Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
goran0808 blog

copy/paste!! ali je odlicno

Čitajući jedan naš zakon, naišao sam na čudnu frazu.

Da se prvo razumemo: ja sam laik, ali tu i tamo pročitam neki zakon. Naročito ove nove, što ih donose ekspresno, preko leta. Čisto preventive radi, da me nešto ne strefi iza ugla. Da ne bude posle „izvin’te, nisam znao“.

A viđao sam ja u tim zakonima svakojakih fraza. I neke pomalo klimavo prevedene sa stranih jezika, ali koje ipak onako pametno, „svetski“ zvuče. Ili one prepisane još iz davnih, srećnih vremena kada su nam govorili da smo svi jednaki i kada smo imali koliko nam je trebalo. A bogami bilo je i nekih koje nisam razumeo. Nisam se ni trudio, jer ima dosta ljudi pametnijih od mene. Neko će već razumeti, otkloniti svakolike nepravde i pošasti, i usmeriti našu napaćenu otadžbinu u srećnu budućnost.

Ali ova fraza se razlikovala. Delovala je onako… naški, narodski, iskonski razumljivo, a opet nekako neuhvatljivo i nedokučivo.

„…SA PAŽNjOM DOBROG DOMAĆINA“.

Dugo sam razmišljao o njoj.

U mislima mi se pojavljivao srpski seljak koji ore na volove u izmaglici praskozorja. Nežna ruka majke domaćice koja hrani svoje čedo, blagorodna zemlja koja daje plodove, puni ambari i štale… Bilo je kao u snoviđenju.

A onda sam pročitao početak stava, paragrafa ili čega već:
„…državni organ je dužan da prema ovim dobrima postupa SA PAŽNjOM DOBROG DOMAĆINA.“

Bio sam zbunjen. Tražio sam primer, način, objašnjenje kako to država, apstraktni pojam, uopšte može da bude domaćin? I to još dobar? Šta to znači? A onda mi je sinulo. Štaviše, primer mi je oduvek bio ispred nosa! Policijski auto parkiran ispred moje zgrade, i komšija Pera saobraćajac, mladi i ambiciozni predstavnik državnog organa.

Naš Pera svoj novi, ful opremljeni evropski auto sa plavim tablicama, kupljen od narodnih para, koristi upravo kao dobar srpski domaćin: ide s njim u kupovinu, vozi decu na treninge, a poveze bogami i taštu u dom zdravlja na pregled (što bi zasigurno uradio svaki patrijarhalno vaspitan zet!). Gorivo nije problem: država je kao vrhovni dobar domaćin obezbedila izdašan budžet za ove namene. Kada nije sa službenim autom na pijaci ili u šoping molu, Pera se ponekad malo razmeće, pa ispod svog prozora usisava, pere i polira povereno mu vozilo. To je za svaku pohvalu, jer dobro je poznato da se održavanjem vozila produžava njegov eksploatacioni vek. Uz to, čist i izgledan službeni auto uliva veći autoritet i poverenje u državne institucije.

Ali pojedine neuviđavne komšije mu zavide. Ne shvataju da je on u stvari srpski otac, čuvar tradicije, brižna očinska ruka koja gazduje i čuva vekovima nasleđivano imanje.

Ukratko, svoj na svom. DOBAR DOMAĆIN.



 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: