Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
neancy blog

Oprez stigli su nam krpelji

Stigli su nam topli dani. Veliki deo vremena provodimo u prirodi. Izlet u obližnji šumarak, opuštanje na rascvetalom proplanku često se završava opasno –ujedom krpelja.

images.jpg


Pojava krpelja u prirodi je široka, najviše ih je u šumama, na livadama,niskom rastinju, grmovima, na vlažnim i tamnim mestima.Međutim često se mogu naći i u našim baštama,dvorištima i parkovima.
Pojava krpelja je vezana za vremenske prilike, tako da su oni najaktivniji od proleća do jeseni kada je toplo vreme
Krpelji ne lete, ne skaču, najviše ih pokupimohodajući kroz visoko rastinje, ili ležanjem na livadi. Ne smemo zanemariti činjenicu da se krpelji često nalaze na telu domaćih životinja (pas, mačka ) ili divljih životinja (sitni glodari) ili pak na telu ptica.
imagesCAQBZ7VI.jpg
Ubod je bezbolan tako da se često ni ne primeti na vreme. Postoji velika mogućnost da se prilikom ubodačovek zarazi. Ali moramo znati da svaki krpelj nije zaražen.
Krpelji su najčešće zaraženi bakterijom-spirohetom Borreliom burgdorferi, koja prouzrukuje Lajmsku bolest
61664_0338007_39_kf.jpg
Kod Lajmske bolestise možejaviti temperatura, malaksalost, glavobolja, alinjen karakterističan simptom je promena na koži u vidu prstenstog crvenila (Erythema migrans). Bolest se leči antibioticima. U slučaju neotkrivanja ili nelečenja bolesti dolazi do teških neuroloških komplikacija.
untitled.bmp

PREVENCIJA
Najbolja prevencija je spečiti ubod krpelja.To ćemo najlakše sprovesti ako:
·uređujemo travnate terene
·uništavamo insekte
·uklanjamo suvo lišće
·obavezno pregledate telo posle boravka u prirodi
·pravilno odstranite krpelja

Va Važno je da se krpelj što ranije izvadi iz kože ,u toku prvih 24 časa posle uboda. Ako u koži ostane rilica I nju treba izvaditi jer može doći do infekcije.

imagesCA3HMKN8.jpg

images.jpg

Pr Pre odstranjivanja krpelja ne treba koristiti hemijska sredstva ( benzin,alkohol ).
Kr Krpelj se odstranjuje mehaničkim putem, pincetom. Ako ste u mogućnosti otiđite do najbliže ambulante, u suprotnom na sledeći način odstranite krpelja.
Pin Pincetom obuhvatite telo krpelja, pazeći da ga ne stisnete ,onda pincetu okrenite u smeru suprotnom od kazaljki na satu i povucite nagore. Kad izvadite krpelja onda dobro denzifikujte ubodno mesto.
Po Posebno je važno da u naredna dva meseca obavezno pregledate celo telo, jer prvi simptom Lajmske bolesti je prstenasta promena na koži. Obavezno se javite doktoru nemojte piti antibiotike na svoju ruku.
images.jpg
Op Opasnosti u prirodi uvek vrebaju,ali to nije razlog da mi u njoj ne uživamo,dovoljno je samo da budemo oprezni

imagesCA7HZ7EJ.jpg


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

nislice (47)
(y)
#2, 22.08.2013 - 02:18
Gane67 (51)
Ta gamad su stvarno opasna, prosto nema opu[tanja tamo gde je najlepše.
#1, 01.06.2011 - 18:45
Pa šta da se radi ne možemo samo da sedimo u zaštićenom prostoru.
Bitno je da budemo upoznati kako da se zaštitimo i ako se desi ujed kako da postupimo.Pozdrav.
02.06.2011 - 00:05