Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Cipsika blog

Život se u samo jednom danu može promeniti tako da se na kraju zapitaš kako si mogao pre da živiš bez toga. Promeniš se i odjednom nisi više ista osoba, više nisi onaj devojčurak koji ne zna ko je, koji ne može pronaći sebe jer neki delovi stalno izmiču, neki delovi kojih se ne možeš da se setiš. Na kraju ih možda i sastaviš možda ih prilepiš lepkom, ali oni će uvek biti ranjivi na jače udarce.

Tog dana sam se vraćala kući, zamišljena zbog loše ocene iz italijanskog jezika, razmišljala kako da je popravim. Padao je sneg sve je bilo zaleđeno, ulice, putevi, pa čak i moja kosa. Odjednom sam čula škripu kočnica i to je poslednje čega se sećam, ali nažalost ne i jedino.

Ležim u bolničkom krevetu i slušam šta lekar govori mojim roditeljima. ''Moždavas se neće sećati, možda se neće sećati ničega, to zavisi samo od nje. Neke delove, one najbolnije iz života će najverovatnije potisnuti, zaboraviti i može se desiti da se nekih ljudi ne seća.''

Molim? Da se ne sećam mojih roditelja, šta oni misle da je njih tako lako zaboraviti? Tako lako izbrisati iz sećanja kao da nisu ni postojali? Za šta me smatra ovaj doktor? Nastavila sam da slušam. ''To je bio težak udarac glava će joj biti zavijena nekoliko dana i pošto se probudi. Nemojte da gubite nadu, trebalo bi uskoro da izađe iz kome, ipak je prošlo tri nedelje.''

Tri nedelje? Nemoguće, mislim da je krajnje vreme da im se javim. Pokušavam nešto da kažem, ali ne uspevam, glasa nema. U pokušaju da dohvatim vrat obaram vazu i ona pada na pod i prelepe ruže polomljene i isikidane leže dole u vodi zajedno sa njom.

Oni dolaze, moji roditelji, gledaju me, iščekuju. Smešim im se. '' Znam vas, znam ko ste, moji roditelji.'' Srećni i zadovoljni grle me. Dokotor polako izlazi napolje.

Posle tri meseca oporavka evo me opet tu, opet pred ulazom u školu, treba da uđem unutra, ali ne smem, plašim se koga ću se sećati, koga ne. Da li ću gradivo znati i gde se koja učionica nalazi? Ona je tu, Ona je sa mnom, moja najbolja drugarica, Ona koje sam se setila i to odmah bez razmišljanja. Hrabri me, bodri me i ulazim unutra.

Prilazi mi neko, neko zgodan, neko neodoljivo lep, neko koga ne znam. Ko je on? Novi učenik škole? Doselio se skoro u grad? Ali kako nisam čula za to? Ona mi steže šaku, pitam se zašto? Kao da mi daje neki znak. Koji ja ne razumem.

Pruža mi ruku da se pozdravi, a ja, misleći da želi da se upozna sa mnom, izgovaram moje ime. Ukočio se, pogledao u nju pa opet u mene. Ona mu je odmahnula glavom i samo slegla ramenima. Ovu razmenu pokreta uopšte nisam razumela, nisam se ni trudila. Gledala sam njega, njegovo lice, sa onim detinjim interesovanje, kada proučava novu stvar. Toliko sam bila zaslepljena da nisam videla nju kako mu pokazuje da ćuti, da ništa ne kaže.

Brzo se povratio i rekao mi je svoje ime. Od tada bio je svakodnevno sa mnom, pričao mi čime se bavi, šta voli u životu, sa kim živi, ali je meni sve to bilo strano. Pratio me je do kuće i ako mu nije bilo usput, donosio mi je svai dan po neku sitnicu, bilo to žvaka, bombona ili poneki cvet. Možda nisam ni želela da vidim, a možda nisam ni primetila, poglede drugih, njihova gurkanja kada prođemo pored njih i šaputanja iza leđa.

Prolazili su dani, meni toliko brzo i toliko lepo, da sam želela da stavim ''stop'', da zaustavim vreme da ne teče više. Izašli smo nekoliko puta, onako drugarski prošetali gradom, popili piće, išli na picu. Ništa ozbiljno, ali moglo bi da bude.

Te večeri kod nje na rođendanu, sedam meseci posle moje nesreće bio je i on. Sredila sam se, tj, Ona me je sredila, nikada nisam bila neki tip osobe za sređivanje. Obukla sam haljinu, baletanke i osećala sam se kao princeza.

Došao je i on. Prelep kao i uvek, sređen i uglađen. Pozvao me je da prošetamo, napolje, u njenu baštu. Prihvatila sam, ali odgovorila da moram prvo da odem do toaleta. Nisam bila kod nje u kući od kada se desila nesreća, ali sam se sećala svakog dela kuće sem kupatila, tada nikako nisam mogla da se setim gde je. Upitala sam gde je i otišla.

Otvorila sam vrata i vrisnula. Kao u nekom filmu sve mi se vratilo. On, On koji uopšte nije nepoznat koga sam dobro i to vrlo dobro znala i pre, čak sam i bila sa njim. On je na istoj ovoj žurci pre samo godinu dana prevario mene u istom onom kupatilu sa nekom nepoznatom devojkom. Vratilo mi se sve, moja patnja posle toga, moja depresija. Moje loše ocene, moja loša ocenaiz italijanskog je bila zbog njega, zbog njega nisam mogla da učim. On, On koga sam toliko volela, vratio mi je takvom merom. A što je najgore, poricao je sve, krivio je tu devojku, a ne sebe.

Došli su svi, čuli su vrisak i videli mene uplakanu, opitali su se šta se desilo. Istrčala sam napolje. On me je nasmejan čekao sa ružom u ruci. Kada me je video uozbiljio se i pitao me da li sam dobro. Udarila sam mu šamar i rekla: ''Skote jedan, gadiš mi se! Svega sam se setila! Šta si hteo da postigneš, hteo si opet da me nasamariš, da me opet prevariš kao pre godinu dana. Zbogom!!'' Otišla sam nedozvolivši mu da bilo šta kaže.

Opet sam tugovala, i opet patila, ali ovoga puta je bilo drugačije. Ovoga puta on me nije samo povredio, ovoga puta me je na neki način oporavio. I iskreno mislim da treba da mu pružim šansu da budemo prijatelji jer on je ipak bio tu, kraj nas, tu, kraj mene kada mi je bilo najpotrebnije.

MG

Treći školki pismeni zadatak iz srpskog jezika i književnosti

Rađen: 19.02.2010. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: