Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Ruthen blog

Raspad države, raspad ideala, vapaj tri generacije!


Na današnji dan je izgleda kul reći u javnosti „Sretna slava svima koji je slave“, ja to ovaj put neću učiniti.

Zašto? Iz prostog razloga što bi bilo licemerno želeti ljudima nešto dobro što oni ne žele sebi samima; želeti da sretno provedu dan svetitelja zaštitnika doma, onim ljudima koji tog sveca ne poštuju. Zato ću poćeti ovim: Sretnu slavu danas želim svima onima koji će je proslaviti posnu, jer pada u petak i koji će je provesti u miru i ljubavi, sa porodicom i prijateljima. Tim ljudima i njihovim gostima želim srećan praznik Svetog Đorđa. A, vi sačekajte sutra da na fejzbuku ili tajmlajnu vašeg tvitera pročitate ko se koliko napio i ko se sa kim potukao za „veliki srpski praznik“

Kada pominjemo iskrivljene ideale, ne mogu a da ne pomislim na ljude koji su zaslepljeni sjajem odlutali i skrenuli (sa puta). Najočitiji primer su oni koji su prateći svetla velegrada došli u betonsku džunglu, ponevši džunglu sa sobom u takozvanu civilizaciju. Čovek koji na ulici ne pljuje, ne baca smeće, koji se ne gura u redu u pošti, komšiju svako jutro sačeka sa „Dobar dan“, čovek koji je čovek i prema ljudima i prema zverima, za mene može da bude Novosađanin i za mene može da bude Vojvođanin. Ne zanima me ni odakle je, ni koje mu je boje koža, ni šta ima među nogama, ni kom se bogu moli, dok god govori ono što misli i ne vređa druge koji tako ne misle, on za mene može da bude Vojvođanin. Vojvođanin može biti i onaj ko je u njoj živeo jedan jedini dan, ako razume širinu koju ona poseduje i ako može da je sa sobom nosi u srcu, gde god da krene. Niti je svaki Vojvođanin Srbin, niti je svaki Srbin Vojvođanin, ali svi koji se takvima osećamo, moramo znati i ceniti srpski jezik, ne omalovažavavši ga skrnavljenjem i bespotrebnim skraćivanjem

U mojoj Vojvodini ima mesta za svakoga ko može da je voli i da je razume. I jesam separatista. Ne geografski ili nacionalistički; već malo drugačiji. Odvajam one koji imaju poštovanja za tlo na kom su rođeni od onih koje na njega pljuju. Odvajam one koji gaje kulturu, od onih koji uporno siju korov.

Ne govorim samo o Novom Sadu, ili o Vojvodini, govorim o svima nama, jer ovo je svakodnevnica svakog od nas. I svi mi poznajemo nekoga ko je „onaj drugi“ ili ko „nije sasvim naš“ i nikoga ne napadam, jer to nije ni ljudski, a ni vojvođanski, a uostalom, nekom drugom sam i ja neko drugi. I ovim putem apelujem na Vas, u kom god da ste gradu, koje god države, a naročito u svojoj, koja god da je… ako vidite nekoga da pljuje na ulici, molim Vas, nemojte okrenuti glavu; nemojte ni napadati; samo zamolite da to više ne rade, citiravši možda mene, možda Balaševića, ili prosto recite nešto iz srca. Dosta je bilo razjedinjavanja, ikakvih. Samo gledamo kako sebe da odvojimo od jednih ili od drugih: Aha, nisam homoseksualac, dakle pripadam heteroseksualcima, nisam žensko, znači muško sam, nisam riđ, ni plav, ali sam smeđ… malo po malo, ostaću jedini u svojoj grupi. I zato poslušajte ovog, po definiciji, građanina Srbije, Vojvođanina, rusinske nacionalnosti, pripadnika muškog pola, vegetarijanca, smeđe kose i očiju (po volji me svrstajte u još neke grupe), jer ja sam sve to, ali time sebe ne odvajam ni od koga i ni od čega. Daleko od toga da smo svi isti, jer nismo, apsolutno nismo. Ali hajde da vidimo možemo li svi mi tako različiti da živimo u što boljim uslovima jedni sa drugima; Ako je moguće, pritom, na dobrobit svih?
U ovom trenutku, (misaono, ne geografski) Novi Sad je poslednja linija odbrane od uticaja velikog beogradskog pašaluka i tek kod moćne Petrovaradinske tvrđave počinje da slabi njegova sila centralizacije. Beograd nije (jedino što je) Srbija. A, Novi Sad jedini dovoljno glasno viče to i biva optužen za podrivanje države i sistema. Ja kažem: Mali gradovi, gradovi sa juga Srbije, sa istoka, zapada i severa, treba da stoje rame uz rame, razvoj treba da teče jednako.
Volim Beograd, volim ga, jer je rodio Milana Mladenovića, volim ga zbog veličanstvenosti moćnog višemilionskog grada, volim ga sa njegovim grafitima i knez Mihajlovom, volim ga i sa srušenom zgradom Generalštaba i sa zagušenim saobraćajem, ali ne volim što se on razvija na račun svih ostalih gradova i opština, ne volim što je biser Jugoslavije postao gnezdo ološa i bitangi koji su juče u njega došli, a danas misle da znaju šta je najbolje za njega i čitavu državu. I crpe resurse čitave države i sve ulažu u Beograd; i to loše.

Jebiga, Beograde, onaj huligan je došao odnekud tebe da ruši, ali i ti nas sistematski urušavaš godinama. Hajde sada da gradimo. Hajde da gradimo zajedno! Dobre odnose i dobru državu – nama dobru.

Dosta je bilo osvrtanja na to šta je bilo. Dosta je! Brat je ubio brata i nad kime deca i roditelji da plaču? Dosta je bilo mržnje, dosta je bilo uzaludnog pljuvanja, po ulici i jednih po drugima. Dosta je bilo tuče na slavama i razbijanja Mekdonaldsa.

I nikakva novost ili vest nije ovo, niti sam ja nešto posebno pametan ili prosvećen, pa da Vam ovo pričam. Ali ja sam jedna mlada osoba, građanin ove države, koja nije zahvalna toj istoj državi, jer njome upravljaju lopovi i prevaranti, a narod više nema snage sa se buni. I nisam zadovoljan državom koju su mi ostavili moji roditelji. Oni su radili i pokušavali da iznesu državu na leđima, dok je neko drugi krao i bogatio se na njihov račun; na VAŠ račun. I ne želim da svojoj deci ostavim takvo stanje u državi, gde će oni sutra pisati ovako nešto za mene. Neću klonuti i neću odustati.

Pozivam i Vas da stanete kraj mene i da me podržite.
Svakoga dana, gde god da ste, podržite me time što ćete podići nešto sa ulice što je neko drugi bacio, pomozite mi time što ćete reći svom detetu da nije lepo pljuvati na ulici i pomozite mi tako što ćete mi omogućiti da ja pomognem drugima.

Hvala Vam na poverenju i povratnim informacijama.


Lazar Čovs 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Ruthen (24)
Juče pisano, zato se pominje Đurđevdan.
Ostale moje tekstove možete pronaći na www.slobodnimagazin.wordpress.com
#1, 07.05.2011 - 17:02
 

Korisnik
offline
offline Ruthen (24)
Srbija, Južnobački okrug, Novi SadBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa