)
Srbija, Nišavski okrug, NišBlogovi: tagovi
nema tagova