Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vatrenocrvena77 blog

Rečenice koje ubijaju ljubav...

Ukoliko su rečenice u stilu "Nikad me ne slušaš" izuzetak u vašoj vezi, nemate razloga za brigu. Problemi nastaju kada ubojite rečenice izgovarate često - svesno ili nesvesno i na taj način uzdižete sebe i spuštate partnera, što sasvim sigurno neće pomoći da rešite nesuglasice. Kritike upućene osobi koju volite trebalo bi da budu sa argumentima, a najbolje je da prvo počnete od sebe i izbegavate bilo kakvo vređanje.UVEK SVE MORAM DA RADIM SAM(A)
Posebno opasne su uopštene reči poput "sve" i "uvek". Dobra alternativa je nešto poput: "Često imam osećaj da nemam tvoju podršku kod..."

I ONAKO TO NE RAZUMEŠ
Drugim rečima, kažete partneru da je preglup i ispod vašeg nivoa. Radije recite: "Pažljivo me slušaj, još jednom ću ti tačno objasniti/pokazati..."

NIKAD ME NE SLUŠAŠ
Nikad je prava reč ubica. Pokušajte da požete od sebe i da date do znanja kako se vi osećate: "Čini mi se da me ne razumeš ili da ti moji problemi nisu važni..."

ISTI/ISTA SI KAO TVOJA MAJKA
Omalovažavanje porodice isto je kao direktno omalovažavanje partnera i često otvara dodatne teme za svađu. Pametnije je da odmah kažete šta vam smeta i šta bi konkretno trebalo popraviti.

TO SAM TI VEĆ 100 PUTA REKAO/LA
Ovim ćete izazvati samo još veći otpor partnera. Bolje zvuči: "Žao mi je što nisi uradio/la ono što smo se dogovorili. Šta moram da uradim da se držiš dogovora?"

GDE SI BIO/LA? ZAŠTO SE TEK SADA VRAĆAŠ?
Partneru time dajete do znanja da mu ne verujete i da želite da ga kontrolišete. Tražite opravdanje i priterujete partnera uza zid. Moguća alternativa: "Kasno je, već sam se počeo/la da brinem. Šta se dogodilo?"

TEBI NIKAD NIŠTA NIJE PO VOLJI
Umesto toga recite: "Zašto si nezadovoljan/na?"

PROMENIO/LA SI SE
Zapravo poručujete da vam se partner pre više sviđao, što nije lako prihvatiti. Bolje je reći: "Bilo bi lepo kad bismo ponovo bili bezbrižni kao..."


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 24  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (43)
.
#1, 03.07.2011 - 14:23
03.07.2011 - 16:21