Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BalkanskiPijun blog

Alija Sirotanović - cveni rudar

Alija Sirotanović (?? - 13 svibnja 1990) je bio rudar iz Trtoricima kod Breze u tadašnjoj SFRJ republici Bosni i Herce govini. Bio je heroj socijalističkog rada prvog reda i oborio je svjetski rekord u kopanju ugljena.

Poslije Drugog svjetskog rata u zemljama socijalizma na inicijativu SSSR su pokrenute akcije obaranja rekorda u proizvo...dnji: kopanju uglja, građenju kuća, košenju trave i sl.. Prvi je to u SSSR uradio Aleksej Stahanov, pa su njegovi sljedbenici nazvani Stahanovci.

Na savjetovanju sa stručnim o sobljem Rudnika i kopačima, koje je održano u srpnju 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obvezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Stahanova. Prijedlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan, 24. srpnja 1949. godine, počela sa obaranjem rekorda. Predsjednik komisije koja je kontrolirala rad objavio je:

Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone ugljena (253-ja kolica), prebacio normu za 215 posto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.

Jama 1 u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao Rov vojvode Putnika.

Još jedan rudar iz Breze i heroj rada, Nikola Škobić, samo dva dana poslije rekorda Alije Sirotanovića, 29. srpnja 1949. godine, sa svojom brigadom je prebacio njegov rekord za 14 tona, čime je otpočela serija obaranja rekorda u Jugoslaviji.

Andrzej Vajda, čuveni poljski redatelj, snimio je antologijski film "Čovjek od mramora" o tome.

Alija Sirotanović je umro 13. svibnja 1990. godine.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

goran0808 (46)
to je istina. veruj mi
#2, 28.04.2011 - 18:10
goran0808 (46)
mozda nisi znao ili te mrzelo da napises. kada je tito pitao aliju da li im treba nesto??? ali ja odgovorio"ako moze neka malo veca lopata" eeeeeeeee to je radnik. inace njegov lik je bio na novcanici od deset dinara.
pozz
#1, 28.04.2011 - 10:17
Nisam znao za to. Hvala. Znaš ima logike, kad ovi u Kolubari mogu da imaju ovolike bagere i on je covek mogao da ima veliku lopatu. :)
28.04.2011 - 13:54