Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
neancy blog

Posle duge i hladne zime dočekali smo tople dane.Toplo vreme pogoduje kvarenju namirnica.

Ovim tekstom ću pokušati da vam predstavim kako izgleda trovanje hranom.

Inkubacija je veoma kratka, svega 2-6 h od unošenja hrane. Bolest počinje naglo iz punog zdravlja. Prvo vam se može javiti vrtoglavica, zatim malaksalost, mučnina i nelagodnost u stomaku.

Veoma brzo počinje nezadrživo povraćanje sadržaja hrane, zatim želudačnog soka . Bolest je praćena vrlo jakim grčevima u stomaku i učestalim stolicama. U toku jednog dana se može desiti da imate i do 10 stolica, koje su vodenaste i vrlo obilne.Retko dolazi do povišenja telesne temperature

.

Posle samo nekoliko časova dolazi do malaksalosti, lice vam postaje bledo, pokriveno hladnim znojem, osećaćete se krajnje iscrpljeno. Osim toga, javljaju se veoma bolni grčevi u listovima. Može doći do hipotenzije, ubrzanog pulsa. Javlja se bol u stomaku sa čujnom i veoma živom peristaltikom.

Zbog veoma burnog početka sa sklonošću ka hipotenziji i šoku, često je potrebna urgentna intervencija.Trovanje traje 1-2 dana pa povraćanje i proliv spontano prestaju posle 24-48h. Bolest se završava brzim i potpunim izlečenjem.

Izvor bolesti je čovek koji priprema hranu ili rukuje životnim namirnicama. Nepažnjom , bakterija može da dospe u sir, mleko, meso i druge namirnice, gde nastavlja razmnožavanje i istovremeno se luči termostabilni egzotoksin, koji ostaje patogen za čoveka i posle uticaja visoke temperature.

Tako se često dešavaju masovna trovanja burekom, zbog upotrebe kontaminiranog sira ili mesa.

Česta su i masovna, eksplozivna trovanja sladoledom, bilo da je sladoled pravljen od kontaminiranog mleka ili jaja u prahu, ili da je naknadno kontaminiran prilikom proizvodnje, transporta ili prodaje.

Svako mleveno meso predstavlja vrlo pogodnu sredinu za razmnožavanje klica.

Nisu sigurna ni kuvana jela, ako su leti ostala izložena kontaminaciji na sobnoj temperaturi 3-5 h

Trovanja hranom pojavljuju se i u pojedinačnim slučajevima (sporadično), ili u obliku manjih porodičnih, a ponekad i velikih epidemija.

LEČENJE

Lečenje uključuje nadoknadu izgubljene tečnosti i elektrolita i borbu protiv bola u stomaku.

Lakšim bolesnicima se prvenstveno daju napitci ( čajevi, tople supe, pirinčana voda), a težim slučajevima slane I slatke rastvore u infuziji.

Dijeta je sastavni deo lečenja. Bolesnik uzima samo tečnosti dok traje proliv. Kad glavne tegobe prestanu, u ishranu se uvode pečene jabuke, dvopek, pire od krompira, sutlijaš.

Kada se stolica počne normalizovati, u ishranu se uvode i proteini: nemasno meso, kuvano ili pripremljeno na žaru, mlad sir itd.

Bolesnik prelazi na normalnu ishranu posle 10 dana. Antibiotska terapija se primenjuje u težim slučajevima

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD TROVANJA HRANOM

-Najbolji način prevencije jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade.

-Otkrivanje kliconoša, redovnim sanitarnim nadzorom zaposlenih u proizvodnji i distribuciji hrane, kao i redovna mikrobiološka kontrola namirnica u prometu, naročito onih napravljenih od mleka i mesa.

-Pravilno čuvanje i skladištenje svežih namirnica, kao i ostataka pripremljene hrane na temperaturi frižidera smanjuje mogućnost naknadne kontaminacije, kao i umnožavanje bakterija.

- Pre pripreme hrane, temeljno oprati ruke vodom i sapunom, kao i pribor kojim se služite pri pripremi jela.

-Da bi se sprečila unakrsna kontaminacija izbegavati kontakt sveže i nepripremljene sa termički obrađenom hranom, preko pribora i posuđa koje se koristi u pripremi.

- Ne koristiti namirnice koje su promenile boju, miris ili su počele da trule.


Tagovi:

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Najjaca kvarna hrana je lubenica....Ja imam kao jak stomak, ali kad te to spuca, 7 dana si kao polomljen...Ko ima slabo srce, verovatno umre.
#1, 17.06.2011 - 09:11
Delimi;no si u pravu.Svaka hrana može da bude izvor zaraze.Što se siptoma tiče pročitao si i dodao normalno kako si se sam osećao u toj situaciji.
Što se tiče smrtnih slučajeva,retki su,bitno je da se nadoknađuje tečnost.Međutim ako neko ima već srčanih problema,ova situacija samo može da pogorša i nažalost nekad dođe i do smrtnog ishoda.Pozdrav i pazi se ovo leto
19.06.2011 - 10:10