Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
lovebird blog

Proroci kroz istoriju ljudske civilizacije

Viđenje budućnosti predstavlja večitu želju i san ljudi, ali retki su oni koji su to zaista i uspeli. Istorija čovečanstva poznaje veći broj osoba koje su u tome manje ili više uspevale. Međutim, o pravom viđenju budućnosti može se govoriti samo u 16 slučajeva, od kojih su četiri živela čak pre sedamdeset hiljada godina, tri pre više od četrnaest hiljada godina, od kojih je jedan prorekao propast Atlantide, ali traga o njegovim proročanstvima više nema, nestali su sa potopom.

Jedna osoba pre više od sedam hiljada godina prorekla je dolazak velikog potopa. Zahvaljujući njenim proročanstvima veliki broj ljudi, stoke, knjiga i drugih dragocenosti je spašen, ali ne izgradnjom nekakve lađe već mukotrpnim bekstvom na vrhove okolnih planina sa kojima se Mesopotamija graniči. Taj čovek jeste istorijska ličnost ali se nije zvao Noje, mada se, u napisima o Noju, mislilo na njega. Ovaj potop je, pored visoko razvijene Mesopotamije, obuhvatio i teritorije gde, u to vreme, nije bilo ozbiljnije civilizacije, kao što su delovi Turske, Grčke i Severne Afrike.

Talas potopa je bio visok 10-15 m, išao je velikom brzinom i uništavao sve oko sebe, plaveći, pre svega, niske predele Mesopotamije koji su bili gusto naseljeni. Kada se talas zaustavio, taj nivo vode je stajao oko tri dana, zatim je počelo postepeno lagano povlačenje kao kod oseke, tako da je dve nedelje od nastanka potopa sva voda bila povučena, odnoseći sa sobom neke predmete i ostavljajući za sobom pustoš. Sve što se sklonilo na visinu od preko 50 m (relativna visina), iznad okolnog tla, bilo je bezbedno. Narod se vratio posle nekoliko meseci, kada se tlo potpuno presušilo. Bilo je potrebno 15 godina napornog rada da bi se zemljoradnja i kanali za navodnjavanje doveli u stanje pre potopa.

Tri prava proroka javila su se u periodu od pre 6.000 do 4.000 godina. Pre Mojsija su bila dva proroka. Mojsije je četrnaesti veliki prorok, a petnaesti Jovan Krstitelj. Hristos nije bio čovek pa se ne može ubrajati u proroke. Šesnaesti je bio Nostradamus. To što je šesnaest velikih proroka videlo, to se sve i ostvarilo. Jedan deo njihovih proročanstava nije pravilno protumačen. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: