Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ministarbeograd blogJednom je bio jedan biznismen koji je sedeo na plaži pored malog Brazilskog sela.

Kako je sedeo, video je Brazilskog ribara kako veslima upravlja mali čamac prema obali uhvativši priličnan broj velikih riba.

Biznismen je bio impesioniran i pitao je ribara: “Koliko dugo ti treba da uhvatiš toliko ribe?”

Ribar je odgovorio: “O, tek nešto malo vremena.”

“Onda zašto ne ostaneš duže na moru i uhvatiš još više?” – biznismen je bio u zaprepašćenju.

“Ovo je dovoljno da nahranim celu moju porodicu.” – odgovorio je ribar.

Onda je biznismen upitao: “Pa, šta radiš ostatak dana?”

Ribar je odgovorio: “Pa, obično se probudim rano ujutro, odem na more i uhvatim nekoliko riba, onda se vratim i igram se s mojom decom. Poslepodne, malo odremam sa svojom ženom, i kada dođe veče, pridružim se mojim drugarima u selu na piću – sviramo gitaru, pevamo i igramo kroz noć.”

Biznismen je napravio predlog ribaru.

“Ja sam magistrirao upravljanje biznisom. Mogao bih ti pomoći da postaneš uspešnija osoba. Od sada trebao bi da provedeš više vremena na moru i da uhvatiš ribe koliko god je moguće. Kada uštediš dovoljno novca, mogao bi da kupiš veći čamac, osnuješ sopstvenu kompaniju, sopstvenu proizvodnu fabriku za proizvodnju konzervirane hrane i mrežu distribucije. Do tada bi se odselio iz ovog sela u Sao Paolo gde bi mogao da osnuješ bazu da upravlja tvojim ostalim ograncima.”

Ribar ga je podstakao: “A posle toga?”

Biznismen se srdačno nasmejao: “Posle toga, možeš da živiš kao kralj u sopstvenoj kući, i kada bude pravo vreme, možeš da pretvoriš kompaniju u akcionarsko društvo, i onda ćeš biti bogat.”

Ribar upita: “A posle toga?”

Biznismen reče: “Posle toga, možeš konačno da se penzionišeš, možeš da se preseliš u kuću pored ribarskog sela, ustaneš rano ujutro, uhvatiš nekoliko riba, onda se vratiš kući da se igraš sa svojom decom, lagano odremaš sa svojom ženom, i kada dođe veče, možeš da se pridružiš svojim drugarima na piću, sviraš gitaru, pevaš i igraš kroz noć!”

Ribar je bio u dilemi: “Zar nije to ono što radim sada?”
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: