Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
stefanpr blog

Leto i seksualno prenosive bolesti..zaključak..

Najbolji način sprečavanju nastanka bolesti je suzdržavanje od seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Iskrenost i poverenje su kljični u sprečavnju širenja bolesti. Ukoliko ste imali rizične odnose, ili sumnjate na mogući infekciju, treba da to kažete partneru! Partner treba da zna za eventulane rizike! Najbolje bi bilo da ukoliko postoji sumnja na moguću infekciju, da se pre stupanja u odnose uradi kompletan pregled i uradi laboratorijsko ispitivanje. Međutim, za neke infekcije potrebno je da prođe barem mesec dana da bi mogle laboratorijski da se detektuju (hepatitisi, HIV). Većina ljudi svoje probleme krije, ne želi da ide kod lekara, ili dođu kasno. Takođe, veoma je niska svest o riziku o otuštanju u odnose sa nepoznatim osobama. Zato budite oprezni, i učitite sve da bi zaštitili sebe, a potom, naravno i druge. Morate da budete sigurni da ste vi zdravi! Uradite barem jedanput godišnje kompletan pregled, a ako nemate stalnog partnera i češće. Ako se stupa u intimne odnose sa osobom koja se dovoljno ne poznaje tj. u rizičan odnos, ili je poznato da ima HIV ili hepatitis B infekciju, neophodno je korišćenje zaštite - kondoma. Ali, budite oprezni! Upotreba kondoma nije apsolutna zaštita! Postoji mogućnost od njegovog oštećenja i pucanja. Takođe, patogene bakterije i virusi (uzročnici bolesti) mogu se naći i na okolnoj koži.
Važno je poveriti lekaru svaku sumnju na polnu bolest. Obavestiti partnera o svojim sumnjama, a u sledećim odnosima koristiti kondom.

Ne pokušavajte sami izlečiti polno prenosivu bolest. Ove bolesti su zarazne i neke imaju teške komplikacije i posledice. Morate potražiti pomož lekara, najbolje dermatovenerologa.Većina polno prenosivih bolesti uspešno se leči, a ako se na vreme ne leče, mogu izazvati ozbiljne komplikacije.
Odmah se obratite lekaru ako imate li bilo koji od ovih simptoma: bol pri mokrenju i/ili polnom odnosu, peckanje pri mokrenju, neobičan sekret iz vagine, penisa, anusa ili mokraćne cevi, otok testisa, krvarenja izmešu menstruacija, svrb ili nadražaj u području polnog organa ili anusa, osip, mehuriće, ranice, kvržice ili bradavice na spoljnom delu polnog organa ili oko njega.

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline stefanpr (26)
Srbija, Nišavski okrug, NišBlogovi: tagovi
nema tagova