Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
neancy blog

Ovaj tekst sam pripremila u želji da vam svoju profesiju medicinske sestre što više približim.

12 maj je Dan sestrinstva i slavi se u celom svetu. Ovaj datum je uzet zbog sećanja na pionira u nezi bolesnika englesku medicinsku sestru Florens Najtingejl. Ona je rođena 12 maja 1820 godine, a živela je do 13 avgusta 1910 godine.

Ona je za vreme Krimskog rata otišla na Krim sa 38 nudilja gde je formirala bolnice i uvela značajne reforme u nezi ranjenika. Za negu bolesnika je uvela obuku a njene učenice su kasnije u svojim zemljama otvarale škole za medicinske sestre.

Srbija je 1924 godine u Beogradu dobila prvu generaciju školovanih medicinskih sestara.

Kako je to kad si medicinska sestra??????????????

U poslu sam koji volim ,u kome mogu da se iskažem. Imam smelosti da budem različita nekad jako nežna, a nekad stroga.Uvek me vode nove ideje.

Ali nije uvek lako. Dolaze ljudi sa svojim strahovima i frustacijama, imaju mnogo veće potrebe nego što ja mogu da im pružim. Nekad se desi da nastupe agresivno, u trenutku ne znam kako da se ponašam, ali ubrzo prvi osećaji ljutine nestaju. Do kraja razgovora nestaje njihov otpor i oni cene moje razumevanje.

Mnoge su neprespavane noći, mnogo pretrčanih kilometra, upaljenih vena i bolnih tabana, ali kući sam majka, domaćica. Često sebi postavljam pitanje da li dajući njima oduzimam sebi, ali odgovora nema...radi se dalje...radi.

Koliko bola, krvi i smrti je bilo na mojim rukama koliko je na mome srcu ožiljaka. Kao i sve što je teško i to zasenjuje sreća na licu oporavljenih, izlečenih bolesnika koji mi se smeše u prolazu. To je nešto što ne možete izmeriti to morate osetiti.

Ovde se zahvaljujem svim svojim pacijentima na često mi upućenoj reči HVALA TI SESTROTagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

333Jovan (60)
Hvala ti sestro.Nekad je i toliko dovoljno.
#1, 07.06.2011 - 12:58
Hvala i tebi
07.06.2011 - 13:02